To jest mój pierwszy post na tym forum, na początek chciałbym powitać wszystkich i podziękować za dzielenie się własnymi doświadczeniami.
Chciałem wrócić do korzeni, czyli do fotografii analogowej, jednocześnie próbując czegoś nowego - chcę spróbować opanować proces E-6. Przejrzałem mam nadzieję dokładnie wszystkie dyskusje na ten temat na tym forum oraz zamieszczone odsyłacze. Mam nadzieję, że niczego nie przeoczyłem. Mimo to mam wciąż kilka pytań i wątpliwości.
1. Jaka jest praktyczna różnica w otrzymanym slajdzie przy zastosowaniu chemii 3 i 6-kąpielowej? Domyślam się, że na początek warto zacząć od prostszego procesu, ale czy użycie chemii 6-kąpielowej da lepsze wyniki? Na czym one mogą polegać?
2. Czy są różnice w jakości slajdów przy stosowaniu chemii różnych producentów? Łatwo można kupić chemię Fuji, Tetenala i Jobo. Są jeszcze inne? Kodaka i Agfy nie udało mi się namierzyć....
3. Zakładając 3-kąpielową chemię Tetenala na 1L - producent pisze, że 1L roztworu starcza na 6 filmów wywoływanych po dwa. Po każdej dwójce należy przedłużać wywoływanie zgodnie z tabelką. Jeśli zaopatrzę się w koreks Jobo 1520, który ma pojemność 0,5L, to czy mogę w tych 0,5L wywołać 2 filmy typu 120? Mają one powierzchnię 2 filmów 135... Czy tak użyta chemia może być ponownie wykorzystana na wywołanie jeszcze 1 filmu? Jeśli tak, to jakie czasy? - całe zamieszanie wynika z błędu na stronie producenta. 1L - 12 slajdów i wszystko jest nareszcie logiczne.
4. Czy ktoś może polecić jakieś miejsce, w którym można zaopatrzyć się w dokładny termometr szklany, najlepiej wzorcowany?
5. Czy ma ktoś zeskanowaną instrukcję, która dostarczana jest z chemią tetenala?
6. Jak się przygotowuje chemię 3-kąpielową 5-litrową (tetenal)? Czyżby była ona bardziej skoncentrowana? - znów 1L - 12 slajdów, 12*5=60 i wszystko jasne.
Dziękuję i pozdrawiam, Janusz
Proces E-6: pytanie nowicjusza
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Proces E-6: pytanie nowicjusza
Ostatnio zmieniony 03 gru 2008, 09:10 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
ad 3: 1L roztworu starcza na 12 filmów 135 / 120.
Roztwór jest do ponownego użycia, po jednym użyciu z dwoma filmami wydłużasz czas wołania według instrukcji etc.
ad 5: Mam fragment zeskanowany ale z części po angielsku.
ad 6: W zestawie na 5L masz po prostu więcej koncentratu. Odmierzasz sobie odpowiednia ilość na 0,5L albo 1L i tylko tyle rozrabiasz ile potrzebujesz. Koncentrat ma dłuższa żywotność niż zupka.
Roztwór jest do ponownego użycia, po jednym użyciu z dwoma filmami wydłużasz czas wołania według instrukcji etc.
ad 5: Mam fragment zeskanowany ale z części po angielsku.
ad 6: W zestawie na 5L masz po prostu więcej koncentratu. Odmierzasz sobie odpowiednia ilość na 0,5L albo 1L i tylko tyle rozrabiasz ile potrzebujesz. Koncentrat ma dłuższa żywotność niż zupka.
Ale na stronie http://www.tetenal.com.pl/go/_info/?id=639 jest napisane:storm pisze:ad 3: 1L roztworu starcza na 12 filmów 135 / 120.
"ID: 102031
Do wywoływania w tankach lub maszynach rotacyjnych. Prostszy przebieg procesu oraz wysoka pewność obróbki, dzięki ogra- niczonej ilości kąpieli. Możliwość wywoły- wania wszystkich typów filmów odwracalnych. Wydajność: 6 filmów 1 litr."
Bardzo chętnie.storm pisze: ad 5: Mam fragment zeskanowany ale z części po angielsku.
Janusz
Tak to jest, jak się ślepo wierzy producentowi/dystrybutorowi a nie pomyśli się samemu ;)weesee pisze:...
Super! Z góry dziękuję!weesee pisze:...
Janusz
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez JaZ99, łącznie zmieniany 1 raz.
Angielska wersja strony podaje 12/1lJaZ99 pisze:musi będzie jakiś błąd, na pewno 12 z lytra.
http://www.tetenal.com/index_c.htm?AKT= ... 00000&L=UK
Witam , podoba mi się to co tutaj jest napisane, sam mam chęć spróbować tego procesu , koszty są niesamowite mówiąc o termometrze i tabletkach ale myślę gra jest warta świeczki przy mocniejszym potrenowaniu , bo pejzaże na fuji velvia to jakiś inny wymiar , niedościgniony dla aparatów cyfrowych. Wydaje się proste ten proces e6 priv