żarówki nie ma, ale jakoś sobie poradzę - chyba kupię żarówkę mleczną po prostu w castoramie, do takiego sprzętu szkoda żarówki, która będzie od niego droższa :)
A pisząc że wart tych pieniędzy, masz na myśli że to słabiutki sprzęt ? czy że dobrze (tanio) kupiłem ? :)
Krokus 3 to wiekowy powiekszalnik, straszna kobyla, ale ma spore mozlwosci- format 6x9, do kupienia- glowica i z tego co wiem(ksiazki), pozwala tez na odchyly.
trochę czytałem zanim go kupiłem, i wydaje mi się, że ludzie którzy go mają są raczej zadowoleni. Nie wymagam też cudów, a moje zainteresowanie fotografią jest bardzo amatorskie.
jawor71 pisze:żarówki nie ma, ale jakoś sobie poradzę - chyba kupię żarówkę mleczną po prostu w castoramie, do takiego sprzętu szkoda żarówki, która będzie od niego droższa :)
Problem polega na tym. że ze zwykłą mleczną żarówką może być trudno uzyskać równomierne oświetlenie.
A obiektyw w nim jest? Bo może się okazać, że jego wartość wzrośnie kolejne 4x.
A kondensor w nim jest?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Ten obiektyw dodawali w standardzie, bo musieli. Jeśli będziesz robił najwyżej 10x15, to na początek wystarczy. Nie mówię, że tylko EL Nikkor albo jakiś inny Rodenstock, ale czeskie Anarety są o wiele lepsze niż nasze, że nie wspomnę o jasnych Meogonach. Jakbyś trafił rosyjskiego Vega 11U 2,8/50 albo taniego jak barszcz Industar 50U 3,5/50. Ta Vega to bardzo dobre szkło, tylko nie wiem jak by się zachowała w Twoim Krokusie bo ma krótszą odległość roboczą i może trzeba pokombinować z pierścieniami. Industary pojawiają się dosyć często. Jeśli mają czyste szkła, to warto taki kupić, bo cena śmieszna zazwyczaj ale jakość nawet-nawet (fatalny design).