Rolleiflex3,5 z wbudowanym światłomierzem
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rolleiflex3,5 z wbudowanym światłomierzem
Miałem ostatnio niebywałe szczęście nabyć Rolleiflexa 3,5 w bardzo okazałej cenie.
Jego stan pozostawia po sobie trochę do życzenia, ale największą zagadka jest dla mnie działanie światłomierza. Wygląda na sprawny, ponieważ wskazówki reagują na światło, lecz nie potrafię dojść do tego,
jak ustawić pożądaną wartość ASA / ISO .
Jestem przed wywołaniem pierwszych testowych klisz (jedna w kolorze, jedna w b&w) ale już wiem, ze nie będą zbyt miarodajne, przez to, że do kolorowej kliszy nie mogłem zmienić ISO na właściwe i zdażało mi się o tym zapomnieć i naświetlać jak ISO 400.
Odpowiedzi w czeluściach internetu nie znalazłem, dlatego zwracam sie do was o pomoc
Mvh, Vindkast
Jego stan pozostawia po sobie trochę do życzenia, ale największą zagadka jest dla mnie działanie światłomierza. Wygląda na sprawny, ponieważ wskazówki reagują na światło, lecz nie potrafię dojść do tego,
jak ustawić pożądaną wartość ASA / ISO .
Jestem przed wywołaniem pierwszych testowych klisz (jedna w kolorze, jedna w b&w) ale już wiem, ze nie będą zbyt miarodajne, przez to, że do kolorowej kliszy nie mogłem zmienić ISO na właściwe i zdażało mi się o tym zapomnieć i naświetlać jak ISO 400.
Odpowiedzi w czeluściach internetu nie znalazłem, dlatego zwracam sie do was o pomoc
Mvh, Vindkast
Re: Rolleiflex3,5 z wbudowanym światłomierzem
Cześć! Witam na forumVindkast pisze:...nie potrafię dojść do tego,
jak ustawić pożądaną wartość ASA / ISO

Edit: nie polegałbym jednak zbytnio na wskazaniach tej światłomiarki (musisz przetestować z zewnętrznym). U mnie wskazania różnią się mniej więcej o 1 - 1,5 EV na minus (czyli niedoświetla). Ale czemu się dziwić to chyba selenowe czujniki...
[ Dodano: Sob 11 Paź, 2014 ]
Nie gniewaj się, ale w okazałej cenie to znaczy sporo przepłaciłeś?Vindkast pisze:Miałem ostatnio niebywałe szczęście nabyć Rolleiflexa 3,5 w bardzo okazałej cenie.

Zapłaciłem 500nok czyli ok 250zl, więc nie tak strasznie, na wypadek gdyby jego wady okazały się poważniejsze niż na to wygląda narazie. Z resztą aparat zamierzam przekazać młodszemu bratu, żeby mógł się na nim uczyć fotografii, dlatego idealny być nie musi. Testuje go, na wypadek, gdyby wyszły jakieś poważniejsze błedy, ktore mogłyby go zniechęcić.
Niestety narazie nie znalazłem odpowiedniego miejsca, żeby wcisnąć i obrócić.
Na samym środku po wciśnięciu i przekręceniu tego najmniejszego pierścienia - zmienia ustawienia światłomierza pomiędzy: "col.(słoneczko)","col.(żarówka)","Ortho" i "Pan"
Większy pierścień (ten karbowany, środkowy) przesuwa czerwoną wskazówkę światłomierza, lecz nie znalazłem sposobu, żeby go wcisnąć lub pociągnąć do zewnątrz.
Ostatni, największy pierścien jest do ustawienia ostrości. Również nie znalazłem sposobu na jego wciskanie wyciskanie itp.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, ze może on być nieprecyzyjny, ale to nie oznacza, że nie da się nauczyć go interpretować :)
Dziękuję za miłe przywitanie i szybką odpowiedź. Rozwiązania szukam nadal :)
Niestety narazie nie znalazłem odpowiedniego miejsca, żeby wcisnąć i obrócić.
Na samym środku po wciśnięciu i przekręceniu tego najmniejszego pierścienia - zmienia ustawienia światłomierza pomiędzy: "col.(słoneczko)","col.(żarówka)","Ortho" i "Pan"
Większy pierścień (ten karbowany, środkowy) przesuwa czerwoną wskazówkę światłomierza, lecz nie znalazłem sposobu, żeby go wcisnąć lub pociągnąć do zewnątrz.
Ostatni, największy pierścien jest do ustawienia ostrości. Również nie znalazłem sposobu na jego wciskanie wyciskanie itp.
Oczywiście zdaję sobie sprawę z tego, ze może on być nieprecyzyjny, ale to nie oznacza, że nie da się nauczyć go interpretować :)
Dziękuję za miłe przywitanie i szybką odpowiedź. Rozwiązania szukam nadal :)
Właśnie to jest to! Przesuwa wskazówkę światłomierza w miarę zmiany czułości - ale przy tym powinna się też przesuwać tarcza z wartościami ISO. Jesli się nie przesuwa to pewnie jest zapieczona. Spróbuj może ją rozruszać delikatnie.Vindkast pisze: Większy pierścień (ten karbowany, środkowy) przesuwa czerwoną wskazówkę światłomierza, lecz nie znalazłem sposobu, żeby go wcisnąć lub pociągnąć do zewnątrz
Kupiłeś za bezcenVindkast pisze:Zapłaciłem 500nok czyli ok 250zl

