Różnice w czasie wywoływania

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
J.A.
-#

Różnice w czasie wywoływania

Post autor: J.A. »

Różnice w czasach dla tej samej emulsji oblanej na różnym materiale. Dlaczego w tabelach bywa czas dla 135 inny niż dla 120?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
podolsky
-#
Kontakt:

Post autor: podolsky »

wlasnie tez sie nad tym zastanawialem, zdaje mi sie ze czas dzialania na film 120 jest dluzszy, bo powierzchnia jest wieksza? hmmm ale to tylko moje luzne domysly ;)
ramzes1702
-#
Kontakt:

Post autor: ramzes1702 »

Zdaje się, że powierzchnie 135 i 120 są porównywalne. Ja bym kierował podejrzenia w stronę lekkiego utrudnienia cyrkulacji chemii w wypadku szerszej taśmy. Ale to są tylko moje gdybania... Z drugiej strony sami producenci dość rzadko podają info. dotycząse różnicy w czasie wywoływania, więc może też być faktycznie jakaś różnic w podłożach niektórych filmów wpływająca na czas...
dadan_mafak
-#
Kontakt:

Re: Różnice w czasie wywoływania

Post autor: dadan_mafak »

J.A. pisze:Różnice w czasach dla tej samej emulsji oblanej na różnym materiale. Dlaczego w tabelach bywa czas dla 135 inny niż dla 120?
ze wzgledu na inna warstwe przeciwodblaskowa - co wplywa delikatnie na czulosc. rowniez ze wzgledu na zalecane wstepne zwilzanie w srednim formacie.

w wiekszosci przypadkow, bo niektore emulsje (mimo tej samej nazwy) sa inne w malym i w srednim formacie. ale te przypadki zazwyczaj podaja jeden czas dl wszystkich podlozy :mrgreen:
ODPOWIEDZ