problem z jakoscia skanow

Problemy z doborem materiału, naświetlaniem w ciężkich warunkach.

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

mietekk
-#

problem z jakoscia skanow

Post autor: mietekk »

Witam! zakupiłam skaner epson 4870 i od poczatku wszystko idzie nie tak. To moj pierwszy skaner jednak wczesniej miałam okazję skanowac negatywy na canonie 9000f. probuje skanowac z softem epsona ale efekty sa conajmniej słabe,probowalam juz wszelkich ustawien i kobinacji ale nijak ma sie to do efektow. jakosc skanow jest gorsza niz z canona, skany z espona sa w ogole niekontrastowe w przeciwienstwie do canona. nawet na negatywie widac ze jest o wiele bardziej kontastowy niz pokazuje to skan z epsona. a wszedzie opinie iż epson 4870 to tylko model nizej od epsona 4990 a ten jest jednym z lepszych rozwiazan wsrod plaszczaków. niesety z silverfastem tez mam problem i ten w ogole nie chce u mnie skanowac. dla porownania zamieszczam skan tej samej klatki z epsona i z canona.moze ktos będzie w stanie pomóc i doradzić w czym może tkwic problem lub czego nie pojmuje, nie zauwazam...jestem początkująca w kwestii skanowania i przyznam ze trochę nieogarniam i juz dopada mnie niemoc. z góry dziękuję za pomoc i pozdrawiam
Załączniki
epson 4870
epson 4870
canon 9000f
canon 9000f
Awatar użytkownika
Henry
-#

Post autor: Henry »

Powinnaś się cieszyć - mniejszy kontrast skanów oznacza że skaner ma większy zakres skanowanych gęstości i lepiej sobie poradzi z gęstymi negatywami ;-)
Poza tym przecież kontrast wyjściowego skanu i wyostrzanie możesz ustawić w epson scanie. Albo skanować do 16-bitów na kolor i potem obrobić porządnie zdjęcie w jakimś programie graficznym. Tego nie robi się na auto tylko ustawia samemu.
Ostatnio zmieniony 10 sie 2011, 13:53 przez Henry, łącznie zmieniany 1 raz.
Awatar użytkownika
xneon
-#

Post autor: xneon »

mietekk
-#

Post autor: mietekk »

kamień z serca, bo ja blondyna już myślałam, że to może coś ze skanerem nie tak lub coś ewidentnie robię zle. A to na szczęście tylko moja niewiedza/głupota ;-) Dziękuję bardzo za porady i za link do poradnika-na bank pomoże. pozdrawiam i miłego popołudnia życzę.
ODPOWIEDZ