Stare pojazdy
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Stare pojazdy
Skoro forum o fotografii analogowej jest, to zaciekawiło mnie, czy czyjeś zainteresowania nie ograniczają się jedynie to fotografowania oraz przetwarzania zdjęcia tradycyjnymi metodami, ale także podróżowania podobnymi im środkami transportu, jak Syrenki, Romety, Fiaty, Jawy i wiele, wiele innych?
jak na razie--- Gaz M21 Wołga, 3 seria, rocznik 66, wersja eksportowa, tj. z większą ilością chromu(szyby). Pierwszy samochód ojca, jechał nim do ślubu, potem 12 lat w garażu, wyrejestrowany, jakieś jazdy po bocznych, polnych drogach--- i decyzja- remont. W zasadzie rozebrany do gołej blachy, wypiaskowany etc. Finalnie polakierowaliśmy na szaro, tak jak był fabrycznie--- lakier wybierany z palety łady :)
Tutaj- tata z moją siostrą sfotografowany przy aucie. Cyfrowo, film mi się wtedy skończył.
Drugi--- Packard 120 Touring Sedan 1936. Sprowadzony z USA, gdzie był zrobiony, ale zawalił się na niego garaż. Wyremontowany u nas. Ma z tyłu, w okolicach klapy bagażnika dziurę po kuli. Tu są zdjęcia z USA, sprzed "garażowania"
http://www.legendarymotorsllc.com/showroom/?p=688
Na remont czeka Plymouth 1948 w kabriolecie oraz Mercury Cougar 1971 Xr7, także w kabriolecie. W zasadzie, remont merca już się zaczął.
Tutaj- tata z moją siostrą sfotografowany przy aucie. Cyfrowo, film mi się wtedy skończył.

Drugi--- Packard 120 Touring Sedan 1936. Sprowadzony z USA, gdzie był zrobiony, ale zawalił się na niego garaż. Wyremontowany u nas. Ma z tyłu, w okolicach klapy bagażnika dziurę po kuli. Tu są zdjęcia z USA, sprzed "garażowania"
http://www.legendarymotorsllc.com/showroom/?p=688
Na remont czeka Plymouth 1948 w kabriolecie oraz Mercury Cougar 1971 Xr7, także w kabriolecie. W zasadzie, remont merca już się zaczął.
Filozofie, jestem pod wrażeniem tej Wołgi - zarówno od strony wykonania zdjęcia jak i samego samochodu! W końcu jest to już prawdziwy zabytek...
Co ja mam? Porządnymi zdjęciami nie dysponuję, na lepszą pogodę czekam, jedynie takie robocze mogę pokazać. Powiem tylko, że są to jednoślady - Romet Ogar 200, jeżdżący, z niewiadomego roku, Romet Mińsk 125 typ 400A z 1990 r., w trakcie małej naprawy oraz Jawa 175 typ 356 Kývačka z 1958 r., w trakcie remontu.

Będzie ładniejsza pogoda to i porządne zdjęcia im porobię. A w przyszłości... To mam zamiar wziąć się za Syrenkę 104.

Co ja mam? Porządnymi zdjęciami nie dysponuję, na lepszą pogodę czekam, jedynie takie robocze mogę pokazać. Powiem tylko, że są to jednoślady - Romet Ogar 200, jeżdżący, z niewiadomego roku, Romet Mińsk 125 typ 400A z 1990 r., w trakcie małej naprawy oraz Jawa 175 typ 356 Kývačka z 1958 r., w trakcie remontu.

Będzie ładniejsza pogoda to i porządne zdjęcia im porobię. A w przyszłości... To mam zamiar wziąć się za Syrenkę 104.

