propozycja na mocno analogowy obrazek

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

arczi68 pisze: koleżka >> trumil9 <<

pan trumil, jeśli już pan!!!

a jeżeli o radę pytasz. kupi kilka negatywów, takich które masz w zasięgu, kupi 2, 3 wywoływacze, wywołaj te negatywy w różnych kombinacjach i zobacz co ci pasuje. kurde, czy to takie trudne do ogarnięcia?
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Re: propozycja na mocno analogowy obrazek

Post autor: J.A. »

arczi68 pisze:efekt ma być BARDZO analogowy - jak za dawnych lat ;
a tak w ogóle i w szczególe i pod każdym innym względem.
Co dalej? Z tymi negatywami oczywiście. Po wywołaniu jaki je czeka los?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
arczi68
-#

Post autor: arczi68 »

nord pisze:

a jeżeli o radę pytasz. kupi kilka negatywów, takich które masz w zasięgu, kupi 2, 3 wywoływacze, wywołaj te negatywy w różnych kombinacjach i zobacz co ci pasuje. kurde, czy to takie trudne do ogarnięcia?
po primo : za stary jestem by nie wiedzieć , że na forach nie ma Panów ani Pań ; są koledzy i koleżanki oraz ewentualnie koleżki koleżków ;

po drugie primo : dziękuję za podpowiedź , ale jakbyś przeczytał mój pierwszy post ZE ZROZUMIENIEM to nie napisałbyś tak błyskotliwej porady jaką łaskaw byłeś powyżej napisać ...... ; szkoda , że mając niewątpliwie bogate doświadczenie z analogiem , tak mało masz do powiedzenia w tak przecież banalnym temacie ....... :lol: ...... hehhhh .....

EDIT;
dziękuję wszystkim ( którzy zechcieli się podzielić swoją wiedzą) za dotychczasowe posty ; co człowiek to inne preferencje - jak widać ;

[ Dodano: Sob 14 Cze, 2014 ]
J.A. pisze: a tak w ogóle i w szczególe i pod każdym innym względem.
a myślałem , że napisałem to w pierwszym poście ;
dobrze myślałem - 5 i 6 wers od dołu

Może jeszcze ktoś coś podpowie ?
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

arczi68 pisze:
nord pisze:

po primo : za stary jestem by nie wiedzieć , że na forach nie ma Panów ani Pań ; są koledzy i koleżanki oraz ewentualnie koleżki koleżków ;

po drugie primo : dziękuję za podpowiedź , ale jakbyś przeczytał mój pierwszy post ZE ZROZUMIENIEM to nie napisałbyś tak błyskotliwej porady jaką łaskaw byłeś powyżej napisać ...... ; szkoda , że mając niewątpliwie bogate doświadczenie z analogiem , tak mało masz do powiedzenia w tak przecież banalnym temacie ....... :lol: ...... hehhhh .....

EDIT;
dziękuję wszystkim ( którzy zechcieli się podzielić swoją wiedzą) za dotychczasowe posty ; co człowiek to inne preferencje - jak widać ;

[ Dodano: Sob 14 Cze, 2014 ]
J.A. pisze: a tak w ogóle i w szczególe i pod każdym innym względem.
a myślałem , że napisałem to w pierwszym poście ;

Może jeszcze ktoś coś podpowie ?

koledzy, nie koleżcy. może dla nie czujesz różnicy, ale wierz mi, że takowa jest. po drugie. gdybyś wykazał się minimum inteligencji wyobraziłbyś sobie, że zadając takie pytanie otrzymasz nawet kilkanaście odpowiedzi, które będą się wręcz skrajnie różniły. jeśli wciąż masz problem ze zrozumieniem zagadnienia opiszę to obrazowo. powiedz mi compadre, jak chcesz poczuć smak cukru liżąc go przez szklankę? na koniec żeby nie przeciągać dyskusji powiem ci, że jeśli nie masz w okolicy kogoś, kto mógłby ci wsadzić w rękę wywołany negatyw, tak abyś mógł go sobie zobaczyć, zrobić kilka odbitek, nic się o nim nie dowiesz. przeczytasz kilka lakonicznych zdań, którch w żaden sposób nie dopasujesz do swojego gustu. w tej materii potrzeba empiryki.

domyślam się jednak, że pójdziesz w zaparte. ale to już nie jest mój problem. pozdrawiam, życząc owocnych wywodów.

na tym polega moje przebogate doświadczenie z analogiem.
arczi68
-#

nord pisze: ......................w tej materii potrzeba empiryki.

