przeterminowany fomadon r09
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
przeterminowany fomadon r09
Mam fabrycznie zapakowaną butelkę fomadonu r09 z datą przydatności do spożycia do marca 2008. W środku nie widać żadnego osadu. Rodinal teoretycznie służy na wieki wieków amen, sądzicie, że z tym r09 warto też spróbować? Chciałem w nim akutacyjnie wywołać ilforda pana f 50
- technik219
- -#
- technik219
- -#
Będzie działał, tylko nie odcedzaj osadu, niech będzie cały czas w butelce. Zrób próbne wywoływanie i jakby co, to można przedłużyć czas wywoływania o 10-15% i będzie git. Po każdym otwarciu butelki albo wyciśnij z niej przy zakręcaniu powietrze, albo zagazuj Protectanem lub butanem. Nie przechowuj żadnego z wywoływaczy typu Rodinal i R-09 w lodówce.
Lux mea lex
te grudy mnie martwią- miałem fomę r09 w terminie, miał trochę grud, ale do niczego się nie nadawał- filmy wychodziły ekstremalnie niedowołane. Za to teraz mam ORWO-R09 z napisem który odszyfrowuję jako marzec 1987 i działa równie dobrze jak nowy, czego nie mogę powiedzieć o pochodzącym z tego samego źródła około 8-10 letnim Rodinalu Agfy, w szczelnej, ściśniętej butelce. Więc radzę- przetestuj to najpierw.