J.A. pisze: ↑06 lis 2022, 19:01Z_photo, Zdecydowanie dobra literatura przedmiotu nie ma tej wady. Gdyż dobra to taka, która została napisana przez dobrego autora, który z kolei w niej był w stanie zawrzeć odpowiedzi na większość pytań. No i nie trzeba było klikać wyszukiwać i weryfikować.
Odnośnie technik fotograficznych Jak dotąd nie spotkałem takiej pozycji, która by rozwiewała wszelkie wątpliwości. Dlatego korzystałem z wielu źródeł autorstwa Cypriana, Pękosławskiego, Tuszki, Teichera, Latosia, Mroczka i wielu innych autorów, w których te same kwestie objaśniano na różny sposób i przez co te objaśnienia świetnie się uzupełniały.
W literaturze autorstwa klasyków nie było np. nic o technice split grading - chcąc ją wypróbować musiałem o tym poczytać w innych źródłach.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Z_photo pisze: ↑06 lis 2022, 22:17
W literaturze autorstwa klasyków nie było np. nic o technice split grading - chcąc ją wypróbować musiałem o tym poczytać w innych źródłach.
Z_photo pisze: ↑06 lis 2022, 22:17
Odnośnie technik fotograficznych Jak dotąd nie spotkałem takiej pozycji, która by rozwiewała wszelkie wątpliwości.
Które pojawiły się na samym początku przygody? Wątpię.
Z_photo pisze: ↑06 lis 2022, 22:17
W literaturze autorstwa klasyków nie było np. nic o technice split grading - chcąc ją wypróbować musiałem o tym poczytać w innych źródłach.
Może dlatego, że literatura klasyków powstawała w czasach gdy nie było w ogóle papierów wielogradacyjnych? I znowu, to nie jest problem nasuwający się "zwierzakowi w ciemni".
Z_photo pisze: ↑06 lis 2022, 23:44
Chodzi mi o to, że żadna literatura nie jest tak dobra/wyczerpująca, że nie warto sięgać po inne pozycje.
Tyle że to co napisałem wyżej zaczynając tę gałąź wątku odnosiło sią do wczesnego etapu ściemniania, z jakim mamy do czynienia. O zupełnym zielonym ciemniaku.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"