stary hydrofen W17 i utrwalacz

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

max56
-#

stary hydrofen W17 i utrwalacz

Post autor: max56 »

Proszę pomóżcie! Mam stary wywoływacz jak w temacie i utrwalacz z 2002 roku. Dobrze przechowane. Czy można to jeszcze użyć do wywołania błon zwojowych Fomapan i polski HL? Oczywiście błony też naświetlone dawniej i niewywołane. Jakich ewentualnie użyć czasów wywołania? Z góry dziękuję za odpowiedź.
zaphod
-#
Kontakt:

Post autor: zaphod »

Również witamy na forum.
Jeśli Hydrofen jest nie rozrobiony, tylko w proszku to nie ma żadnego problemu żeby go użyć. To samo z utrwalaczem, ale nie napisałeś jaki to. Jeśli jakiś proszkowy np. U1 to śmiało można go rozrobić wg instrukcji i używać. Jeśli koncentrat np. Superfix Tetenala, to dałbym sobie z nim spokój.
Sprawa z negatywami wygląda gorzej, bo nie wiadomo ile mają lat, kiedy i na jaką czułość były naświetlone. Emulsja z czasem ulega uszkodzeniu i obniża się jej czułość.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Podczas rozrabiania utrwalacza zwróć uwagę, czy proszek nie zawiera żółtych smug, wtrąceń. Jeśli już rozpuścisz, zwróć uwagę na to, czy po rozpuszczeniu roztwór będzie klarowny (przezroczysty), czy jak mleko. Na początku może być biały, ale po krótkim czasie powinno to ustąpić. Jeśli nie ustąpi i roztwór będzie biały albo żółtawy i będzie śmierdzieć - wylej - utrwalacz jest zepsuty. Tiosiarczan zaczął się rozkładać z wydzieleniem wolnej siarki, co jest szkodliwe dla negatywów.
Lux mea lex
max56
-#

Post autor: max56 »

Dzięki za podpowiedzi.Utrwalacz to uniwersalny U1.Oczywiście będę uważał przy rozrabianiu .Bawiłem się w to ładnych 30 lat temu i teraz córka odkryła świat fotografii cz-b .Na szczęście nic nie sprzedałem.Wystarczy na początek Start 66s na błony zwojowe,powiększalnik i zegar czeski,Zenith TTL,masa filtrów i nasadek itd....
Najważniejsze to cały urok ciemni i wywoływania pozytywów.Wiadomo o co chodzi,bez filozofowania.Negatywy które chcę wywołać były naświetlone ok.10 lat temu :Fotona HL i Fomapan 100 6x6.Zobaczymy?Chodziło mi tylko czy nie zastosować innych czasów wywołania?
ODPOWIEDZ