slajdy-jaki format.

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

adam2901
-#

Post autor: adam2901 »

4x5 hmmmm. muszę się przespać z tym tematem.Dzięki
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Post autor: ModusOperandi »

Rozmiar w fotografii, w przeciwienstwie jak w sexie (ponoc) ma znaczenie :mrgreen:
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

adam2901 pisze: pasiasty, nawet nie dotykaj średniego formatu, bo potem nie będziesz chciał robić na mały :)
nie wiem dokładnie o co chodzi w tym zdaniu.
No, piszesz też, że przemyślisz format 4x5", czyli jest szansa, że oszczędzisz na kupowaniu średniego formatu. Wielkość, zwłaszcza slajdu, który jest "gotowym dziełem", uzależnia. Po tym jak się trzymało w ręku diapozytyw, którego nie trzeba rzucać rzutnikiem, bo wystarczy się nim pozachwycać pod światło, już się nie chce fotografować kadrów wielkości znaczka pocztowego. Ja na szczęście kupiłem sobie wielki format na tyle ciężki i nieporęczny, że go nie wyprowadzam na dwór, więc średni pozostaje w użyciu, a nawet go rozbudowuję. Ale mały się głównie kurzy...

[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 ]
ModusOperandi pisze:Rozmiar w fotografii, w przeciwienstwie jak w sexie (ponoc) ma znaczenie :mrgreen:
tak tak, modelki się podrywa na dziesięciocalowego Dagora :)

[ Dodano: Nie 30 Gru, 2012 ]
weesee pisze:z tym się nie zgadzam, przecież dalmierz może być więcej niż dobry, zwłaszcza średni
Znany zapewne wielu osobom Ken Rockwell napisał o dalmierzowym aparacie: The Mamiya 7 is the world's best camera. Tylko że tu się natykamy na problem: średnioformatowe aparaty dzielą się na trzy grupy:
- niezbyt praktyczne (większość TLR, zabytki w stylu miechowców bez dalmierza, aparaty z niesprzężonym dalmierzem itd)
- duże i ciężkie (większość, lustrzanek jednoobiektywowych, jeśli nie wszystkie)
- drogie (większość w miarę współczesnych aparatów dalmierzowych, produkty firm Rollei i Hasselbad)
Niektóre aparaty należą do dwóch grup, pewnie dałoby się znaleźć i taki, który do wszystkich trzech.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
adam2901
-#

no z tym sexem to bym się tak nie zapędzał,to raczej kobiety mogą osądzić jaki kaliber im pasuje,pozostajmy jednak przy wielkości .....formatu.
4x5 to raczej format studyjny,tak mi się wydaje.
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

adam2901 pisze:4x5 to raczej format studyjny,tak mi się wydaje.
Mi też, bo mam monorail, ale taki Ansel Adams by się z tym stwierdzeniem chyba nie zgodził. Sally Mann zresztą też nie...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Nie mogę sobie przypomnieć nazwiska, a linki gdzieś mi się zapodziały. Ale facet robi czymś co jest większe od 8x10 in i do tego jeszcze to powiększa. A dzieła sprzedaje z sumy z kilkoma zerami na końcu.
pasiasty pisze:The Mamiya 7 is the world's best camera.
Jest to jedno z nielicznych zdań pochodzących z ust tego faceta, z którymi się zgadzam.
Na marginesie. Można sobie znaleźć jakieś Fuji 6x9 w sztywnej konstrukcji. Relatywnie nie drogie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

J.A. pisze:Można sobie znaleźć jakieś Fuji 6x9 w sztywnej konstrukcji. Relatywnie nie drogie.
Tylko że trzeba by kupić dwa (szerokokątny i normalny), a to już zaczyna być zarówno drogo jak ciężko... Nie mówiąc o ograniczonej przydatności slajdów 6x9 do czegoś innego, niż skanowanie; i o niemożności sfotografowania ciasnego portretu.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

pasiasty pisze:Tylko że trzeba by kupić dwa (szerokokątny i normalny), a to już zaczyna być zarówno drogo jak ciężko... Nie mówiąc o ograniczonej przydatności slajdów 6x9 do czegoś innego, niż skanowanie; i o niemożności sfotografowania ciasnego portretu.
Dla tego ja wolę jednak M7, ale mam znajomego, co sobie właśnie kupił szerokiego Fuji 6x9. Używa go tylko do pleneru.
Awatar użytkownika
Mirosław
-#
Kontakt:

