średni format - tani tymczasowy aparat

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

bx20
-#

średni format - tani tymczasowy aparat

Post autor: bx20 »

Mam pytanie zaadresowane do zadowolonego użytkownika jednoobiektywowej lustrzanki średnioformatowej :-D . Niedawno dostałem ciekawy materiał - slajdy na podczerwień przeterminowane o kilka lat, niemniej jednak chciałbym zrobić z nich użytek. Problem w tym, że są w formacie 120, niektóre 220. Zbyt rzadki materiał, żeby zmarnować go w Lubitelu albo Starcie, więc poszukuję jakiegoś przyzwoitego i niedrogiego aparatu średnioformatowego z pomiarem TTL, oczywiście z zamiarem sprzedania go zaraz po tym jak skończą się mi te filmy. Od aparatu oczekuję głównie, żeby trzymał czasy i nie nakładał klatek, a to z tego co wiem wymagania dość wygórowane jeśli chodzi o aparaty z niższej półki :mrgreen: niemniej jednak nie chcę się pakować w Mamiyę albo Hasselblada ze względu na koszty. Widziałem też kubły pomyj wylewane na Kijeva 60 i 88 oraz Pentacona Six. W związku z tym, że te aparaty to jakieś 100% lustrzanek dostępnych na rynku chciałbym prosić o jakąś sugestię, najlepiej od użytkownika. Proszę o pomoc
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

w kategoriach które użyłeś do opisania potrzebnego i interesującego Cię aparatu nic się nie mieści :) (tani,pryzmat z pomiarem(to będzie chyba trudne przy kliszach na podczerwień),dobre szkła,bezproblemowe działanie)
powodzenia
zadowolony użytkownik tlr'a Mamiyi i światłomierza
Inspiration exists,but it has to find you working - Pablo Picasso
Awatar użytkownika
matti_1989
-#
Kontakt:

Post autor: matti_1989 »

Lepiej poszukaj kogoś w "3city" kto ma i pożyczyłby sprzęt :)
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Materiały na podczerwień przeterminowane kilka lat (ile?)... hm, nie wiem czy warto brać się z tym za bary. Jak przechowywane w zamrażarce, to można, ale jak tylko w lodówce, to trzeba się zastanowić (lodówkę co jakiś czas się rozmraża, często otwiera). Jak leżały w szufladzie, to położyć na półce w charakterze eksponatu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Jedną rolkę 120 wystrzelać na czymś o czym wiadomo, że na pewno działa. A docelowo, jeżeli to w ogóle nadaje się do czegoś to Yashica 124, ze względu na prawdopodobieństwo poprawnego działania i faktu, że przyjmuje materiał 220. Jeżeli będzie w dobrym stanie to i jej własny światłomierz jest bardzo użyteczny, a i odsprzedać łatwo.
Ale przychylam się do zdania technika, marne szanse na powodzenie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
GhoStfacE
-#

Post autor: GhoStfacE »

Warto rzucić okiem na Pentaxa w formacie 6x7.

PZDR
Awatar użytkownika
Basil
-#

Pentax 67 do tanich nie należy ,a cena jest tu jednym z kryteriów
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Całkiem tanio wyjdzie z flexaretem - co prawda to TLR, ale na pewno nie ponakładamy klatek - co do trzymania czasów... znakomita większość tego sprzętu wymaga sprawdzenia w serwisie - choćby pod katem trzymania czasów itp.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

W tej chwili to już Pentacony na aukcjach osiągają ceny powyżej tysiąca a tańsze lub b, tanie to reanimowane trupy które chce się jeszcze komuś opylić
a nowego już nie produkują a to już kłopot.
Uzależniony od fotociemni .
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

jeśli tymczasowo i masz możliwość wydania 1000 to kup dobry aparat, który zaraz równie szybko opylisz.
Leszeg
-#
Kontakt:

Post autor: Leszeg »

Mamiya C220? Bez problemu wchodzi 120 i 220, bywa tani. Jedyny problem to miech - nie jestem pewien czy stanowi odpowiednią zaporę dla podczerwieni.
bx20
-#

Post autor: bx20 »

TLR raczej odpadają ze względu na to, że na zdjęciu dostaję co innego niż widzę. W przedziale 600-1000zl to raczej nic w ogóle nie ma (SLR). Chyba skończy sie na którymś z Kievów i modlitwie, żeby akurat działał :-D
Awatar użytkownika
Basil
-#

co to znaczy że na zdjęciu dostajesz co innego niż widzisz?
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

Chyba chodzi mu o paralaksę :P
Awatar użytkownika
Pikusław
-#
Kontakt:

Post autor: Pikusław »

Za 1000zł można kupić Bronikę ETRS/ETRSi (6x4,5) i SQ-A (6x6), Mamiyę 645 (6x4,5), czy nawet RB67 (6x7). Z czego większa szansa jest kupić w tym pułapie coś z formatem klatki 6x4,5cm. Na allegro niedawno widziałem właśnie Bronki ETRS i Mamiye 645 w przedziale 700-1000zł.
Magazynuję wiedzę i filmy
ODPOWIEDZ