pytanie??

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

stycek
-#

pytanie??

Post autor: stycek »

siema mam pytanie jak uzyc "micro focus finder" bo kupilem go do ustawiania ziarna ale nie wiem jak go uzyc. prosze o odpowiedz bede bardzo wdzieczny:)
Załączniki
to jest to użądzenie:)
to jest to użądzenie:)
paterson_microfocus_finder.jpg (11.25 KiB) Przejrzano 3717 razy
Jak mogę pomogę:)
Awatar użytkownika
Shah
-#

Post autor: Shah »

Stawiasz pod powiększalnikiem przystawiasz oko i ustawiasz ostrość tak, aż ziarno w lupie będzie "ostre" :)
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

witaj!

najpierw regulujesz okular tak, aby włos widoczny przezeń był ostry. następnie ustawiasz lupkę na samym środku deski pod powiększalnikiem, zerkasz jednym okiem równocześnie kręcąc śrubą mikro. uwaga! obraz jest bardzo jasny w pierwszej chwili będziesz miał problem, żeby cokolwiek zobaczyć. ponadto trzeba trochę poćwiczyć akomodację, żeby złapać ziarno. po trzecie, w przypadku filmów wywołanych bardzo drobnoziarniście, trzeba ustawić lupkę na granicy świateł i cieni, inaczej ciężko się dopatrzeć ziarna. ja z początku też miałem problemy z tą lupką, o mały włos a bym reklamował. o!

pozdrawiam i życzę powodzenia
Pietrek

ps. o mały włos a bym zatankował wczoraj ON w Gorlicach.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Awatar użytkownika
Shah
-#

Post autor: Shah »

rbit9n pisze:najpierw regulujesz okular tak, aby włos widoczny przezeń był ostry.
O tak, tak. Jest tam włos i o nim nie wspomniałem :(
Awatar użytkownika
temol
-#

Post autor: temol »

Shah pisze:Stawiasz pod powiększalnikiem przystawiasz oko i ustawiasz ostrość tak, aż ziarno w lupie będzie "ostre" :)
A wcześniej powinieneś wyregulować lupkę do swojego oka. Popuszczasz śrubkę przy okularze, ustawiasz okular tak by "nitka" w okularze była "ostra" i dokręcasz śrubkę.

T.
stycek
-#

:)

rbit9n pisze:witaj!

najpierw regulujesz okular tak, aby włos widoczny przezeń był ostry. następnie ustawiasz lupkę na samym środku deski pod powiększalnikiem, zerkasz jednym okiem równocześnie kręcąc śrubą mikro. uwaga! obraz jest bardzo jasny w pierwszej chwili będziesz miał problem, żeby cokolwiek zobaczyć. ponadto trzeba trochę poćwiczyć akomodację, żeby złapać ziarno. po trzecie, w przypadku filmów wywołanych bardzo drobnoziarniście, trzeba ustawić lupkę na granicy świateł i cieni, inaczej ciężko się dopatrzeć ziarna. ja z początku też miałem problemy z tą lupką, o mały włos a bym reklamował. o!

pozdrawiam i życzę powodzenia
Pietrek

ps. o mały włos a bym zatankował wczoraj ON w Gorlicach.
dzieki wam :)gorlice hehhe jakbym byl na mikescu to bym pomogl:) sprobouje i dam wam znac co mi wyjdzie bo ja nic nie widzialem w lustrze jak probowalem.
stycek
-#

Sprawdzalem ta lupe i dziala:) dziekuje za podpwowiedzi:) :mrgreen:
Blacke
-#

Post autor: Blacke »

Witam
Mam pytanie, bo ja dopiero planuję założyć ciemnię.. chciałbym kupić jakiś dobry powiększalnik w przystępnej cenie... to nie musi być nie wiadomo co bo planuję tylko zająć się fotografię czarno-białą..
Szukam powiększalnika który trzyma ostrość i geometrię.. żeby nie było to jakieś barachło ale sprzęt jtórym robi się fajnie odbtki. ;-)
ArturN
-#

Post autor: ArturN »

Blacke, Krokus (mam 44, chwalę) :-)
ODPOWIEDZ