REVUEFLEX AC1

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

marcinfoto
-#

REVUEFLEX AC1

Post autor: marcinfoto »

witam

naszło mnie na posiadanie body pod M42 znacznie funkcjonalniejszego niż zenit którego posiadam , więc po wyczytaniu różnych opinii o poszczególnych body pod M42 i zafascynowaniu tytułowym aparatem cztyli revueflexem ac1 zakupiłem takowy gdyż trafił się dość okazyjnie, nie miałem jednak pewności co do jego sprawności i niestety obawy się potwierdziły :(

mam kilka pytań może jest szansa na zrobienie tego .

W pierwszej chwili czasy sprawdzane na sucho wydawały mi się że działają dobrze, problemy wystąpiły później .

Po włożeniu baterii i wyzwoleniu migawki lustro zostaje w górze, dopiero po wyjęciu baterii opada . Później zaczął się problem z czasami, chciałem sprawdzić dłuższy czas, wróciłem na krótszy niestety na opadnięcie lustra trzeba czekać kilka, później nawet kilkanaście kilkadziesiąt sekund ( mowa cały czas o wyzwalaniu bez baterii, z baterią lustro w ogóle nie opada ) .

Mam pytanie czy da się z tym cokolwiek zrobić ??

jeśli chodzi o ergonomię, precyzyjność przełączników, zakres czas i iso, a przede wszystkim super wielki wizjer i mega jasną matówkę to przy zenicie jest po prostu rewelacja, jednak jeśli z tymi czasami nic się nie da zrobić to marny z tego będzie pożytek :(

jeśli ktoś mi coś może doradzić to z góry dziękuję za pomoc:)

pozdrawiam
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: REVUEFLEX AC1

Post autor: J.A. »

marcinfoto pisze:witam

naszło mnie na posiadanie body pod M42 znacznie funkcjonalniejszego niż zenit którego posiadam , więc po wyczytaniu różnych opinii o poszczególnych body pod M42 i zafascynowaniu tytułowym aparatem cztyli revueflexem ac1 zakupiłem takowy gdyż trafił się dość okazyjnie, nie miałem jednak pewności co do jego sprawności i niestety obawy się potwierdziły :(

W pierwszej chwili czasy sprawdzane na sucho wydawały mi się że działają dobrze, problemy wystąpiły później .

Po włożeniu baterii i wyzwoleniu migawki lustro zostaje w górze, dopiero po wyjęciu baterii opada . Później zaczął się problem z czasami, chciałem sprawdzić dłuższy czas, wróciłem na krótszy niestety na opadnięcie lustra trzeba czekać kilka, później nawet kilkanaście kilkadziesiąt sekund ( mowa cały czas o wyzwalaniu bez baterii, z baterią lustro w ogóle nie opada ) .
Migawka się zamyka i tylko lustro nie opada? Czy pozostaje otwarta i dopiero po wyjęciu baterii zamyka się i lustro opada?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
marcinfoto
-#

J.A. pisze:
marcinfoto pisze:witam

Migawka się zamyka i tylko lustro nie opada? Czy pozostaje otwarta i dopiero po wyjęciu baterii zamyka się i lustro opada?

ehh nie jestem ekspertem niestety, na chwilę obecną nie mogę nawet tego sprawdzić bo jak rano wcisnąłem spust i wystąpiła pierwsza faza klapnięcia lustra tak do tej pory nie wystąpiła druga i nie mogę ponownie naciągnąć aparatu żeby wcisnąć spust ponownie .
Już nawet pominąłbym tą opcję żeby z baterią wszystko działało i zrobił nim chętnie film bez, bo poza brakiem pomiaru światła to chyba bez baterii powinno wszystko funkcjonować jeśli chodzi o możliwość robienia zdjęć ?

Co można zrobić żeby to lustro teraz wykonało drugi etap swojej pracy, i w ogóle czy można coś zrobić żeby zaczął funkcjonować ?
Awatar użytkownika
panbulimia
-#

Post autor: panbulimia »

odsyłam tu http://forum.manualfocus.org/viewtopic.php?id=3124

jest o chinonie ale chyba koleś ma podobny problem.
Anzelm
-#

Post autor: Anzelm »

Nie znam tego modelu, ale przed grubszymi interwencjami warto sprawdzić czy to nie wina starej, klejącej gąbki, amortyzującej lustro, w skrajnych przypadkach takie cuś może się zdarzyć - częsty symptom "klejącego się lustra" w Pentaxie LX.
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

marcinfoto pisze:
J.A. pisze:
marcinfoto pisze: poza brakiem pomiaru światła to chyba bez baterii powinno wszystko funkcjonować jeśli chodzi o możliwość robienia zdjęć ?
Nie bardzo --- to znaczy zdjęcia bez baterii robić można ale tylko na czasie 1/125 s. To trochę dziwna konstrukcja --- migawka jest mechaniczna ale sterowana elektronicznie --- bez baterii to jaki byś czas nie ustawił to zawsze będzie 1/125 s. Przynajmniej tak jest w sprawnym aparacie .
zatwardziały analogowiec
farok
-#

Post autor: farok »

próbowałeś ze zdemontowanym obiektywem?
marcinfoto
-#

farok pisze:próbowałeś ze zdemontowanym obiektywem?
Próbowałem już chyba na wszystkie możliwe sposoby, zdemontowany obiektyw to praktycznie cały czas, otwarta tylna klapka żeby obserwować migawkę .

Coraz mniej widzę tutaj jakikolwiek schemat .

Strzeliło w końcu lustro więc włożyłem baterie żeby sprawdzić, po wciśnięciu spustu lustro od razu strzeliło ale oczywiście zostało przyklejone, po wyjęciu baterii opadło.

Sprawdziłem z otwartą klapką, migawka reaguje razem z lustrem, otwiera sie, lustro przyklejone otwarta jest caly cas, wyjete baterie lustro opada opada rowniez migawka.

Jednak pozniej schemat ze lustro klapie od razu zaczal sie zmieniac, byly rowniez opoznienia kilku i pozniej jak i bez baterii kilkunasto, kilkudziesiecio sekundowe , ostatecznie przestalo sie lustro " przyklejac " nawet z bateriami .

Amortyzacja lustra fakt jest klejaca, ale poczatkowo to bylo raczej zalezne od wlozonej baterii ze sie przyklejalo wiec wnioskowalem ze to nei moze byc tego wina skoro bez bateri takei cos sie nie dzieje.

mam jeszcze pytanie czy jest mozliwosc zeby to byla wina np slabej baterii ?

[ Dodano: Wto 03 Kwi, 2012 ]
Zagadka się rozwiązała jakiś czas temu, powodem była odwrotnie włożona bateria ;PP aparacik śmiga już jak talala ;P
ODPOWIEDZ