Sprawdzenie aparatu RICOH
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Kupiłem obiektyw RIKENON P1:1,7 50mm a za niewielką dopłatą otrzymałem w raz z nim aparat RICOH XR7. W prawdzie chciałem kupić aparat Pentax K1000. Nie będę już grymasił sprawdzę go i pozostanę przy nim. Na początek nie wiem jak czas migawki sprawdzić. Czasy sekundowe łatwo sprawdziłem i są dokładne. Do sprawdzenia ułamków sekund to chyba trzeba mieć jakieś urządzenie?
ArtekJ, nie kombinuj tylko umieść w nim film i wyjdź w teren. Następnie wywołaj i będziesz miał ogląd sytuacji. Skoro długie są ok. to i ułamkowe też będą. A jeżeli chcesz koniecznie wydawać forsę,to w każdym, w miarę poważnym zakładzie napraw sprzętu foto będą to w stanie zrobić i sprawdzić wszystkie czasy. Można to też zrobić "chałupniczo". Poszukaj na forum o sprawdzaniu migawki.
Fan Pentax'a.
Posiadam takie urządzenie i mogę sprawdzić (oczywiście gratis) - tyle, że nie da się tego zrobić zdalnie.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Rzeczywiście profesjonale urządzenie. Zgłoszę się w sprawie przesyłki.
Aparat okazał się w pełni elektronicznym. Bez baterii nic nie działa. Zastanawia mnie zasada pomiaru światła. Pewnie w instrukcji było by o tym ale niestety nie mam. Próbowałem youtube lecz tam zadawać pytań nie można. Jest w prawdzie jeden sensowny opis lecz nie odpowiada mi na moje obawy-pytania.
Aparat okazał się w pełni elektronicznym. Bez baterii nic nie działa. Zastanawia mnie zasada pomiaru światła. Pewnie w instrukcji było by o tym ale niestety nie mam. Próbowałem youtube lecz tam zadawać pytań nie można. Jest w prawdzie jeden sensowny opis lecz nie odpowiada mi na moje obawy-pytania.
2 min w Google
https://www.butkus.org/chinon/ricoh/xr-7/xr-7.htm
https://www.butkus.org/chinon/ricoh/xr-7/xr-7.htm
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
To urządzenie zostało mi przekazane przez właściciela nieczynnego już serwisu mieszczącego się w Gliwicach, a w przeszłości posiadającego autoryzację Leiki. Służy ono do diagnostyki migawek szczelinowych jak i wewnętrznych układów pomiaru światła. Co ciekawe - do pomiaru czasu ekspozycji wykorzystywana jest podczerwień. Urządzenie powstało wg projektu mojego darczyńcy, a z tabliczki z oznaczeniami wynika, że zostało zmontowane w Holandii w 1980 r. Biorąc pod uwagę ówczesną relację złotówki do walut zachodnich musiało kosztować fortunę.
Urządzenie jest bardzo solidnie zbudowane i choć wyłącznie amatorsko, to jednak bardzo przyjemnie się go używa.
Z treści instrukcji obsługi Ricoha XR7 wynika, że aparat realizuje pomiar centralnie ważony (z uwypukleniem środka kadru). Elementem światłoczułym jest prawdopodobnie fotodioda krzemowa.Zastanawia mnie zasada pomiaru światła.
_________________________________________________________________________________
Proszę bardzo: https://www.butkus.org/chinon/ricoh/xr- ... splash.htm i to w trzech postaciach.
Super, oba linki do tego samego źródła. Bardzo fajne i wyczerpujące. Troszkę w inny sposób pomiar światła niż w Pentaxie 1000. Pewnie zdołam się przyzwyczaić. Mam małe latorośle któremu muszę wytłumaczyć działanie migawki i przysłony. Na początku jednak podaruje mu Smienke 8 i światłomierz.
-
- -#
Pamiętaj o dwóch bateriach 1,5 V typ LR44/SL44