prośba o identyfikację - stary Krokus

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

jawor71
-#

prośba o identyfikację - stary Krokus

Post autor: jawor71 »

Witam,

Z uwagina fakt, że jest to mój pierwszy post, witam serdeczniewszystkich użytkowników tego super forum.

Nabyłem wczoraj taki oto powiększalnik Krokus Color. Mam problem z identyfikacja jaki to model.

oto foty:

Obrazek

Obrazek

Obrazek

Nabyłem go za 27 zł (!) chyba dobry interes? jak sądzicie ?

dzięki wielkie za odpowiedzi i pozdrawiam serdecznie !!!
dugi1985
-#

Post autor: dugi1985 »

Witaj. Mi to wyglada na krokus 3 poszukaj w sieci zdjec i bedziesz w domu
jawor71
-#

no właśnie szukałem, ale nigdzie nie mogę znaleźć z takim kształtem korpusu... a sprzedawca niestety nie wie co to...
Felipe
-#

Post autor: Felipe »

Jakiś czas temu kupiłem za 30 zł. Komfort pracy pewnie niski ale miałem okazje pracować tylko na nim:)
Awatar użytkownika
oszo
-#

Post autor: oszo »

Jak koledzy napisali, na 99% Krokus 3

http://przyroda-grzegorzp.blogspot.com/ ... rafia.html
jawor71
-#

dzięki wielkie ! czyli chyba dobry sprzęt za 27 zł :) (o ile działa bo jeszcze go nie dostałem).
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

jawor71 pisze:dzięki wielkie ! czyli chyba dobry sprzęt za 27 zł :) (o ile działa bo jeszcze go nie dostałem).
Jedno jest pewne: wart tych pieniędzy. O ile z żarówką i nieporysowanymi szybkami. Jak nie ma żarówki do, niestety, będziesz miał możliwość podwoić jego wartość http://allegro.pl/listing.php/search?st ... egory=8864 ;-)
jawor71
-#

żarówki nie ma, ale jakoś sobie poradzę - chyba kupię żarówkę mleczną po prostu w castoramie, do takiego sprzętu szkoda żarówki, która będzie od niego droższa :)

A pisząc że wart tych pieniędzy, masz na myśli że to słabiutki sprzęt ? czy że dobrze (tanio) kupiłem ? :)
filozof97
-#

Post autor: filozof97 »

Krokus 3 to wiekowy powiekszalnik, straszna kobyla, ale ma spore mozlwosci- format 6x9, do kupienia- glowica i z tego co wiem(ksiazki), pozwala tez na odchyly.
m16
-#

Post autor: m16 »

Można go przekręcić o 90 stopni w bok.
Piwo śmierdzi i powoduje raka.
jawor71
-#

trochę czytałem zanim go kupiłem, i wydaje mi się, że ludzie którzy go mają są raczej zadowoleni. Nie wymagam też cudów, a moje zainteresowanie fotografią jest bardzo amatorskie.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

jawor71 pisze:żarówki nie ma, ale jakoś sobie poradzę - chyba kupię żarówkę mleczną po prostu w castoramie, do takiego sprzętu szkoda żarówki, która będzie od niego droższa :)
Problem polega na tym. że ze zwykłą mleczną żarówką może być trudno uzyskać równomierne oświetlenie.
A obiektyw w nim jest? Bo może się okazać, że jego wartość wzrośnie kolejne 4x. ;-)
A kondensor w nim jest?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
jawor71
-#

kondensor jest :) Generalnie jest wszystko, sprzedawca używał go jeszcze kilka lat temu i mówi że wszystko jest ok.

obiektyw MATAR F=5 1:4,5.

niestety nie mogłem nic znaleźć na temat takiego obiektywu. Zna to ktoś? warte coś ?
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

jawor71 pisze:obiektyw MATAR F=5 1:4,5.
Ten obiektyw dodawali w standardzie, bo musieli. Jeśli będziesz robił najwyżej 10x15, to na początek wystarczy. Nie mówię, że tylko EL Nikkor albo jakiś inny Rodenstock, ale czeskie Anarety są o wiele lepsze niż nasze, że nie wspomnę o jasnych Meogonach. Jakbyś trafił rosyjskiego Vega 11U 2,8/50 albo taniego jak barszcz Industar 50U 3,5/50. Ta Vega to bardzo dobre szkło, tylko nie wiem jak by się zachowała w Twoim Krokusie bo ma krótszą odległość roboczą i może trzeba pokombinować z pierścieniami. Industary pojawiają się dosyć często. Jeśli mają czyste szkła, to warto taki kupić, bo cena śmieszna zazwyczaj ale jakość nawet-nawet (fatalny design).
Lux mea lex
jawor71
-#

bardzo dziękuję wszystkim za pomoc - powiększalnik już niedługo przyjdzie, mam nadzieję, że wszystko będzie ok.

Może będę miał jeszcze jakieś pytania ? :)

pozdrawiam !
ODPOWIEDZ