Pozdrowienia
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Tylko pytanie po co ?Pulatom pisze:Takie pytanie natury praktycznej. Jest to film ortochromatyczny, czyli z tego co rozumiem czuły tylko na niebieski i zielony. Da się go w takim razie wywoływać w kuwecie pod słabą czerwoną żarówką, jak papiery? Próbował ktoś tak robić?
Pozdrowienia
Dokładnie. Wywoływanie 4x5 w zwykłym koreksie to mordęga, która na dodatek żre potworne ilości chemii. A ile kosztują koreksy do wielkiego formatu, to myślę że wszyscy wiedzą.Pulatom pisze:Hmm, myślę że żółtodziobowi jak ja łatwiej ogarnąć pierwsze wywoływanie 4x5" w kuwetach jak coś widać (na dedykowany koreks mnie nie stać), a poza tym fajnie popatrzeć jak zaczyna pojawiać się na błonie obrazjunkers_ju-87 pisze:Tylko pytanie po co ?.
Kiepski argument .Pulatom pisze:Hmm, myślę że żółtodziobowi jak ja łatwiej ogarnąć pierwsze wywoływanie 4x5" w kuwetach jak coś widać (na dedykowany koreks mnie nie stać), a poza tym fajnie popatrzeć jak zaczyna pojawiać się na błonie obrazjunkers_ju-87 pisze:Tylko pytanie po co ?.
dokładnie tak. nawet wiecej, wystarczy sama puszka. film emujsja do srodka i wywołujemy metoda turlania/toczenia w minimalnej ilości chemii.junkers_ju-87 pisze: Kiepski argument .
trochę kreatywności.
ja swój pierwszy 9x12 cm zrobiłem w koreksie 2 szpulkowym za 50 zł
rozłączyłem szpulke , włożyłem między górną i dolną spiralę tuleję dystansową i koreks do dużego formatu gotowy.
...
Wywoływałem w kuwecie pod żarówką ciemniową (ale nie w świetle bezpośrednim) i nie było żadnego problemu. Dodatkowo jeszcze przycinałem w ciemni z formatu 4x5 cali na 9x12 cm i też nic się nie stało. Tak że spokojnie możesz wywoływać przy świetle. Fajna zabawaPulatom pisze:Takie pytanie natury praktycznej. Jest to film ortochromatyczny, czyli z tego co rozumiem czuły tylko na niebieski i zielony. Da się go w takim razie wywoływać w kuwecie pod słabą czerwoną żarówką, jak papiery? Próbował ktoś tak robić?
Pozdrowienia