przeterminowany fomadon r09

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

msierak
-#

przeterminowany fomadon r09

Post autor: msierak »

Mam fabrycznie zapakowaną butelkę fomadonu r09 z datą przydatności do spożycia do marca 2008. W środku nie widać żadnego osadu. Rodinal teoretycznie służy na wieki wieków amen, sądzicie, że z tym r09 warto też spróbować? Chciałem w nim akutacyjnie wywołać ilforda pana f 50
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Nie patrz na daty, będzie działał. Jeśli to Fomadon starego typu (czarny) to jego podstawowe rozcieńczenie to 1:40.
Lux mea lex
msierak
-#

Post autor: msierak »

Dobra, w sumie odkryłem, że w środku chyba są duże grudy kryształków, przy potrząsaniu nieźle szemrze butelka, na pewno bedzie działał? I chyba starego, czarny.
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Będzie działał, tylko nie odcedzaj osadu, niech będzie cały czas w butelce. Zrób próbne wywoływanie i jakby co, to można przedłużyć czas wywoływania o 10-15% i będzie git. Po każdym otwarciu butelki albo wyciśnij z niej przy zakręcaniu powietrze, albo zagazuj Protectanem lub butanem. Nie przechowuj żadnego z wywoływaczy typu Rodinal i R-09 w lodówce.
Lux mea lex
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

W moim różne fuzle pływają i działa normalnie. Jest trzymany w piwnicy na półce. Przez większość roku jest tam dość chłodno, ale teraz to ok 20 stopni. Kupiłem przeterminowany nie wiadomo o ile.
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

te grudy mnie martwią- miałem fomę r09 w terminie, miał trochę grud, ale do niczego się nie nadawał- filmy wychodziły ekstremalnie niedowołane. Za to teraz mam ORWO-R09 z napisem który odszyfrowuję jako marzec 1987 i działa równie dobrze jak nowy, czego nie mogę powiedzieć o pochodzącym z tego samego źródła około 8-10 letnim Rodinalu Agfy, w szczelnej, ściśniętej butelce. Więc radzę- przetestuj to najpierw.
ODPOWIEDZ