średni format dla laika
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
Tak, moja przygoda zaczęła się dość niespodziewanie, dlatego zero przygotowania z mojej strony...
Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) na Psixie, który ma minimalny czas 1/1000s, muszę zaopatrywać się w filmy o czułościach 50/100/125 dla pleneru i 400 dla wnętrz.
Póki co chcę kupić z 2 filmy aby stestować tę kamerę, przeleżała dość długo nieużywana.
Drugi średni jaki dostałem, Praktisix II ma dziurawą niedomykającą się migawkę...
Jeszcze jest Zeiss Ikon, ale to raczej nie moja bajka, zresztą też jest w opłakanym stanie...
Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) na Psixie, który ma minimalny czas 1/1000s, muszę zaopatrywać się w filmy o czułościach 50/100/125 dla pleneru i 400 dla wnętrz.
Póki co chcę kupić z 2 filmy aby stestować tę kamerę, przeleżała dość długo nieużywana.
Drugi średni jaki dostałem, Praktisix II ma dziurawą niedomykającą się migawkę...
Jeszcze jest Zeiss Ikon, ale to raczej nie moja bajka, zresztą też jest w opłakanym stanie...
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 17:43 przez Ernest_FOTO, łącznie zmieniany 1 raz.
Tak się zapytam, offtopicznie i trochę przewrotnie... dlaczego na 2,8? Przecież portret można robić na każdej przysłonie. Jak zauważyłem robienie wszelkich portretów na pełnej dziurze to strasznie modny "trynd" od lat paru...Ernest_FOTO pisze: Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) <-ciach->
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 18:55 przez ulv, łącznie zmieniany 1 raz.
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
lepiej się zaopatrzyć w porządny statyw.Ernest_FOTO pisze:Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) na Psixie, który ma minimalny czas 1/1000s, muszę zaopatrywać się w filmy o czułościach 50/100/125 dla pleneru i 400 dla wnętrz.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
Modny, niemodny - taki mam już styl fotografowania. Nie lubię płasko.ulv pisze:Tak się zapytam, offtopicznie i trochę przewrotnie... dlaczego na 2,8? Przecież portret można robić na każdej przysłonie. Jak zauważyłem robienie wszelkich portretów na pełnej dziurze to strasznie modny "trynd" od lat paru...Ernest_FOTO pisze: Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) <-ciach->
Dość dogłębnie poznałem prace między innymi Irvinga Penna, Roberta Franka, Richarda Avedona czy, z młodszych stażem, Larrego Clarka. Mimo, że ci wielcy portreciści praktycznie nie używali papierowej głębi to nie zgodzę się, że ich prace można nazwać płaskimi.
Oczywiście nie piję tu w żaden sposób to Twojego sposobu portretowania, bo go po prostu nie znam, a raczej do ogólnego trendu, który odnoszę wrażenie wdarł się do fotografii wraz popularyzacją fotografii cyfrowej. Nie uważam też, że użycie tego typu formy jest czymś złym, ale ostatnio gdzie się nie obejrzę po współczesnych pracach to prawie tylko takie portrety widzę i mi się już przejadły same zdjęcia z ostrymi tylko oczami i czubkiem nosa
Dość jednak mego wywodu, bo to wątek sprzętowy, a ja jakieś dywagacje o estetyce prowadzę...
Oczywiście nie piję tu w żaden sposób to Twojego sposobu portretowania, bo go po prostu nie znam, a raczej do ogólnego trendu, który odnoszę wrażenie wdarł się do fotografii wraz popularyzacją fotografii cyfrowej. Nie uważam też, że użycie tego typu formy jest czymś złym, ale ostatnio gdzie się nie obejrzę po współczesnych pracach to prawie tylko takie portrety widzę i mi się już przejadły same zdjęcia z ostrymi tylko oczami i czubkiem nosa

Dość jednak mego wywodu, bo to wątek sprzętowy, a ja jakieś dywagacje o estetyce prowadzę...
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
- Ernest_FOTO
- -#
- Kontakt:
Czubek nosa i uszy też należą do twarzy. Nie tylko rzęsy i brwi muszą być ostre. A przepaść między plastyką niewielkiej GO, a papierową GO jest tak wielki jak różnica między kompaktem, a LF. Przy średnim formacie, częściej zmartwieniem jest brak GO. 

Ostatnio zmieniony 29 wrz 2011, 23:02 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- ModusOperandi
- -#
- Kontakt:
Korzystanie z pełnego otworu względnego weszło w modę pewnie dlatego, że ludzie z małych matryc APS chcą mieć możliwie małą GO?
W średnim formacie już sama wielkość materiału na którym rejestrowany będzie obraz powoduje mniejszą GO oraz zupełnie inną plastykę.
Do tego trójwymiarowość, którą nie da się uzyskać na małych matrycach/materiałach światłoczułych - przynajmniej tak mi się wydaje...

W średnim formacie już sama wielkość materiału na którym rejestrowany będzie obraz powoduje mniejszą GO oraz zupełnie inną plastykę.
Do tego trójwymiarowość, którą nie da się uzyskać na małych matrycach/materiałach światłoczułych - przynajmniej tak mi się wydaje...

Ostatnio zmieniony 30 wrz 2011, 11:25 przez ModusOperandi, łącznie zmieniany 3 razy.
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Dobrze Ci się wydaje. I świetny przykład na zdjęciu.ModusOperandi pisze:Korzystanie z pełnego otworu względnego weszło w modę pewnie dlatego, że ludzie z małych matryc APS chcą mieć możliwie małą GO?
[url=http://img94.imageshack.us/img94/3564/08panfresize.jpg]Obrazek[/URL]
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
średni format dla laika
Jejciu jaki terror tu panował, straszne rzeczydejnekas pisze: ↑23 sty 2010, 17:02 Ja się chętnie z Tobą podzielę doświadczeniem. Doświadczeniem z nowymi, którzy nie czytają postów poprzedników, nie uzywają wyszukiwarki, którzy myslą, ze jak są nowi na forum to mogą pisać głupie posty. Więc moje doświadczenia są takie, że nie lubię takich osobników.
Zadaj sobie NOWY trud poszukania odpowiedzi bo wszystkie Twoje pytania padają tutaj co najmniej raz na tydzień!

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
średni format dla laika
a w książkach uczą że portret to na f: 8-11, 2-3 metry i ogniskowa 2-2.5x standard - no i jak tu książkom wierzyćErnest_FOTO pisze: ↑25 wrz 2011, 13:54Modny, niemodny - taki mam już styl fotografowania. Nie lubię płasko.ulv pisze:Tak się zapytam, offtopicznie i trochę przewrotnie... dlaczego na 2,8? Przecież portret można robić na każdej przysłonie. Jak zauważyłem robienie wszelkich portretów na pełnej dziurze to strasznie modny "trynd" od lat paru...Ernest_FOTO pisze: Fotografuję portret w plenerze, czasem w domu, domyślam się że aby robić na pełnej dziurze (2.8) <-ciach->

... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
średni format dla laika
Teraz już ze 2K... (z obiektywem oczywiście).
średni format dla laika
GS1 da się znaleźć poniżej 2k. Szkło+body+pryzmat+case