To nie zmienia ustawień światłomierza - zauważ, że wskazówka nie przesuwa się, to tylko "przypominaczka" jaki film włożyliśmy: kolor do sztucznego / dziennego czy BW (orto/pan)Vindkast pisze: Na samym środku po wciśnięciu i przekręceniu tego najmniejszego pierścienia - zmienia ustawienia światłomierza pomiędzy: "col.(słoneczko)","col.(żarówka)","Ortho" i "Pan"
Znalazłem!
Środkowy, karbowany pierścień należy przekręcić do oporu w lewo, a następnie użyć troche więcej siły i kontynuować obracanie, przez co wartość ASA / ISO się zmniejsza, lub analogicznie wykonując obrót w prawą stronę - wartość ASA / ISO się zwiększa.
Dzięki za podpowiedzi Wosk! Twoje wskazówki naprowadziły mnie na właściwy trop :)
Mogę nakręcić filmik z instrukcją zmiany wartości ISO dla następnych zagubionych, nowych posiadaczy Rolleiflex'ów z tym rodzajem światłomierza :)
Czy na forum można udostępniać własne filmiki, czy lepiej wrzucić na youtube i udostępnić link?
Środkowy, karbowany pierścień należy przekręcić do oporu w lewo, a następnie użyć troche więcej siły i kontynuować obracanie, przez co wartość ASA / ISO się zmniejsza, lub analogicznie wykonując obrót w prawą stronę - wartość ASA / ISO się zwiększa.
Dzięki za podpowiedzi Wosk! Twoje wskazówki naprowadziły mnie na właściwy trop :)
Mogę nakręcić filmik z instrukcją zmiany wartości ISO dla następnych zagubionych, nowych posiadaczy Rolleiflex'ów z tym rodzajem światłomierza :)
Czy na forum można udostępniać własne filmiki, czy lepiej wrzucić na youtube i udostępnić link?
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Obiecany filmik pokazujący jak zmienić wartość ISO na tego rodzaju światłomierzu Rolleiflex'a:
http://youtu.be/VhMikSAa05g
Dzięki za pomoc! Link z pełną instrukcją aparatu, umieściłem w opisie filmiku.
PS: Wosk - pomyśl o satysfakcji płynącej z dzielenia wspólnej pasji z młodszym bratem :) Ja posiadam Mamiye RB67 pro S i zbieram powoli na Chamonixa 045N-2, bo bardziej ciągnie mnie ostatnio do formatu 4x5', a Rolleiflex'a zawsze mogę "pożyczyć", bo fakt - aparat jest genialny!
http://youtu.be/VhMikSAa05g
Dzięki za pomoc! Link z pełną instrukcją aparatu, umieściłem w opisie filmiku.
PS: Wosk - pomyśl o satysfakcji płynącej z dzielenia wspólnej pasji z młodszym bratem :) Ja posiadam Mamiye RB67 pro S i zbieram powoli na Chamonixa 045N-2, bo bardziej ciągnie mnie ostatnio do formatu 4x5', a Rolleiflex'a zawsze mogę "pożyczyć", bo fakt - aparat jest genialny!