Skan panoramy 6x17

Statywy, światłomierze, skanery.. i wszystko czego jeszcze możemy używac

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Jonash
-#

Skan panoramy 6x17

Post autor: Jonash »

Mam pytanie, mam do zeskanowania negatywy /slaidy w formacie 6x17 jakim skanerem ,jakim programem mozn zeskanować w/w materiał..?
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

z płaszczaków to na bank sobie z tym poradzi epson v700/750. a program to raczej nie ma znaczenia.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Jonash
-#

Post autor: Jonash »

owszem i teoretycznie tak…jednak programy silverfast czy vuescan scanują 6>12 .hmm chyba ze czegoś nie wiem..;-)
sejmajnejm
-#

Post autor: sejmajnejm »

Jonash pisze:owszem i teoretycznie tak…jednak programy silverfast czy vuescan scanują 6>12 .hmm chyba ze czegoś nie wiem..;-)
tzn? mógłbyś rozwinąć?
Z mojej strony mogę dodać, że ograniczenia raczej mogą wynikać z budowy skanera, w V700/750 czy V800, z tego co pamiętam, nie powinno być kłopotu ze skanowaniem 6x17
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

Jonash pisze:owszem i teoretycznie tak…jednak programy silverfast czy vuescan scanują 6>12 .hmm chyba ze czegoś nie wiem..;-)
Gotowe formaty ramek, _może_ takie rzeczywiście są ale zawsze możesz ręcznie zaznaczyć obszar skanowania.
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

Przy dziwnych formatach negatywów ja (canon 8800F) skanowałem je kawałkami i łączyłem w PSie w panoramy. PS ma funkcje pt. photomegre i automatycznie łączy zdjęcia.
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Jonash pisze:owszem i teoretycznie tak…jednak programy silverfast czy vuescan skanują 6>12 .hmm chyba ze czegoś nie wiem..;-)
ain't it cute? but it's wrong.
musiałeś mój drogi coś przeoczyć, bo zarówno VS, jak i SE umożliwiają ręczne ustawienie obszaru skanowania. ba! wczoraj jak skanowałem koledze sto dwudziestkę właśnie V700 z użyciem silverfasta, ten z uporem maniaka nie chciał wykrywać klatek (dość cienki film), tylko ustawiał sobie jako obszar skanowania cały pasek filmu, to jest trzy klatki 6x6, to jest 6x18 w przybliżeniu, po zaokrągleniu.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

Awatar użytkownika
pasiasty
-#
Kontakt:

Post autor: pasiasty »

rbit9n pisze:silverfasta, ten z uporem maniaka nie chciał wykrywać klatek
To to w ogóle działa? Ja, po paru próbach (na vuescanie i firmowym programie Epsona), się poddałem i klatki zawsze wykrywam ręcznie. Nie mówiąc o tym, że domyślna wielkość klatki jest znacząco mniejsza, niż to, co się da ręcznie "wycisnąć".
Ostatnio zmieniony 17 sty 2015, 15:57 przez pasiasty, łącznie zmieniany 1 raz.
|| Cezary Żemis <cezary.zemis@gmail.com>
|| http://cezaryzemis.name/
|| ph. +48 794 337 097 | +420 605 560 885
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

pasiasty pisze:To to w ogóle działa?
Nie działa.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

pasiasty pisze:To to w ogóle działa?
j.w. przez ciekawość sprawdzałem.
osobiście wolę (jak używam SF) wpisać rozmiar klatki i skopiować odpowiednią ilość razy.

ODPOWIEDZ