Redukcja rocznej prenumeraty Lightroom/ Photoshopa o 50 Euro
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
A trochę w bok od tematu: Ktoś retuszuje ręcznie kolorowe powiększenia robione na mokro? Czego do tego retuszu używacie?
EDYTA: Chodzi mi o plamkowanie, nie retusz "upiększający".
EDYTA: Chodzi mi o plamkowanie, nie retusz "upiększający".
No wkurzył mnie. Mam licencję pełną HDR AI do Nikona LS-2000. To było kupione jeszcze w uw (a wtedy to naprawdę była dla Polaka gruba kasa). Gdy kupiłem nowy skaner też nikona tyle że już nie SCSI jak LS2000, a USB (był to LS IV, to się okazało, że nie mogę nawet zrobić upgrade wcześniejszej wersji, tylko muszę kupić pełną wersję szytą tylko dla tego skanera.
Wiesz rynek to jednak dość dziwna rzecz. Często zwyczajnie ludzie nie wiedzą, często kierują się "mitem" (przykład, miłośnicy aparatów ZSRR), poza tym są miliony ludzi i ogromna ilość sprzętu do obsłużenia. Bardzo często brak wsparcia firmowego na nowe systemy operacyjne i platformy sprzętowe, jak w przypadku Nikona, wymusza zakup nowego oprogramowania.
Tego samego co do cz-b. w 99% przypadków wystarczy by pyłek, czy inna skaza przestał się wyróżniać jako biała. Najgorsze są jednolite powierzchnie jak niebo, lub tło w studio.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
No nie wiem. Cytat z dokumentacji Nikon Scan: "Digital ICE is a hardware function built into the scanner".
Mnie się wydaje, że żeby ta funkcja dobrze działała, to skaner musi ją mieć, a soft obsługiwać... jedno bez drugiego i drugie bez pierwszego nie da rady 

aka, oczywiście, że to funkcja sprzętowa. I to napisałem, nie czytasz uważnie, to jest skanowanie w podczerwieni. Ale to tylko połowa roboty. Samo zidentyfikowanie uszkodzeń i pyłków etc. resztę musi zrobić soft i jeden zrobi to lepiej (z tych które używałem, najlepiej robił to Nikon scan, najgorzej SF).
Tomasz., dokładnie tak.
Tomasz., dokładnie tak.
Czytam uważnie i ze zrozumieniem. Tu parę słów o "czyszczeniu podczerwienią":
"
Infrared cleaning is a technique used by some film scanners and flatbed scanners to reduce or remove the effect of dust and scratches upon the finished scan. It works by collecting an additional infrared channel from the scan at the same position and resolution as the three visible color channels (red, green, and blue). The infrared channel, in combination with the other channels, is used to detect the location of scratches and dust. Once located, those defects can be corrected by scaling or replaced by inpainting.
"
Efekt końcowy skanowania zależy nie tylko od oprogramowania dla którego wejściem jest to co wyprodukuje skaner. Jakość implementacji ICE w sprzęcie jest kluczowa. Oczywiście kiepski program nie wyprodukuje dobrze wyczyszczonego skanu mimo najlepszej implementacji ICE w skanerze.
No bo skaner musi, metodami sprzętowymi, zidentyfikować miejsca podejrzane o bycie zabrudzeniem, a potem mapa tych miejsc jest nakładana na obraz i coś musi je zastąpić. O ile wykrycie zabrudzeń jest prawdopodobnie dość proste, o tyle ładne załatanie tych miejsc to już jest inna sprawa.
Pytanie co robi oprogramowanie wewnętrzne (mikrokod) skanera, a co program typu VueScan.PPaweł pisze: ↑26 lis 2024, 15:23 No bo skaner musi, metodami sprzętowymi, zidentyfikować miejsca podejrzane o bycie zabrudzeniem, a potem mapa tych miejsc jest nakładana na obraz i coś musi je zastąpić. O ile wykrycie zabrudzeń jest prawdopodobnie dość proste, o tyle ładne załatanie tych miejsc to już jest inna sprawa.
Ja się coraz bardziej z SF koleguję. VS jest ok ale nie udaje mi się powtarzalności utrzymać :)
Zeiss I(N)ikon
https://podologiapoznan.pl/
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
Mikrokod to jest w procesorach. W skanerze, jakby się już bawić w nazewnictwo, to by było firmware. Cokolwiek by to jednak było, oczywiście skaner, jako wyspecjalizowany komputer, robi całą masę rzeczy także programowo. Robienie czegoś "sprzętowo" zależy głównie od punktu widzenia, jeżeli za kablem do skanera zaczyna się dla nas czarna skrzynka, to wszystko, co się w niej wydarzy będzie sprzętowe.
Natomiast tak, oczywiście, podział roboty w tym ICE na pewno jakiś występuje i pewnie jest do jakiegoś stopnia elastyczny. Tak, jak można z cyfrowego aparatu odebrać sobie raw odszumiony "sprzętowo", albo odszumić go dopiero w RawTherapy, czy gdzieś, bo bardziej nam pasuje zewnętrzny algorytm.
No i gdzie widzisz sprzeczność z tym co napisałem? Przecież dokładnie to napisałem i stwierdziłem, że najlepiej na tym samym skanerze radził sobie soft nikona, a najgorzej SFaka pisze: ↑26 lis 2024, 15:08 Efekt końcowy skanowania zależy nie tylko od oprogramowania dla którego wejściem jest to co wyprodukuje skaner. Jakość implementacji ICE w sprzęcie jest kluczowa. Oczywiście kiepski program nie wyprodukuje dobrze wyczyszczonego skanu mimo najlepszej implementacji ICE w skanerze.
Firmware. W ten sposób skaner startuje, uruchamia własną wewnętrzną kalibrację, mierzy światło etc. To w Nikonach, w Minoltach nawet wewnętrznej kalibracji nie robi, bo robi to soft na komputerze. Na pewno nie wpływa na działanie ICE w sposób taki by niezależnie od oprogramowania wynik jego pracy był identyczny. Nie jest, bo to testowałem. Mało tego w oprogramowaniu Nikon Scan nie ma możliwości ustawienia "siły" jego działania, w VS są trzy poziomy. Nie pamiętam jak w tym SF z ubiegłego wieku, ale raczej też było tylko włączy/wyłącz ICE.
Ostatnio zmieniony 26 lis 2024, 18:42 przez J.A., łącznie zmieniany 2 razy.
ICE w SF robi czasem taki syf że żal oglądać .
Zeiss I(N)ikon
Pozdrawiam
Adam
Pozdrawiam
Adam
No o tym właśnie piszę, a ja mam doświadczenie z SF sprzed ćwierci wieku.