rollei r3

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

guerilla pisze:dla nie to wygląda jak padnięty wywoływacz ...
Dopiero co zakupiona buteleczka RHS, otwarta zaraz przed wołaniem. Co prawda różne opinie o trwałości RHS czytałem... ale żeby tak szybko padł? :)

T.
Awatar użytkownika
przemur
-#
Kontakt:

Post autor: przemur »

temol pisze:
guerilla pisze:dla nie to wygląda jak padnięty wywoływacz ...
Dopiero co zakupiona buteleczka RHS, otwarta zaraz przed wołaniem. Co prawda różne opinie o trwałości RHS czytałem... ale żeby tak szybko padł? :)

T.
Ja miałem kilka skromnych prób z RHS i ze dwa razy miałem niedowołane negatywy, mimo iż naświetlałem je, jak mi się wydaje, poprawnie a czasy stosowałem też właściwe. Po drugim takim przypadku odstawiłem go...
guerilla
-#

Post autor: guerilla »

temol pisze:Co prawda różne opinie o trwałości RHS czytałem... ale żeby tak szybko padł? :)

T.
Nie wiem bo nigdy nie używałem, ale na pewno nie ma to nic wspólnego z utrwalaczem, jak ktos sugerował. Jedyna opcja (jaka mi przychodzi do głowy) poza padnięciem wywoływacza, to woda o kosmicznym PH ;-)
Anzelm
-#

Post autor: Anzelm »

Zrób kilka testowych klatek i spróbuj mieszać wg zaleceń - czyli jedna przewrotka co 30 sekund. O dziwo u mnie to zadziałało. Była spora różnica przy tym samym czasie i mieszaniu 5 przewrotek co 1 minutę, a 1 przewrotką co 30 sek.
Ostatnio zmieniony 18 sty 2011, 08:05 przez Anzelm, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

I tak też chyba zrobię... dzięki

T.
ODPOWIEDZ