Rollei Retro
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
- Hrabia Miód
- -#
Poszukuje czasów dla RR400 (bez S!) i wywojki Rollei RLS.
na digitaltruth są czasy tylko dla "S"-ki
Z tego co wynalazłem na forum (oraz informacji dołączonej ro RR400) przy RLS nalezy naświetlać poniżej czułości nominalnej.
Często ostatnio naswietlam retro 400@320 i wołam w r09, wsumie jestem zadowolony ale chciałbym spróbować wycisnąć coś nowego :)
Z tego co wynalazłem na forum (oraz informacji dołączonej ro RR400) przy RLS nalezy naświetlać poniżej czułości nominalnej.
Często ostatnio naswietlam retro 400@320 i wołam w r09, wsumie jestem zadowolony ale chciałbym spróbować wycisnąć coś nowego :)
Tu masz link do pdf:MorF pisze:Poszukuje czasów dla RR400 (bez S!) i wywojki Rollei RLS.
http://rolleifilm.de/files/images/TA_Ro ... 400_dt.pdf
Pozdrowienia znad Morza Polnocnego
Andrzej
Andrzej
AJK, super! Dzieki bardzo!AJK pisze:Tu masz link do pdf:
A widzisz gdzieś tam retro 400 i RLS?na pewno?
http://www.digitaltruth.c...per=&mdc=Search
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez MorF, łącznie zmieniany 1 raz.
Czy mi się dobrze wydaje, ale RLS jest do nisko i normalnoczułych filmów. Do 400 to raczej RHS bardziej się nadaje
Pozdrawiam
Ulv
Pozdrawiam
Ulv
Trzydziestosześciostrzałowy Contax RX / Piętnastostrzałowa Fujica GS645 / Dwunastostrzałowa Bronica SQ-B / Jednostrzałowy Motylek 45
www.stegierski.com
www.stegierski.com
Możliwe... mnie zachęcił do prób ten wycinek z ulotki
The ROLLEI RETRO 400 is a panchromatic sensitised Black & White film material with a high speed of ISO 400/27° The film i s enormously .
efficient and reliable, also within bad lighting conditions. A further vital point: Actually designed for high sensitivity, the film can be pushed
also up to ISO 800/30° with special processing.
Best contrasts in reference to finest grain and special tonal range can be reached by over-exposing the film material by approximately one
f=stop, by processing the film in ROLLEI LOW SPEED developer (at ISO 50 with the RETRO 100 and/or ISO 200 with the RETRO 400).
Czasy tutaj:
http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search
A mieszanie chyba trzeba sobie wypraktykować samemu, ja czterysetki mieszam przez pierwsze 30 sekund a potem pięć obrotów co drugą minutę, ale Rolleia 400 nigdy nie używałem więc nie dam sobie nic za ten sposób uciąć
http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=Search
A mieszanie chyba trzeba sobie wypraktykować samemu, ja czterysetki mieszam przez pierwsze 30 sekund a potem pięć obrotów co drugą minutę, ale Rolleia 400 nigdy nie używałem więc nie dam sobie nic za ten sposób uciąć

Rollei Retro 400@100 Rodinal 1+50 7,5min 20C. mieszane całą pierwszą minutę a potem przewrotki przez 10s co minutę. Film naświetlany wg wskazań pryzmatu w mojej bronce.
wyszło tak (skany nic nie ruszane) :

Click for full size - Uploaded with plasq's Skitch

Mam nadzieję, że jakoś pomogłem
wyszło tak (skany nic nie ruszane) :

Mam nadzieję, że jakoś pomogłem

to ja zabiłem Laurę Palmer...
dzieki
troche jakby blade, za mgła, ( za mało kontrastowe? )
dodatkowo podejrzewam ze moje negatywy bedą delikatnie niedoswietlone
tak myslałem ze czas bedzie polowe ale przy rozcienczeniu 1+100 a nie 1+50
czy dobrze rozumuje ze jesli zwieksze rozcienczenie do 1+100 czas zwiekszyc tez dwukrotnie?
drugi problem, mierzyłem temp destylki ktora stoi juz jakis tydzien, ma az 24 stopnie i myslałem o wołaniu w takiej temp
troche jakby blade, za mgła, ( za mało kontrastowe? )
dodatkowo podejrzewam ze moje negatywy bedą delikatnie niedoswietlone
tak myslałem ze czas bedzie polowe ale przy rozcienczeniu 1+100 a nie 1+50
czy dobrze rozumuje ze jesli zwieksze rozcienczenie do 1+100 czas zwiekszyc tez dwukrotnie?
drugi problem, mierzyłem temp destylki ktora stoi juz jakis tydzien, ma az 24 stopnie i myslałem o wołaniu w takiej temp