Sesja grupy ASG - zabezpieczenie obiektywu

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Sesja grupy ASG - zabezpieczenie obiektywu

Post autor: sokol07 »

Witam wszystkich,
Problem jest nietypowy. Otóż... Zgadało mi się z kumplem, że jest członkiem grupy ASG ( dla niezorientowanych) i fajnie by było jakby im ktoś zrobił sesję "w akcji". No więc stwierdziłem, że ja bardzo chętnie, jak tylko wymyślę, jak tu zabezpieczyć sprzęt (bo sam to się najwyżej zagoję).
Oczywiście, będę miał odblaskową kamizelkę, ale wiadomo, że wypadki się zdarzają.
I stąd moje pytanie - jak zabezpieczyć obiektyw? Mam wrażenie, że sam filtr UV to w tym przypadku trochę za mało. Mam zestaw do filtrów Cokin P i mógłbym do nich zamontować "szybkę" z pleksi, wyciętego np z antyramy, tylko nie wiem jak z przezroczystością. No i odblaski będą na tym fatalne.
Czy macie może jakiś patent jak zabezpieczyć szkło w takiej "frontowej" sytuacji?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Lux mea lex
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Robią od razu z powłokami T*? Bo jak szaleć to szaleć... :D
Miałem na myśli raczej proste, domowe sposoby. Chwilowo mam dość lekki portfel, jako że jedzie do mnie właśnie Mamiya m645.
Awatar użytkownika
taharii
-#

Post autor: taharii »

też strzelam, fotografowałem i paintball i asg i nigdy nie zarobiłem kulki w obiektyw, trzeba naprawdę ostrego pecha, żeby tak to się skończyło.

Nie wiem w jakim wieku będzie ekipa, ale jak się dobrze oznaczysz, to postrzał jest mało prawdopodobny.

Co do ochrony, UV powinien wystarczyć, oczywiście w razie trafienia się stłucze, ale soczewka powinna zostać nietknięta - gdzieś widziałem taki filmik w internecie.

Możesz spróbować z cokinem i zwykłą szybą - taki kawałek szkła do akwarium powinien w połączeniu z filtrem stanowić wystarczające zabezpieczenie a kosztował będzie pewnie ze 2 zł.
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Wiem, że to wymaga pecha, ale ja niestety takiego pecha właśnie miewam... (tak, nadal żyję. też uważam to za osiągnięcie.)
Ekipa jest ze sporą rozpiętością (18-40 lat), i do nich mam zaufanie, ale mimo wszystko wolę się zabezpieczyć.
Czyli szkło, nie pleksi? Hm... Czas zacząć szukać szklarza... ;)
Awatar użytkownika
taharii
-#

pleksi byłoby bardziej wytrzymałe, ale czy znajdziesz w rozsądnej cenie odpowiednio przezroczyste?

Nie ma opcji, żeby kulka wybiła szybę i jeszcze stłukła filtr na raz, musiałbyś być pod regularnym ostrzałem, żeby potrzebować czegoś mocniejszego.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Lux mea lex
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

technik219, czy Ty na pewno jesteś trzeźwy...? :D
Awatar użytkownika
taharii
-#

Jak masz w szafie taką chorągiew to biorę! ;)
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

miałem okazje kilka razy brać udział w takiej akcji i oprócz UVki nie miałem nic dokręconego. bardziej martwiłem się o oczy mimo posiadanych okularów. :roll:
Awatar użytkownika
technik219
-#

sokol07 pisze:technik219, czy Ty na pewno jesteś trzeźwy...? :D
Jak najbardziej. Chodzi o to, żebyś był dobrze widoczny i żeby nawet przypadkowo nie zaczęli do Ciebie strzelać. Jak sanitariusz na polu walki, tak i fotoreporter musi być dobrze oznakowany. Może to, co zaproponowałem, wydaje Ci się niestosownym żartem, ale przemyśl to jeszcze, bo chyba nie jest to takie głupie. Przynajmniej nie mniej niż zakładanie pancernego filtra na obiektyw ;-)
Lux mea lex
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

technik219, niby tak. Ale jak to "czarna taktyka" i strzelamy w budynku, to wystarczy, że wyjdziecie nagle na siebie zza rogu i nie ważne czy będziesz ubrany w moro, odblask, czy strój wikinga - jak trafi się ktoś poddenerwowany skradaniem, to i tak zasunie Ci serię.
Oznakowanie swoją drogą, kamizelka będzie. O oczy się nie martwię, bo gogle mam własne.
Awatar użytkownika
ThinLizzy
-#
Kontakt:

Post autor: ThinLizzy »

Wydaje mi sie ze nie masz sie czym martwic. Wystarczy ze zalozysz filtr i bedzie ok.
Taki ASG chyba nawet filtra nie bedzie w stanie rozwalic. No chyba ze ktos przylozy lufe do obiektywu. Poza tym w taki maly cel jak obiektyw to z takiego ASG mozna trafic jedynie przypadkiem
Awatar użytkownika
taharii
-#

ThinLizzy pisze:Wydaje mi sie ze nie masz sie czym martwic. Wystarczy ze zalozysz filtr i bedzie ok.
Taki ASG chyba nawet filtra nie bedzie w stanie rozwalic. No chyba ze ktos przylozy lufe do obiektywu. Poza tym w taki maly cel jak obiektyw to z takiego ASG mozna trafic jedynie przypadkiem
No z tym celowaniem to się nie zgodzę, trafić mogę w obiektyw z 20-30 metrów, pierwszym strzałem i trafię pewnie 7-8 z 10. W porównaniu z takim paintballem jest chirurgicznie precyzyjny ;)
Awatar użytkownika
sokol07
-#
Kontakt:

Zwłaszcza, że to nie jest skład dzieciaków ze sklepowymi chinolami tylko ludzie, którzy inwestują w swoje zabawki naprawdę niezłą kasę.
Ale nie przewiduję złośliwców polujących na reportera... ;)
Nie boję się strzału z dystansu, raczej właśnie takiej sytuacji "natknięcia się" na siebie na załomie jakiegoś muru. Bo wtedy ludzie głupieją. Widziałem sam na paintballu sytuację w której gość z półtora metra wywalił w drugiego 5 kulek, tamten zaczął krzyczeć, że ok, już nie żyje, a strzelec nic, z przerażeniem w oczach tłucze dalej. Dopiero jak poleciało niecenzuralne słowo to mu skurcz z palca odpuścił. :D
ODPOWIEDZ