Witam
Kupiłem na giełdzie za 5 zł obiektyw Meopta Belar 50mm, bo zwróciła moją uwagę przesłona. Otóż ma ona ształt kwadratowy jakby brakowało listków. Moje pytanie brzmi, czym to skutkuje i jaki może dać efekt na odbitkach. Jestem w trakcie uruchamiania ciemni więc nie jestem w stanie tego w tej chwili sprawdzić a jestem po prostu ciekawy.
Przesłona - Belar 50
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Przesłona - Belar 50
Taka sama jest w Anarecie 50 mm.
Trudno powiedzieć czy dlatego są to przeciętne obiektywy, że maja kwadratową przesłonę, czy dlatego maja kwadratową, bo są przeciętne.
Obstawiam to drugie.
Trudno powiedzieć czy dlatego są to przeciętne obiektywy, że maja kwadratową przesłonę, czy dlatego maja kwadratową, bo są przeciętne.
Obstawiam to drugie.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Przesłona - Belar 50
Acha, czyli nie jest to specyfika danego egzemplarza. No nic, zainwestowałem aż 5 zł bardziej z ciekawości. Na szczęście mam też Rodenstocka 50mm :)
Przesłona - Belar 50
W obiektywie powiększalnikowym, rzutującym obraz płaskiego negatywu na płaszczyznę kształt przysłony nie ma większego znaczenia - w odróżnieniu od obiektywów zdjęciowych, gdzie ma wpływ m.in. na sposób oddawania nieostrości (słynne bokeh).
Ale nawet w obiektywach zdjęciowych zdarzają się czterolistkowe przysłony domykające się do kwadratowego konturu - przykładem może być Minolta Hi-Matic F i podobne konstrukcje.
A w najprostszych aparatach kompaktowych stosowane były migawko-przysłony składające się niekiedy tylko z 2 listków.
_________________________________________________________________________________
Warto mieć małego bzika i go pielęgnować - żeby dużego nie dostać.
Przesłona - Belar 50
W pierwszym rzędzie decyduje o tym konstrukcja optyczna - Belar i Anarety to obiektywy 4 soczewkowe, zaś lepsze obiektywy (np. Meogony, Rodagony, Componony, EL-Nikkory) składają się najczęściej z 6 soczewek.
_________________________________________________________________________________