Rollei o czułości ISO 100
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Rollei o czułości ISO 100
Panie i panowie. Czy o czułości ISO 100 Rollei ma tylko wersję co się nazywa Rollei Retro 100? Czy może występuje w przyrodzie jeszcze coś innego?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Jest jeszcze RPX 100.J.A. pisze:No to mam problem. Jak odróżnić RR 100, od RR 100 Tonal w wersji 120. Geniusze z Rollei nie raczyli na banderolach nic napisać.
Jesli nie pisze 'Tonal', to obstawialbym ze to jednak Rollei Retro 100. Z tym ze ono od dosc dawna nie bylo juz chyba w sprzedazy w tym rozmiarze. W kazdym razie od kiedy powrocilem do analoga gdzies kolo 2010-go, to go nigdzie nie widzialem...
Za to mogę napisać jak rozpoznać "Tonal" już po wywołaniu. Jak będziesz miał masę malutkich czarnych kropek, związanych zapewne z jakimiś wadami emulsji (widziałem różne hipotezy skąd się mogą brać) - to to "Tonal".

he, he. znam ten ból => http://www.aparaty.tradycyjne.net/forum ... emat=65166
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Problem polega na tym, że ja nie wołam w rodinalu, albo hydrofenie. Poza tym jak niby miałoby to zlikwidować ten dylemat? Czy w w/w wyłowywaczach czasy obróbki dla wszystkich rolleiów o czółości 100 będa takie same? Śmiem wątpić, a jeżeli tak, to i w XTolou będzie podobnie.
Wedle digitaltruth, 10 minut w XTolu 1+1 powinno byc niezlym strzalem dla RR100 i RPX100: http://www.digitaltruth.com/devchart.ph ... mdc=SearchJ.A. pisze:Problem polega na tym, że ja nie wołam w rodinalu, albo hydrofenie. Poza tym jak niby miałoby to zlikwidować ten dylemat? Czy w w/w wyłowywaczach czasy obróbki dla wszystkich rolleiów o czółości 100 będa takie same? Śmiem wątpić, a jeżeli tak, to i w XTolou będzie podobnie.
Jedynie RR100 Tonal moze wyjsc troche niedowolany, ale raczej do przeżycia...
Znam te czasy i nie jest problemem dla mnie dobranie odpowiednich parametrów. Problemem jest stwierdzenie, który to film. RR100 dobrze znosi przewołanie, więc raczej będę wolał wywołać dłużej, żeby uniknąć ewentualnego niedowołania gdyby to był tonal.
EDYTA
I dobrze zrobiłem. To jest Rollei Superpan 200, na brzegu filmu SP 200. Czas dla niego jest minimalnie dłuższy niż dla RR100. A ja właśnie przedłużyłem go o 10%.
No miałem farta.
Dziękuję kolegom za uwagę i wsparcie duchowe
BTW. Świadczy to tylko o tym, że Rolleia należy omijać szerokim łukiem. Chyba, że się kupi więcej materiału i se go skalibruje. I opisze dokładnie.
EDYTA
I dobrze zrobiłem. To jest Rollei Superpan 200, na brzegu filmu SP 200. Czas dla niego jest minimalnie dłuższy niż dla RR100. A ja właśnie przedłużyłem go o 10%.
No miałem farta.
Dziękuję kolegom za uwagę i wsparcie duchowe

BTW. Świadczy to tylko o tym, że Rolleia należy omijać szerokim łukiem. Chyba, że się kupi więcej materiału i se go skalibruje. I opisze dokładnie.