Skaner jako materiał rejestrujący...

Fotografia alternatywna - Czyli coś innego niż wszyscy ;)

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Skaner jako materiał rejestrujący...

Post autor: ModusOperandi »

Tak sobie dzisiaj postanowiłem, żeby wstawić do kamery wielkoformatowej skaner - zamiast kasety. Jak pomyślałem tak zrobiłem, ale to co otrzymałem jest całkowicie rozczarowujące. Czy ktoś może próbował w taki sposób rejestrować obraz?
Gdzieś kiedyś w internecie widziałem, że da się robić w ten sposób zdjęcia, ale nie potrafię tej strony odnaleźć.

Da się tak 'fotografować' czy się nie da?
Zasadniczo to ona słuszna jest... ta koncepcja...
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Da się. Trzeba zacząć od tego, że skaner musi mieć opcję transparent. Musi mieć podpiętą kablem klapę do transparentów. I trzeba mu dać szparę bez optyki do skalibrowania się.
Co to znaczy? Otóż zanim skaner zacznie skanować, na pierwszych 5-10 mm robi sobie test lampy. Dla tego to miejsce zawsze jest wolne przy dedykowanych ramkach. A więc ten początek musi mieć dostęp do światła jakiego używasz do fotografowania. W plenerze wystarczy go nie zasłaniać, w studio trzeba poświecić tam lampami, a najlepiej zawsze zasłonić ten kawałek mleczną szybką, dla dobrego rozproszenia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

J.A. - dziękuję za radę. Dzisiaj już nie spróbuję - jestem poza domem, ale jak tylko jutro wrócę to od razu się za to biorę. Mam nadzieję, że mi dnia starczy i wrócę jak jeszcze będzie widno. Skaner to Plustek ST64+, więc musi dać radę :)
farok
-#

Post autor: farok »

zapytam głupio: wyłączyłeś wewnętrzne oświetlenie skanera a szyba skanera jest dokladnie tam gdzie wczesniej byla matówka/materiał światłoczuły?
Awatar użytkownika
ModusOperandi
-#
Kontakt:

Szyba skanera jest dokładnie tam, gdzie była matówka/materiał światłoczuły. Oświetlenia nie wyłączyłem. Teraz rozumiem do czego zmierzasz. Będę musiał wyłączyć :)
ODPOWIEDZ