Post autor: Mirosław »

Też pod uwagę trzeba wziąść trudność w zdobyciu ramek do średniego formatu
chyba że tylko do skanu albo sztuka dla sztuki,ale projekcja slajdu z średniego formatu na ekran robi wrażenie
Uzależniony od fotociemni .
radekone
-#
Kontakt:

Post autor: radekone »

Jak kupisz budzetowy aparat do slajdow, to wyjdzie ci lomografia - bez sensu.
"Panie, ja to jak kiedyś zdjęcie zrobiłem to klisza pękła, i ch*j!"
Awatar użytkownika
Linhof
-#

Post autor: Linhof »

Nie mogę sobie przypomnieć nazwiska, a linki gdzieś mi się zapodziały. Ale facet robi czymś co jest większe od 8x10 in i do tego jeszcze to powiększa. A dzieła sprzedaje z sumy z kilkoma zerami na końcu.
Andreas Gursky (to nie błąd). Autor 2 najdroższych fot w historii foto. Coś ponad 1 mln jurków sztuka. Slide 8x10 i skanowane. O niego chodziło?

Wtrącę się do dyskusji nt formatu. Przerobiłem mały obrazek, średni i wielki format. W użyciu mam śreni i wielki. Najczęściej wielki. Myślę, że format najlepiej dopasowac do swoich preferencji. Mi osobiście pasuje dokładne kadrowanie na statywie, kilkukrotne podchodzenie do kadru, składanie i rozkładanie sprzętu, ponieważ daje mi to duże skupienie na jednej konkretnej focie. Z druiej strony wielki jest to "powolny" format. Na szybkość nie ma co liczyć. W zamian wszelkie tricki optyczne do dyspozycji (a Scheinflug na ten przykład). Krótko: jak możesz popróbować różne formaty to będzie najlepszy sposób dopasowania do Twoich preferencji. Nie ważne co komuś pasuje. Znajdź co pasuje Tobie. Jasne im więcej cm2 negatywu, tym wiecej zapisanych informacji, ale uważam, ze przede wszystkim musi pasować do Twoich pomysłów na fotografię.
Technikardan + mała szklarnia
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Linhof pisze:Andreas Gursky (to nie błąd). Autor 2 najdroższych fot w historii foto. Coś ponad 1 mln jurków sztuka. Slide 8x10 i skanowane. O niego chodziło?
Nie. Ten gość robi powiększenia w ciemni. A aparat wygląda jak monitor 20" (16x9) z miechem. :-D
Linhof pisze:Nie ważne co komuś pasuje. Znajdź co pasuje Tobie.
Dokładnie. Ja tak doszedłem do małej lekkiej torby z aparatem 6x7 i trzema szkłami.
skytruck
-#

Post autor: skytruck »

J.A. pisze:Ja tak doszedłem do małej lekkiej torby z aparatem 6x7 i trzema szkłami.
Ja tam zmierzam...
michalkruk
-#
Kontakt:

Post autor: michalkruk »

Ja bym się nie pytał jaki format wybrac, tylko co jeszcze ze slajdów zostało?

Velvia i Provia (coś mi mówi że wersja 400 zaraz zniknie).. Reszta to jakieś chińskie łomo..

:(

[ Dodano: Czw 03 Sty, 2013 ]
Nawet już kolorowego diapozytywu w super 8 nie ma..
adam2901
-#

Panowie,może w tym jest trochę racji,materiały wychodzą z obiegu i w związku z tym moim skromnym zdaniem będą coraz droższe, a ja muszę zaczynać od podstaw.Już sam nie wiem ,czy gra jest warta świeczki.
ODPOWIEDZ