Przechowywanie chemii - czy nadal się nadaje do użytku ?

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

marcinfoto
-#

Post autor: marcinfoto »

Witam, nie mogę nigdzie znaleźć odpowiedzi na moje pytanie więc zakładam nowy temat .

Jakieś dwa lata temu musiałem wyjechać z całym sprzętem poza dom i wszystko wylądowało w garaży łącznie z chemią ( chemia zakupiona w 2013/2014 ).

Garaż jest nieocieplany więc na pewno zimą były tam temperatury minusowe , zwracam się w takim razie z pytaniem czy ta chemia nadaje się jeszcze do użytku ?

Poniżej podaję co wchodzi w jej skład :

Tetenal Superfix ( litrowy , została połowa )

Ilford Ilfostop ( 1/5 pojemnika 500 ml )

Tetenal Mirasol ( prawie cały 250 ml )

Tetenal Eukobrom ( prawie cały 250 ml )

D 76 w proszku , nie rozrabiany ( torebka na 1 l )

Odkręciłem koreczki, superfix i ilfostop mają zniszczone gąbeczki pod korkiem, ale jeśli chodzi o zapach śmierdzą podobnie jak nowe :)

Mam pytanie w takim razie czy coś z tej chemii mogę nadal śmiało wykorzystać ?

Pozdrawiam
Graflex Speed Graphic + Aero Ektrar 178 df2,5 / Pentac 8 210. f 2,9 / Zeiss 250 f 3,5 / Hasselblad 500CM Planar 75 2,8 T / Pentax 6x7 Takumar 105 f 2,4 / Contax G1
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

marcinfoto pisze: Mam pytanie w takim razie czy coś z tej chemii mogę nadal śmiało wykorzystać ?
Wszystko możesz sprawdzić. Nikt nie odpowie ze 100 procentową pewnością tak, lub nie.
Chemii w roztworach się nie mrozi, więc mogło jej coś zaszkodzić, ale możesz ją obejrzeć. Jeżeli wygląda tak samo jak nowa/dobra, to dalszym etapem jest sprawdzenie działania. Wywoływacz - wystarczy zrobić RR i włożyć kawałek papieru, utrwalacz sprawdzisz filmem, jak się sklaruje, to jest ok, jak koncentrat nie śmierdzi zgniłymi jajami i nie jest mętny to też świadczy, że nic mu nie ma. Mrasol jak nie zmętniał, to też będzie dobry, a kawałek filmu, w którym sprawdziłeś utrwalacz możesz zamoczyć w mirasolu i sprawdzić, czy nie zostawia smug.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
ODPOWIEDZ