Kiedyś były popularne motocykle typ WSK, MZ-ka, Cezetka. Dzisiaj spotkać coś takiego na drodze... no cóż chyba szybciej w Totka można trafić.
Zabytkowe auto to takie co ma min 25 lat i jest oryginalne w min 80%, tyle oficjalnych definicji. Jeszcze z 5 lat i połowa aut poruszających się po polskich drogach będzie zabytkowa.
Zabytkowe auto to takie co ma min 25 lat i jest oryginalne w min 80%, tyle oficjalnych definicji. Jeszcze z 5 lat i połowa aut poruszających się po polskich drogach będzie zabytkowa.
W ogarach masz rok produkcji zaszyfrowany w numerze ramy bodajże dwie ostatnie cyfry go oznaczają ale nic sobie uciąć nie dam.ArturN pisze:Filozofie, jestem pod wrażeniem tej Wołgi - zarówno od strony wykonania zdjęcia jak i samego samochodu! W końcu jest to już prawdziwy zabytek...![]()
Mam zgoła odmienne obserwacje. Przyglądając się zaparkowanym przy mojej ulicy samochodom, ciężko znaleźć coś starszego niż 15 lat, a większość to auta do 10 lat.Jeszcze z 5 lat i połowa aut poruszających się po polskich drogach będzie zabytkowa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Wy tutaj mówicie o definicji prawnej. O ile taka np. Syrenka jest uważana za pojazd zabytkowy (jest może kilka osób, które jeżdżą tym na codzień), o tyle np. 126P jest używany do jazdy codziennej. A roczniki podobne - w końcu Syrenki do 83 r. robili.
Ostatnio spotkałem dziadka, co Simsonem jechał, stał na poboczu i go regulował. Cezety to, można powiedzieć, nowoczesne motocykle, WSK-ami i MZ-kami też wiele osób jeździ na codzień. Sam się Ogarem poruszam, czasem Mińskiem (aczkolwiek wielu okazji nie miałem, bo dzień po kupnie poszedł mu łańcuch i zaczął wariować, ale już powoli to naprawiam), a jak zrobię Jawę to też nie zamierzam jej trzymać w garażu jako eksponat...
W takim razie kilkukrotnie już musiałbym trafić... :DKiedyś były popularne motocykle typ WSK, MZ-ka, Cezetka. Dzisiaj spotkać coś takiego na drodze... no cóż chyba szybciej w Totka można trafić.
Ostatnio spotkałem dziadka, co Simsonem jechał, stał na poboczu i go regulował. Cezety to, można powiedzieć, nowoczesne motocykle, WSK-ami i MZ-kami też wiele osób jeździ na codzień. Sam się Ogarem poruszam, czasem Mińskiem (aczkolwiek wielu okazji nie miałem, bo dzień po kupnie poszedł mu łańcuch i zaczął wariować, ale już powoli to naprawiam), a jak zrobię Jawę to też nie zamierzam jej trzymać w garażu jako eksponat...
- Minolciarz1979
- -#
Ja podróżuje 25-cio letnim Golfem II (1,8 GX KU-Jetronic) i 17-to letnim amerykanem (318 cu V8). Oba w stanie idealnym. Przymierzam się obecnie do BMW 3 E30 2,5 170 KM lub Audi 90 2,3 133 KM lub Audi 100 C3 2,3 133 KM.Skoro forum o fotografii analogowej jest, to zaciekawiło mnie, czy czyjeś zainteresowania nie ograniczają się jedynie to fotografowania oraz przetwarzania zdjęcia tradycyjnymi metodami, ale także podróżowania podobnymi im środkami transportu, jak Syrenki, Romety, Fiaty, Jawy i wiele, wiele innych?
- Minolciarz1979
- -#
na wtrysku mechanicznym? Jaki rodzaj? K czy KE-Jetronic?teraz piszesz, sprzedałem taką jesienią, za niewielki pieniądz, prawie 100% oryginał, tyle że nie 133 a 138KM
Kto szuka, ten znajdzie. Nie kupuje się "klasyka" w takim stanie, aby w niego tyle wkładać, bo to najczęściej ruina nie klasyk. Dla przykładu - mozna kupic BMW E30 2,5 170 KM za 3-4 k, a mozna i za 15-20 k - róznica taka, że ten pierwszy to ruina w którą nie wiadomo ile byś włozył to i tak reanimacja trupa.Malfas pisze:takiego klasyka znaleźć w dobrym stanie trudno, albo trzeba w niego tyle zainwestowac że juz lepiej coś nowszego kupic :P