Jak w temacie.
Macie jakieś doświadczenia?
Jak się sprawuje przy aparatach w podobnej półce cenowej (Kiev 88/60 czy Psix)
Będę miał być może okazję do zakupu korpusu za ok 400-500 zł za same body. Na allegro dość rzadko je widuję więc też nie jest mi dobrze znana wartość tego modelu.
Prośba o opinie na temat aparatu Mamiya 645 1000s
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
-
- -#
- Kontakt:
Używałem kiedyś Psix i Kieva 88,obecnie Mamiya 645 1000s jeśli mam odpowiedzieć krótko i na temat to zdecydowanie Mamiya choć to format 6x4.5
Za sumę 400-500 pln to tak naprawdę jeśli będzie w bardzo dobrym stanie to sądze że to okazja,ten model w b.d. stanie na aukcjach powiedzmy nie naszych wyżej stoi,ale to według mnie b.d. propozycja na analoga w średniaku.
Za sumę 400-500 pln to tak naprawdę jeśli będzie w bardzo dobrym stanie to sądze że to okazja,ten model w b.d. stanie na aukcjach powiedzmy nie naszych wyżej stoi,ale to według mnie b.d. propozycja na analoga w średniaku.
Uzależniony od fotociemni .
Konstrukcja mająca bez mała 40 lat, więc uwaga o rezerwie na serwis i regulację słuszna. Stosunkowo zgrabna i poręczna. Optyka na popularnych portalach aukcyjnych raczej bez problemu dostępna i niezbyt droga. Możliwość upolowania trochę droższego ale za to grzechu wartego Sekora 80/1.9.
Minusem jest brak wymiennych dupek, ale jeśli komuś to do szczęścia nie jest niezbędne, to i minusa nie ma.
Tylko jedno "ale". Porównywanie z Kievami/P-Sixami trochę bez sensu, bo to jednak różne formaty. Rozumiem, że głównym kryterium jest cena i silna chęć posiadania aparatu średnioformatowego, ale jednak co 6x6, to nie 6x4,5.
Cena za korpus rzędu 400-500 może być uczciwa, albo i nie. Wszystko zależy od stanu.
Minusem jest brak wymiennych dupek, ale jeśli komuś to do szczęścia nie jest niezbędne, to i minusa nie ma.
Tylko jedno "ale". Porównywanie z Kievami/P-Sixami trochę bez sensu, bo to jednak różne formaty. Rozumiem, że głównym kryterium jest cena i silna chęć posiadania aparatu średnioformatowego, ale jednak co 6x6, to nie 6x4,5.
Cena za korpus rzędu 400-500 może być uczciwa, albo i nie. Wszystko zależy od stanu.
-
- -#
- Kontakt:
-
- -#
- Kontakt:
Dużo droższa? Też tak myślałem ale np zobaczyłem taką aukcję:
http://allegro.pl/pentax-a645-body-1-2- ... 71978.html
Tysiak za body ze szkłem, odejmując wartość szkła (nie wiem ile dokładnie warte) to w sumie cena bardzo podobna do korpusu Mamiyi.
http://allegro.pl/pentax-a645-body-1-2- ... 71978.html
Tysiak za body ze szkłem, odejmując wartość szkła (nie wiem ile dokładnie warte) to w sumie cena bardzo podobna do korpusu Mamiyi.
-
- -#
Odświeżyłbym temat.
Świta mi we łbie idea kupna takiego korpusu z kilku powodów:
(1)lepszy mechanicznie od P6 który mamo obecnie
(2) migawka szczelinowa - a to ma o tyle dla mnie znaczenie że mógłbym wykorzystywać wszystkie szkła z P6
(3) - możliwość zastosowania kasety na mały obrazek - jak dla mnie bomba
Pytanie: Który z modeli 645 by "się "nadawał"? - im nowszy model tym lepiej.
Pro?, AF?
Świta mi we łbie idea kupna takiego korpusu z kilku powodów:
(1)lepszy mechanicznie od P6 który mamo obecnie
(2) migawka szczelinowa - a to ma o tyle dla mnie znaczenie że mógłbym wykorzystywać wszystkie szkła z P6
(3) - możliwość zastosowania kasety na mały obrazek - jak dla mnie bomba
Pytanie: Który z modeli 645 by "się "nadawał"? - im nowszy model tym lepiej.
Pro?, AF?