Sesja grupy ASG - zabezpieczenie obiektywu
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
No to pewnie ja strzelalem z jakiegos trefnego sprzetu. Z tego z czym ja mialem do czynienia to w cel wielkosci paczki papierosow z 20 metrow trafil bym jedynie przypadkowo. To jednak bylo dosc dawno temu i widze ze sporo sie zmienilo od tamtej pory. Moze autor tematu powinien poprobowac na jakims celu ? No nie wiem na przyklad na jakims kawalku cienkiej pleksi ? Wtedy bedzie wiadomo czy taki ASG jest w stanie rozbic filtr i czy bedzie to grozilo uszkodzeniem obiektywu. Moim skromnym zdaniem filtr w zupelnosci wystarczy.
Pierwsza zasada używania okularów i gogli mówi, że przed założeniem ich na nos trzeba je przestrzelać, to obowiązek wręcz. Dwie z trzech par moich okularów przeciwsłonecznych mają na powierzchni okrągłe ślady po kulce (telewizor też taką ma ale to inna historia...;P).
Filtr trochę szkoda ostrzelać, bo on ma być zabezpieczeniem ostatecznym, ale jeśli dorobisz sobie szybkę do cokina, to bardzo rozsądnie byłoby zrobić dwie i jedną z nich sprawdzić testem zniszczeniowym.
Filtr trochę szkoda ostrzelać, bo on ma być zabezpieczeniem ostatecznym, ale jeśli dorobisz sobie szybkę do cokina, to bardzo rozsądnie byłoby zrobić dwie i jedną z nich sprawdzić testem zniszczeniowym.
Prawdę mówiąc... Tańszy kawałek szkła od znajomego szklarza niż filt Marumi na 77mm...
ThinLizzy, bardzo wiele zależy od producenta repliki i jej "dopieszczenia". Ta, którą ma mój kumpel fabryczny ma juz tylko kształt. Ale praktycznie wszystko jest w niej wymienione, elektryka własnoręcznie przez niego dorobiona, itd. A kosztuje go to hobby myślę nie mniej niż nas fotografia.
taharii, dokładnie taki mam zamiar - jeśli zamawiać to kilka.
A gogle mam solidne, bo sam jestem w klubie strzeleckim, wiec to juz takie co to normalnie przy strzelaniu z ostrej broni się używa.

ThinLizzy, bardzo wiele zależy od producenta repliki i jej "dopieszczenia". Ta, którą ma mój kumpel fabryczny ma juz tylko kształt. Ale praktycznie wszystko jest w niej wymienione, elektryka własnoręcznie przez niego dorobiona, itd. A kosztuje go to hobby myślę nie mniej niż nas fotografia.
taharii, dokładnie taki mam zamiar - jeśli zamawiać to kilka.
A gogle mam solidne, bo sam jestem w klubie strzeleckim, wiec to juz takie co to normalnie przy strzelaniu z ostrej broni się używa.
a propos kamizelek: https://www.youtube.com/watch?v=gNY2PfQzkL0
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Wydaje mi się, że łatwiej jest znaleźć szklarza niż kogoś, kto Ci pleksi utnie na wymiar, ale może się mylę.
Jeśli znajdziesz satysfakcjonującej Cię jakości tworzywo - to czemu nie, na jedno wyjdzie.
Czy taniej - wątpię raczej, w każdym razie szybkę możesz za dosłownie 2 zł dostać, jeśli znalazłeś pleksi w podobnej cenie - to moim zdaniem na jedno wychodzi ;)
Jeśli znajdziesz satysfakcjonującej Cię jakości tworzywo - to czemu nie, na jedno wyjdzie.
Czy taniej - wątpię raczej, w każdym razie szybkę możesz za dosłownie 2 zł dostać, jeśli znalazłeś pleksi w podobnej cenie - to moim zdaniem na jedno wychodzi ;)
Co do pleksi to sie nie wypowiadam. Ale jesli chodzi o szklo to sa specjalne rodzaje szkla OptiWhite. Stosowane jest czesto przez akwarystow przy budowie zbiornikow dekoracyjnych. Sprawdza sie tez swietnie w fotografi.sokol07 pisze: A jeśli chodzi o przezroczystość, odblaski i tego typu bajery... Jest korzyść na rzecz któregoś materiału?
http://www.roslinyakwariowe.pl/artykuly/zakladanie-akwarium/1218-zalety-i-wady-szka-opti-white.html
Poczytaj sam poczatek tam jest napisane o cechach tego szkla i o tym ze sprawdza sie w fotografi. To szklo nie jest tanie ale przeciez nie potrzebujesz ani grubego szkla ani duzej powierzchni.
Trudno cokolwiek doradzac ale jesli chodzi o przezroczystosc to to szklo wydaje sie byc najlepsze.
pozdrawiam
Bogdan
1 zł + przesyłka to jest pewnie z 10 zł, za 10 zł będziesz miał ze dwadzieścia pewnie takich szybek - tzn nie wiem ile za cięcie liczy szklarz Twój ale cięcie będzie droższe niż materiał sam...
ogólnie parametry 'optyczne' szkło ma zdecydowanie lepsze ale dobra pleksi też nie jest zła, więc serio - wg uznania tylko - nic tu nie zwojujemy teoretyzując
ogólnie parametry 'optyczne' szkło ma zdecydowanie lepsze ale dobra pleksi też nie jest zła, więc serio - wg uznania tylko - nic tu nie zwojujemy teoretyzując
pleksiglas wystarczy naciąć nożem (segmentowym) i złamać na kolanie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."