Robić zapasy filmów i papierów czy nie???
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
W związku ze złą sytuacją rynkową i polityczną nie wiem czy nie zakupić zapasu materiałów fotograficznych.A przyczyn jest kilka :1)rosnące szybko ceny -może się okazać ,że ceny filmów i papierów (które są i tak duże) wzrosną np.dwukrotnie 2)może być w ogóle brak surowców do wykonania filmów i wtedy nic nie kupimy 3)mogą powstać blokady w transporcie i będziemy się bić o materiały .Ja się zapasów nie boję bo i tak przerób mam niezły i specjalną lodówkę do ich przechowania.Ostatnio robię na przeterminowanych 10 lat Konica VX 200 i nie widzę spadku światłoczułości ani specjalnego spadku jakości-zdjęcia wychodzą świetnie.Pozdrawiam kolegów.
jacek
No to chyba sam sobie odpowiedziales: robic
To moje przyzwyczajenia z czasów PRL i trudno czasami nie myśleć tymi kategoriami.Chyba ogarnia mnie tzw.skąpstwo starcze.
jacek
@aka - przecież acrosy są w sprzedaży, o ile się nie myle
---------------------------
501C + Distagon 50/4 FLE + Planar 80/2.8 CF
Sinar P + Super Angulon 90/5.6 + Symmar-S 150/5.6
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
kal800, tylko dwojki, jedynek nie ma. Ponoc niby to samo a jednak „produkowane“ w Europie. Nie porownywalem ich. Mam dosc spore zapasy jedynki
to wiem, jedynek nie ma już parę lat, chociaż udało mi się dostać jeszcze propack chyba dwa lata temu. Widziałem parę testów porównawczych i oba materiały są praktycznie nie do odróżnienia. Nie tyle są produkowane w Europie, co konfekcjonowane i to najprawdopodobniej przez Ilforda, więc dramatu nie ma. Zostały mi jeszcze dwie rolki oryginalnego Acrosa, jak wypstrykam to sprawdzę Acros II własnoręcznie
---------------------------
flickr.com/kal800
flickr.com/kal800
Ja sobie pozwolę tylko zwrócić uwagę, że jak wszyscy będą robić zapasy i potem oszczędzać na kupowaniu, to lada chwila nie będzie można kupić nic, bo jak interes przez taki brak zakupów i jazdę na zapasach padnie, to będziecie na Allegro resztek Foto 65 szukać, żeby cokolwiek zrobić. Jesteśmy małym rynkiem i o dostawców trzeba dbać. Nawet tych, których trzeba czasem kopnąć w d*pę, że zamówienie czeka i może by je wreszcie spakować, bo nie wiadomo, który nam kiedyś zostanie.
Ja bym slajdów nakupił, ale drogie .... 

- technik219
- -#
I tak wcześniej lub później przejdziecie na cyfrę 

Lux mea lex
Ja juz to mam za soba wraz z powrotem