Od wczoraj jestem posiadaczem Epsona V500, chciałem zacząć skanować swoje średniaki i natrafiłem na problem.
Otóż na samym początku wszystko było ok 2 skany były nawet do przyjęcia.
Jednak teraz za każdym razem obraz jest jakoś dziwnie poprzycinany, tzn zdjecie jest skanowane, nastepnie obcinany jakis bok i przenoszony na sąsiedni tak jak np to(widoczne z lewej strony):
Nie mam juz siły do tego próbowałem na każdy możliwy sposób i zawsze to samo.
Skanuję z oprogramowaniem dołączonym do V500 czyli Scan n Stich Deluxe.
Czy będziecie tak łaskawi i mi pomożecie? Jak ustawić poprawnie te wartości? :
Hm... Mi takich psikusów nigdy nie sprawiał v500. Z tego co widzę to ja mam inny soft (pewno starszy). Może spróbuj na poprzednich wersjach sterownika. Soft ma mniej bajerów, które jak widać tylko przeszkadzają zamiast pomagać.
No i udało się, po zresetowaniu ustawień wszystko działa jak powinno.
A jak jest z ustawieniami DPI? mozna jakoś optymalnie wybrać czy jest to kwestią pozniejszego przygotowania np do wydruku?
Zależy do jakich potrzeb skanujesz. Jeśli są to wglądówki oglądane na kompie, lub wstawiane później na www, to wystarczy "standardowe" 72 DPI. Jeśli do wydrukowania to w większości drukarnie potrzebują gęstości 300DPI (niekiedy inne - większe, lub mniejsze, ale to do druku "niestandardowego", na materiałach innych niż papier, lub duże powiększenia).
Zawsze możesz skanować w 300DPI i w razie potrzeby zmniejszyć zdjęcie później na komputerze.
Mazurkiewicz pisze:A jak jest z ustawieniami DPI? mozna jakoś optymalnie wybrać czy jest to kwestią pozniejszego przygotowania np do wydruku?
DPI zależy od potrzeb. Skanowanie jest na tyle upierdliwe (zobaczysz, jak poskanujesz więcej), że nie ma sensu skanować 2 razy - raz z małą rozdzielczością na pogląd, potem do druku. Twój skaner ma stosunkowo niewielką rozdzielczość optyczną (gdzieś w okolicach ~1200 DPI) więc czemu nie skanować od razu w tej rozdzielczości? (kryptoreklama: poszukaj na tym forum negfix8 - może Ci się spodoba).
hymm.. używam identycznego softu z V600 choć skanuje nieco inaczej, nie wiem czy lepiej.. nie wiem czy słusznie - w każdym bądź razie efekty bardzo mnie zadowalają.
(TMax100 typ 135)
różnice: format docelowy - ustawiam oryginał
skala :100 %
rozdzielczość: 3200 dpi ( w edytorze zmieniam ją poźniej na 300 i przywracam rozmiar )
w zakładce - konfiguracja/ kolor : Epson Standard
i sRGB
- konfiguracja/ rozmiar filmu: u mnie jest 6x4,5 - tutaj uwaga skanując malucha nie zmieniam tego parametru i jakoś nie zauważam różnicy
mam nadzieje że Twój problem się rozwiąże.
Pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 20 sie 2011, 11:21 przez nord, łącznie zmieniany 1 raz.
Problemy się rozwiązały ;) jednak zauważyłem, że skanujac z Digital ICE skaner czesto sie gubi i psuje skany( głownie przy kontrastowych scenach) :
Włączony Digital ice, skanowane w 300dpi na rozmiar 1600x1200.
A tutaj kolejne z wyłączonym Digitalem Ice:
Probowałem skanować wg sposobu zamieszczonego na forum Pentaxa, jednak równiez pojawił się problem skanując sredni format, na sofcie Epsonowskim (v500) nie mam możliwość skanować w 16bit linear a jedynie 16 bit grayscale. Negatyw po zastosowaniu wskazówek wychodzi super ciemny a nie szaro-mdławy tak jak powinien wyjść a poprawiając potem w levelsach wychodzi koszmarnie.Ewentualnie skanując go w 24 bit color wychodzi z zafarbem albo purpurowym albo ciemno zielonym.. Czy da się to jakoś poprawić czy może robię coś nie tak?
Mazurkiewicz pisze:Problemy się rozwiązały ;) jednak zauważyłem, że skanujac z Digital ICE skaner czesto sie gubi i psuje skany( głownie przy kontrastowych scenach) :
czy jesteś pewien że funkcja ICE przeznaczona jest dla negatywów BW??
Mazurkiewicz pisze:Negatyw po zastosowaniu wskazówek wychodzi super ciemny a nie szaro-mdławy tak jak powinien wyjść
czy taki efekt wychodzi pomimo użycia opcji "automatyczna ekspozycja" ikonka ..powiedzmy sobie ze szarej kuli z dwoma trójkątami po ukosie
a co z ręcznym ustawieniem? przecież powiększając każdą z miniatur możesz kalibrować jej ustawienia.
Mazurkiewicz pisze:a jedynie 16 bit grayscale
to absolutnie wystarcza dla negatywów BW. zawsze można później przekonwertować do RGB.
Mazurkiewicz pisze:Czy da się to jakoś poprawić czy może robię coś nie tak?
Są dwa sposoby skanowania: 1 - skanowanie w taki sposób, aby ze skanera uzyskać gotowe zdjęcie i 2 - aby ze skanera uzyskać plik "raw".
Problem z pierwszym podejściem jest taki, że jest się skazanym na oprogramowanie dostarczane przez producenta skanera (lub VueScan), trzeba się męczyć nad każdą klatką osobno i ustawiać mnóstwo opcji. Z drugim podejściem wiąże się konieczność posiadania oprogramowania do przetwarzania obrazów (PS lub LR albo GIMP). Dla skanerów płaskich nie ma żadnej różnicy w jakości między obydwoma podejściami.
Skoro masz problem z pierwszym -- użyj metody nr 2.