Russische Alte Holz Plattenkamera, Reisekamera 18x24

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

rumbur4k
-#

Russische Alte Holz Plattenkamera, Reisekamera 18x24

Post autor: rumbur4k »

witam, caly czas probuje ugryzc wielki format, ale nie jest to latwe, a to drogi powiekszalnik i duzy tez, a to drogi aparat, a mozeby wlasnie w cos takiego sie zaopatrzyc i robic tylko stykowki

http://www.ebay.de/itm/250938222072?ssP ... 911wt_1185

jakie mozliwosci ma taka kamera? nie chodzi mi o jakies bajery i wyginania ale czy da sie tym zrobic jakis portret i cos w plenerze? ile moze byc warta taka kamera? nie doszukalem sie za bardzo migawki w tym obiektywie... hmm
i jeszcze pytanie o stykowki - czy na poczatek wystarczyloby docisnac jakims kawalkiem szkla np. z antyramy czy lepiej sobie darowac?
pozdrawiam
ps. jestem otwarty na wszystkie sugestie w temacie LF, dzieki
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 19:28 przez rumbur4k, łącznie zmieniany 1 raz.
junkers_ju-87
-#

Re: Russische Alte Holz Plattenkamera, Reisekamera 18x24

Post autor: junkers_ju-87 »

rumbur4k pisze:witam, caly czas probuje ugryzc wielki format, ale nie jest to latwe, a to drogi powiekszalnik i duzy tez, a to drogi aparat, a mozeby wlasnie w cos takiego sie zaopatrzyc i robic tylko stykowki

http://www.ebay.de/itm/250938222072?ssP ... 911wt_1185

jakie mozliwosci ma taka kamera? nie chodzi mi o jakies bajery i wyginania ale czy da sie tym zrobic jakis portret i cos w plenerze? ile moze byc warta taka kamera? nie doszukalem sie za bardzo migawki w tym obiektywie... hmm
i jeszcze pytanie o stykowki - czy na poczatek wystarczyloby docisnac jakims kawalkiem szkla np. z antyramy czy lepiej sobie darowac?
pozdrawiam
ps. jestem otwarty na wszystkie sugestie w temacie LF, dzieki

Niec ci w prost nie poradzę ale weź pod uwagę jeszcze cenę obiektywów i ceny negatywów i zastanów się czy nie lepiej pozostać przy temacie 4x5
Większy wybór , tańsze materialy i można w rozsądnej cenie upolować powiększalnik

zgrabny 4x5 po złożeniu zmieści się do malego plecaka
np coś takiego

http://allegro.pl/aparat-wielkoformatow ... 65665.html

pozdrawiam
Ostatnio zmieniony 01 gru 2011, 20:28 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
sweetek
-#

Post autor: sweetek »

ale z 18x24 stykówki będą większe..., nie trzeba powiększalnika, fakt klisze drogie, ale można swobodniej kolodionem się zając...
choć to faktycznie tylko do portretu i bez bajerów jest..
ale ja się nie znam..
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

sweetek pisze:ale z 18x24 stykówki będą większe..., nie trzeba powiększalnika, fakt klisze drogie, ale można swobodniej kolodionem się zając...
choć to faktycznie tylko do portretu i bez bajerów jest..
ale ja się nie znam..
No tak , ale jak zrobić 30x40 albo 50x60 ?

jak wolę 4x5 i potem sobie zrobić powiększenie np 50x60 i na ścianie powiesić

ale to oczywiście kwestia gustu
ju_87
ODPOWIEDZ