Skąd to się bierze?

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jerezano
-#
Kontakt:

Skąd to się bierze?

Post autor: jerezano »

Mieliście może taki przypadek? Na negatywie 4x5 w trzech, a czasami czterech miejscach widoczne są jasne stygmaty... ;)

Widać to poniżej. Gdyby coś było nieszczelnego to były by ciemne na negatywie. Na drodze światła też nic się nie znajduje. Nie mam konceptu...

Obrazek

Obrazek

W kasecie jest negatyw i widać zaznaczone stygmaty. Oczywiście, to co na dole w kasecie będzie u góry po jej założeniu.

Obrazek
Fikumiku
-#
Kontakt:

Post autor: Fikumiku »

a jak wołasz? w czym?
Maluje bez farb.

http://niewdana.pl/
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

Wg. mnie, to cień czegoś z toru obiektyw-film. Generalnie powinno być to widać na matówce, a po maksymalnym przymknięciu przesłony będzie najbardziej widoczne.
Aha i nie przy każdym obiektywie się to ujawni.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jerezano
-#
Kontakt:

Fikumiku pisze:a jak wołasz? w czym?
W Modzie 54 - ale to nie jest przyczyna. Na początku myślałem, że to ślady od zębów Moda, ale nie pokrywają się wszystkie. Czyli nie to. Poza tym tak samo wołałem wcześniej i nie było śladów.
J.A. pisze:Wg. mnie, to cień czegoś z toru obiektyw-film. Generalnie powinno być to widać na matówce, a po maksymalnym przymknięciu przesłony będzie najbardziej widoczne.
Aha i nie przy każdym obiektywie się to ujawni.
Na drodze światła nic nie widać. Sprawdziłem przysłony na białym papierze i nie widać, żeby się coś ujawniało podczas przymykania przysłony.
Sięgnąłem jednak do archiwum i na podstawie faktu, że to się dzieje od niedawna, obawiam się, że mogła to być nowa, felerna paczka Fomy 100. Co prawda zawsze byłem z tej Fomy zadowolony, ale może im się nóżka powinęła...
Awatar użytkownika
cbk
-#
Kontakt:

Post autor: cbk »

wywołaj pustą szitkę, stwierdzisz czy to wara fabryczna ;)
God Is A Girl
jerezano
-#
Kontakt:

Tak właśnie zamierzam zrobić. Dzięki.
Tyle, że raczej wystawię szitkę na światło bo na nienaświetlonej może nie być widać...
ODPOWIEDZ