Słoneczny dzień i dużo ludzi.

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
AbraKadabra
-#

Słoneczny dzień i dużo ludzi.

Post autor: AbraKadabra »

W mojej Yaśce siedzi jeszcze 9 czystych klatek (można tak to nazwać?) Fuji Velvia 100f. Mam zamiar wykorzystać je jutro na Dożynkach. Nie wiem jednak jak podejść do tematu.

Pewne jest że będzie słonecznie i dużo ludzi (ok 1000). Będzie znajdować się zadaszona scena ustawiona frontem na południe, więc powinna być w miarę dobrze oświetlona.
Cała ympreza rozpoczyna się o 14:00. Chciał bym podejść do tematu w jakiś ciekawszy sposób.

Taki NieZwykły reportażyk :P

Jako że mam TLR myślałem nad perspektywą małego dziecka.

Bardzo proszę o rady, Jak się ustawiać, czego się wystrzegać, a za czym podążać. Pomiar światła będę robił wbudowanym światłomierzem.

Pozdrawiam i z góry dzięki za porady.

PS. Podejrzewam że na scenie nie wiele będzie się dziać.
JaZ99
-#
Kontakt:

Post autor: JaZ99 »

AbraKadabra pisze:Bardzo proszę o rady, Jak się ustawiać, czego się wystrzegać, a za czym podążać. Pomiar światła będę robił wbudowanym światłomierzem.
Jeśli Twoja Jaśka ma taki sam światłomierz, jak moja, to zapomnij o slajdach. To już lepiej wyjdziesz na regule "sunny 16".
Awatar użytkownika
screwdriver
-#

Post autor: screwdriver »

JaZ99 pisze:Jeśli Twoja Jaśka ma taki sam światłomierz, jak moja, to zapomnij o slajdach.
ale jeśli ma taki jak moja - spokojnie da radę naświetlić slajdy i to dobrze :) Wszystko zależy od egzemplarza - trzeba sprawdzić.

Jeśli chodzi o Jaśkę, to uważaj na silne źródła światła przed aparatem i przednio-boczne - Jaśka bardzo tego nie lubi i kontrast leci wtedy na łeb na szyję (koniecznie załóż osłonkę jeśli masz - trochę pomaga).

Co do reportażu - idź na żywioł :)
ODPOWIEDZ