Witam,
chciałbym zaznaczyć że jest to mój pierwszy światłomierz (weston master II model 735) i nie umiem się nim posługiwać. Prosiłbym więc o ogólny opis zasad nastawiania i odczytywania poprawnych wartości. Czyli co jest co i jak tego używać. No i czy są osoby które tego używają na codzień czy jest wart zachodu czy też może sobie odpuścić na wstępie....?
Odpuść sobie. To zabytek. Nie dość że wyskalowany w nie używanych obecnie wartościach (tak sądzę po 8 w okienku emulsion speed), to pewnie o prawidłowym pomiarze też można zapomnieć.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
leningrada mu proponujesz? no bez przesady to się nadaje tez do kolekcji jedynie
svierdlowsk 4 owszem, ale nie leningrad, chyba ze 6 ale tego nie znajdziesz, chyba ze w mojej szufladzie :P
Malfas, ja mam leninka 8 i działa bez problemów,dopiero jak mierzę we wnętrzach to zaczyna fiksować(mało światła)
na zewnątrz jest tak samo dokładny jak Gossen Lunasix i Canon :)
ale prawda,dużo modeli może być już padniętych
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
dlatego powinienes nadmienić który model dokłądnie bo najpopularniejsze dosepne modele leningrada które walaja się po allegro to stare selenowe mazynki które nie nadaja sie juz dziś do niczego o czym po prostu trzeba mówić, bo "nowy" przeczyta kupi i będzie zonk
leningrad 8? o o takim nie słyszałem nawet, mam 6 ale nigdy jej nie uzywałem, pomijam juz cała kolekcję niższych numerów, z których każdy pokazuje co innego
Piszecie koledzy o Svierdłowsku 4, a co sądzicie o Svierdłowsku 6? Dziś odkopałem z piwnicy Leningrada 4, pomiar mniej więcej zgadza się z cyfrowym Nikonem, ale rzeczywiście gdy światełka mało to niewiele można odczytać, dla ISO 100 zmierzyłem na ścianie w pokoju wartość 1/15 f2.8. Ale gdyby było deczko ciemniej to już nie wiedziałbym co i jak.
W piwnicy (chyba) coś jeszcze mam ale nie jestem pewny. Na pewnym portalu aukcyjnym widzę kilka Svierdłowsków 6, jak mają się one do czwórek?
Pentacon Six TL hacked by erjot771 + Biometar 80 2.8 + Sonnar 180 2.8 + Svierdlowsk 6