Statyw z kolumną poziomą
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Statyw z kolumną poziomą
Witam, jestem tu nowy.
Mam nieduży statyw Hama. W teren może być. Ale potrzebuję teraz czegoś innego. Ten jest za niski i nie ma kolumny poziomej. Potrzebuję ustawiać kolumnę poziomą między nogami statywu. Taki statyw wydaje się spełniać moje oczekiwania:
https://pl.kentfaith.com/aluminium/KF09 ... -aluminium
Może ktoś się orientuje czy inne producenci robią coś takiego? Ja znalazłem tylko dwa modele K&F Concept. Mały wybór. Wiem, że do mojego statywu mogę dokupić belkę poziomą ale on nie pozwala rozchylać nóg szeroko i byłoby to niestabilne gdyby na krótkich nogach aparat wisiał nad podłożem. Oczywiście mogę pokombinować i aparat nad podłożem inaczej mocować na jakimś wysięgniku. Ale statyw z linku zapewniałby mocowanie na wysięgniku nisko nad podłożem oraz mocowanie aparatu wysoko ponad moją głową. Dwa w jednym.
Jakieś sugestie, pomysły? Nie musi być lekkie, rzadko będę tego używał na wycieczkach. Głowica kulowa lub bez głowicy. Aparat jest lekki.
Mam nieduży statyw Hama. W teren może być. Ale potrzebuję teraz czegoś innego. Ten jest za niski i nie ma kolumny poziomej. Potrzebuję ustawiać kolumnę poziomą między nogami statywu. Taki statyw wydaje się spełniać moje oczekiwania:
Może ktoś się orientuje czy inne producenci robią coś takiego? Ja znalazłem tylko dwa modele K&F Concept. Mały wybór. Wiem, że do mojego statywu mogę dokupić belkę poziomą ale on nie pozwala rozchylać nóg szeroko i byłoby to niestabilne gdyby na krótkich nogach aparat wisiał nad podłożem. Oczywiście mogę pokombinować i aparat nad podłożem inaczej mocować na jakimś wysięgniku. Ale statyw z linku zapewniałby mocowanie na wysięgniku nisko nad podłożem oraz mocowanie aparatu wysoko ponad moją głową. Dwa w jednym.
Jakieś sugestie, pomysły? Nie musi być lekkie, rzadko będę tego używał na wycieczkach. Głowica kulowa lub bez głowicy. Aparat jest lekki.
Statyw z kolumną poziomą
Manfrotto 55. Inne też.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Statyw z kolumną poziomą
Czy mam rozumieć że każdy statyw z kolumną poziomą ma możliwość mocowania jej od spodu, między nogami?
Statyw z kolumną poziomą
Nie wiem czy każdy.
Natomiast akurat frotkę 055 mam i on pozwala rozłożyć nogi bardzo szeroko, przełożyć kolumnę do poziomu i włożyć ją tak by głowica znalazła się między jego nogami.
Natomiast akurat frotkę 055 mam i on pozwala rozłożyć nogi bardzo szeroko, przełożyć kolumnę do poziomu i włożyć ją tak by głowica znalazła się między jego nogami.
Statyw z kolumną poziomą
Nie wiedziałem o istnieniu takich statywów. Interesująca konstrukcja. Nie wiem, czy dla mnie nie lepsza byłaby "tradycyjna" belka pozioma.
Statyw z kolumną poziomą
mowa! to jest konkret, ale czasem trzeba mieć zwinność małpy i cztery chwytne kończyny, żeby go rozłożyć.Keek pisze:Jedyny i niepowtarzalny BENBO!

"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
-
- -# mod
- Kontakt:
Statyw z kolumną poziomą
Mam statyw tej firmy, wprawdzie inny model, ale gorąco polecam.rbit9n pisze: ↑28 cze 2021, 07:57 Witam, jestem tu nowy.
Zbyszek >>> https://500px.com/zladygin
Statyw z kolumną poziomą
A to jest ten leciutki. Ja miałem kiedyś duży i stawiałem na nim takiego bydlaka. Jak człowiek luzował wajchę to faktcznie było wesoło:

--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Statyw z kolumną poziomą
I to właśnie jest główna wada. Zwłaszcza przy cięższym sprzęcie, po prostu chwila nieuwagi może być kosztowna.
Z tego powodu jednak wybrałem frotkę.
Z tego powodu jednak wybrałem frotkę.
Statyw z kolumną poziomą
Bo to jest statyw dla zawodowców, którzy wiedzą co robią, a nie dla jakiejś amatorki!
--
HUMAN NATURE
HUMAN NATURE
Statyw z kolumną poziomą
Jasne.
-
- -# mod
- Kontakt:
Statyw z kolumną poziomą