....
pytanie sformułowałem dość klarownie ; określiłem wymogi ; /przypominam / wyraźne ostre ziarno

Mam nadzieję że nie chcesz mi powiedzieć , że nie ma znaczenia jakiej konfiguracji klisza-wywojka użyję . Osoba która w tym temacie siedzi na co dzień dokładnie WIE jak dobrać materiał i w czym go wołać aby ODPOWIEDNI efekt uzyskać ......
Pisząc ten post nie liczyłem na jednorodne odpowiedzi - byłoby to zbyt proste ; próby ? owszem zrobię - nie ma obaw ; liczę , póki co , że ten wątek pozwoli mi na zawężenie dostępnych na rynku konfiguracji do przetestowania ;-)

Mój czarny kuń : Trix w R09(1+50) ; rezerwowo ,do kościoła, zastanawiam się nad Deltą3200 świeconą na 1600 w R09(1+25)
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

arczi68 pisze:a myślałem , że napisałem to w pierwszym poście ;
Problem polega na tym, że nie napisałeś, czy będą wykonywane powiększenia pod powiększalnikiem, czy z owych (sic!) skanów. I to miałem na myśli pytając o los tych negatywów.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
arczi68
-#

J.A. pisze:Problem polega na tym, że nie napisałeś, czy będą wykonywane powiększenia pod powiększalnikiem, czy z owych (sic!) skanów. I to miałem na myśli pytając o los tych negatywów.
oczywiście skany będą tylko formą archiwizacji całego materiału ; podstawą będą tradycyjnie naświetlane na papierze pod powiększalnikiem wybrane kadry .... ( jak będzie co wybrać .... :shock: )

jeżeli ma to jakiekolwiek znaczenie - cały materiał będzie wykonywany manualnymi szkłami ; idea jest taka aby maksymalnie wykorzystać , na każdym etapie powstawania obrazu , umiejętności człowieka .....
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

Post autor: rbit9n »

ładne, ostre, małe ziarno?
to ja bym proponował popchnąć tri-x'a 400@3200 w microphenie.
neopan 400@3200 w microphenie też może być dobry, ale nie będzie już tak ziarnisty.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore

zemsta toxycznego fotomutanta flickr
arczi68
-#

rbit9n pisze:ładne, ostre, małe ziarno?
to ja bym proponował popchnąć tri-x'a 400@3200 w microphenie. ..................
20stC , 20 min w stocku ?
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

W definicji małego obrazka zawiera się to że odbitki będą ziarniste. Jeśli nie są to znaczy że czas wymienić obiektyw w powiększalniku ;-) No ale zakładam że masz dojście do dobrej ciemni z porządnym powiększalnikiem?

A skoro tak typujemy te konie to ja stawiam na T-Max 400 lub naprawdę wyraźno-ziarniście to T-Max 3200. Jakbym miał robić ślub to nie tknął bym niczego innego.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

arczi68 pisze: 20stC , 20 min w stocku ?
tak, r-r zapasowy, przy czym microphen dość dobrze pracuje do 25°C.
aczkolwiek można też użyć rozcieńczenia 1:1. microphen da wtedy mniejsze ziarno i mniejszy kontrast.
czas można ustalić mniej więcej tutaj: http://infomagazin.phototec.de/infomag_erechner.php

przy niedoświetlaniu @3200ASA, wybierasz Push3.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."

GeniuG
-#
Kontakt:

Post autor: GeniuG »

Henry pisze:A skoro tak typujemy te konie to ja stawiam na T-Max 400 lub naprawdę wyraźno-ziarniście to T-Max 3200. Jakbym miał robić ślub to nie tknął bym niczego innego.
A masz może jakieś namiary na sklep gdzie można jeszcze kupić t-maxa 3200?
arczi68
-#

rbit9n pisze: .....
przy niedoświetlaniu @3200ASA, wybierasz Push3.
tego kalkulatora nie znałem ..... doskonała sprawa

"Push 3" oznacza wołanie kliszy naświetlanej : nominał +3EV ? (np. 400@3200)
i dalej odpowiednio :
Push 2 : nominał+2EV (400@1600) , Push 1 : nominał+1EV (400@800) .... Normal : nominał (400@400) ?

dobrze rozumiem ?

[ Dodano: Pon 16 Cze, 2014 ]
Henry pisze:...........No ale zakładam że masz dojście do dobrej ciemni z porządnym powiększalnikiem?

..........
Niestety nie , choć mam w domu specjalne , zaciemnione , dobrze wentylowane mechanicznie pomieszczenie przygotowane pod ciemnię ; ma ono niezależny pomiar temperatury z możliwością indywidualnej regulacji na dowolnym stałym poziomie +-0,5 stC ; trzeba by było je dopiero wyposażyć ; ...... ale nie wiem jeszcze czy chcę się ponownie angażować w tą babraninę ....... trochę życia strawiłem nad zupami i jakoś nie mam ponownie ochoty tego uskuteczniać .....
>>wypijmy za blendy<<
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

GeniuG pisze:A masz może jakieś namiary na sklep gdzie można jeszcze kupić t-maxa 3200?
Nie - odkąd przesiadłem się całkowicie na średni porzuciłem też wysokoczułe filmy.
Awatar użytkownika
rbit9n
-# jr admin
Kontakt:

arczi68 pisze: dobrze rozumiem ?
bardzo dobrze!

na dole możesz też wybrać sposób mieszania.

co do powiększania, to wiesz, jak będzie powiększał przez anareta (choćby to był anaret-s), to zamiast ostrego ziarna, będziesz miał rozgotowane kluchy. pamiętam jak dziś, jak przesiadłem się z anareta-s na neonona. jak zobaczyłem różnicę w rysunku, to aż mi kufel z piwem wpadł do kuwety z utrwalaczem.

ODPOWIEDZ