Światłomierz, iso, precyzyjne kalkulacje...

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

ostrygad
-#
Kontakt:

Światłomierz, iso, precyzyjne kalkulacje...

Post autor: ostrygad »

Witam

Mam światłomierz selenowy, niezawodnej produkcji radzieckiej. Sprzęt sprawny, nieco już za jego wskazaniami naświetlałem. Problem w tym, że skala czułości kończy się na iso400. Chciałbym mierzyć i fotografować na czułościach wyższych, rzędu 800, 1600, 3200 iso. Pytanie do szanownych kolegów - jak wyliczyć poprawną ekspozycję wzorując się np. na wskazaniach dla iso 400?

Wydumałem coś takiego i prosiłbym bardziej doświadczonych o kilka słów na ten temat...

Teoretyzując...mam założony negatyw o czułości iso 800. Światłomierz wskazuje poprawną ekspozycje dla iso 400. Między iso 400 a iso 800 jest 1 EV różnicy (chyba, że się mylę) więc skracam czas/przymykam przysłonę o 2 stopnie i mam poprawną ekspozycję dla iso800...analogicznie postępuję z wyższymi czułościami negatywu.

Czy jam dobrze zakombinował?

Ps. oczywiście rozważam zakup światłomierza z szerszą skalą czułości, jednak jeśli ta metoda okazał by się trafna, chciałbym jeszcze podziałać na aktualnym.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

ostrygad pisze:Między iso 400 a iso 800 jest 1 EV różnicy (chyba, że się mylę) więc skracam czas/przymykam przysłonę o 2 stopnie i mam poprawną ekspozycję dla iso800
Chyba miałeś na myśli jedną działkę przysłony (chyba, że twój obiektyw ma podziałkę co 1/2 EV).

Generalnie ok.
ostrygad
-#
Kontakt:

...obiektyw ma działki przysłony chyba standardowe np. 2.8 , 4 , 5,6 , 8 itd...apropos działek. Spotkałem się ze sprzecznymi informacjami. 1 EV to 1 przeskok przysłony/czasu , czy 2 przeskoki?
JaZ99
-#
Kontakt:

Szereg z krokiem 1 EV, 1/2 EV i 1/3 EV znajdziesz tu:
http://en.wikipedia.org/wiki/F-number

(w sekcji Standard full-stop f-number scale)

Jeśli zmieniasz o pełną działkę tylko czas lub tylko przesłonę, to zmieniasz o 1 EV.
ostrygad
-#
Kontakt:

...o widzisz, tego potrzebowałem. Dzięki!
JaZ99
-#
Kontakt:

Ps. oczywiście rozważam zakup światłomierza z szerszą skalą czułości, jednak jeśli ta metoda okazał by się trafna, chciałbym jeszcze podziałać na aktualnym.
Przy okazji: światłomierz selenowy może być zbyt mało czuły (a więc mało dokładny) w warunkach małego oświetlenia, stąd pewnie dlatego nie ma on na skali ISO 800 i więcej. Musisz potestować.
ostrygad
-#
Kontakt:

...a może orientujesz się i polecił być jakiś dobry sprzęt pomiarowy, nieselenowy i niesekonikowy bo mnie na takie nie stać?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

może taki sekonic? http://allegro.pl/sekonic-l-28c2-i1422936167.html lub http://allegro.pl/sekonic-studio-deluxe ... 77782.html
w sumie jest wiele możliwości, bardzo wiele, bardzo różnych. minolty dajmy na to. no a w ostateczności swierdłowsk.
Ostatnio zmieniony 26 sty 2011, 11:33 przez rbit9n, łącznie zmieniany 1 raz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
ostrygad
-#
Kontakt:

...dzięki za propozycje. Jak przejrzałem eBay, stwierdzam, że będzie lepiej jak dozbieram trochę grosza i zainwestuje w coś uniwersalnego. W końcu światłomierz do sprzęt na całe fotograficzne życie...
jacekCz
-#

Post autor: jacekCz »

Gossen Lunasix lub podobne CdS jak masz czas, wyrwie od kwoty w przeliczeniu 200zł.

Zasadniczo z pomiarem błysku ok 500zł, ale zdarzają się naprawdę okazje.

Obecnie słabszy sezon, mniej ofert. W zimie było więcej.
Ostatnio zmieniony 13 kwie 2011, 16:41 przez jacekCz, łącznie zmieniany 1 raz.
ODPOWIEDZ