Przykłady dajcie, do popatrzenia.vasco pisze:jest nowość: Rollei Retro 80S
efekty wołania w Rollei RLS niesamowite...
Rollei Retro
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
maqsz pisze:Wlasnie skonczylem pakowac do koreksu szerokie rollei retro 400 i myslalem, ze mnie szlag na miejscu trafi. Z czego oni robia ten film - ze stali sprezynowej? Przeciez czegos tak skreconego nie sposob zakladac na szpule :( Dramat, wiecej tego dranstwa do reki nie wezme...
Mam nadzieje, ze format 135 nie jest taki skrecony, bo mam do wywolania jeszcze 1x retro 100 i 1x superpan...
nie narzekałbyś jakbyś zakładał chińczyka Lucky 100/400 ;))
- morotegari
- -#
Z kazdym rollei retro 400 jakie robilem mam to samo ;/maqsz pisze:No nie wiem. Czy ten chinczyk jest na podlozu grubosci kuchennego linoleum?
Czy jest zwiniety w trabke?
Po wywolaniu w ciagu godziny zrobila sie z niego rynienka. Katastrofa :/
400 a 400S to zupelnie inne filmy.morotegari pisze:Przerobiłem już niejeden 80s, 100, 400S
kan_gory pisze:maqsz pisze:Wlasnie skonczylem pakowac do koreksu szerokie rollei retro 400 i myslalem, ze mnie szlag na miejscu trafi. Z czego oni robia ten film - ze stali sprezynowej? Przeciez czegos tak skreconego nie sposob zakladac na szpule :( Dramat, wiecej tego dranstwa do reki nie wezme...
Mam nadzieje, ze format 135 nie jest taki skrecony, bo mam do wywolania jeszcze 1x retro 100 i 1x superpan...
nie narzekałbyś jakbyś zakładał chińczyka Lucky 100/400 ;))
ładowałam tylko raz lucky 100 120 i nie miałam problemów. z rr dopiero ładując w koszulki, ale jak poleżały trochę w encyklopedii i się wyprostowały. cóż, coś za cos.
Witam,
mam pytanie nt. wstępnego moczenia przed wywoływaczem... a dlaczego pisze to tutaj to już piszę:
Właśnie wywołałem Rollei Retro 400S (pierwsze Rollei w życiu)
i coś mnie podkusiło i przed wywoływaczem nalałem do koreksu wody w temp. wywoływacza... chwilę pokręciłem... zmyła się maska, bo woda z tego koreksu była czarna niemiłosiernie... potem już standardowo postępowałem, jak zwykle... :)
i ku mojemu zdziwieniu wyjąłem z koreksu całkiem przezroczystą błonę (chodzi mi o to że perforacja jest całkiem przezroczysta...) nie ma ona żadnego zafarbu jak większość przedtem...
tzn nie jest ani szara, ani niebieskawo-szara...
czy to dzięki temu pierwszemu wymoczeniu w wodzie czy to normalne w Rollei ??
pozdrawiam
mam pytanie nt. wstępnego moczenia przed wywoływaczem... a dlaczego pisze to tutaj to już piszę:
Właśnie wywołałem Rollei Retro 400S (pierwsze Rollei w życiu)
i coś mnie podkusiło i przed wywoływaczem nalałem do koreksu wody w temp. wywoływacza... chwilę pokręciłem... zmyła się maska, bo woda z tego koreksu była czarna niemiłosiernie... potem już standardowo postępowałem, jak zwykle... :)
i ku mojemu zdziwieniu wyjąłem z koreksu całkiem przezroczystą błonę (chodzi mi o to że perforacja jest całkiem przezroczysta...) nie ma ona żadnego zafarbu jak większość przedtem...
tzn nie jest ani szara, ani niebieskawo-szara...
czy to dzięki temu pierwszemu wymoczeniu w wodzie czy to normalne w Rollei ??
pozdrawiam
Koreks|błony|chemikalia|różne graty|kot
photoblog - cyfrowo/analogowy
czy: 400S nie jest na przeźroczystym podłożu PET przypadkiem? czy: 400S jak to film o lekkim uczuleniu na IR nie ma w związku z tym warstwy antyhalacyjnej niezależnie od formatu? czy:...
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
klatki są jak najbardziej :)
a o tym przezroczystym podłożu nie wiedziałem, jak napisałem to pierwszy Rollei jaki robiłem...
dziękuję za odpowiedź :)
PS.
zeskanowałem i jednak trochę za kontrastowo wyszło...
a o tym przezroczystym podłożu nie wiedziałem, jak napisałem to pierwszy Rollei jaki robiłem...
dziękuję za odpowiedź :)
PS.
Koreks|błony|chemikalia|różne graty|kot
miałem podobnie w przypadku rolleia IR400, ale nie martw się, odbitki spod powiększałki wychodzą miodnie i cudnie, a o to tu przecież chodzi.vasco pisze:PS.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- Hrabia Miód
- -#
- Hrabia Miód
- -#
- Hrabia Miód
- -#