Praktica b100 problem z migawką

Aparaty tradycyjne - Informacje i problemy z Waszym sprzętem. Bez względu na format - zapraszamy

Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy

dugi1985
-#

Praktica b100 problem z migawką

Post autor: dugi1985 »

Witam zakupiłem za symboliczne 50zł praktice b100 szkiełkiem 50/1,8. Po włożeniu baterii światłomierz działa tylko mam wrażenie że migawka i tak zawsze otwiera się na ten sam czas. Nie działa tryb B. W trybie B migawka kliknie jak w automacie. Próbowałem zasłaniać obiektyw, w łazience bez światła i bez zmiany i w drugą stronę pod światło. Kombinowałem z ustawieniem czułości światłomierza za każdym razem to samo. Albo ja mam takie wrażenia albo jest uszkodzona. Co o tym sądzicie ?

[ Dodano: Pią 06 Kwi, 2012 ]
Nikt nie miał problemów z tym aparatem? Nie wiem za bardzo jak to ugryźć czy warto to naprawiać, albo sprzedać to po kosztach jako zaślepka na obiektyw :P
Awatar użytkownika
technik219
-#

Post autor: technik219 »

Masz do niej instrukcję? Może coś nie tak ustawiłeś. W trybie "auto" jak nieco przysłonisz obiektyw powinien dobrać dłuższy czas i to się da wysłuchać. Jeśli na każdym ustawieniu gada tak samo, to niestety - zaślepka na obiektyw. A jak w manualu? Też jednakowy czas? Właściwie B100 jest tym samym co EE 3 - zmieniono dylko design i mocowanie obiektywów oraz zacilanie z 4,5V na 6V. Naprawa to raczej skórka za wyprawkę. Dobrze, że to tylko 50 złotych, chociaż i tak szkoda, bo miałbyś kilka filmów za to.
Lux mea lex
dugi1985
-#

Próbowałem z dekielkiem niestety cały czas to samo. Chyba sprzedam obiektyw z gustowną zatyczką na tył :P i w skórzanym pokrowcu. Dobrze że się troszkę pobawiłem zanim podekscytowany po wyjęciu z paczki nie wyjąłem rolki z lodówki i poszedłem w miasto. To bym się dopiero wkurzał, a w koszty poszła jeszcze nowa bateria za 15 zł
To niestety nie ma manuala instrukcje mam z http://www.butkus.org/chinon/praktica/p ... a_b100.htm
Awatar użytkownika
drawa
-#

Post autor: drawa »

dugi1985 pisze:że migawka i tak zawsze otwiera się na ten sam czas
dobrze bybyłoby gdy byłby czas X. zapni lampe błyskowa otwórz tylną ścianke i zobacz. http://images40.fotosik.pl/1476/c3324e9f2e17a504m.jpg
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Post autor: J.A. »

technik219 pisze:Masz do niej instrukcję? Może coś nie tak ustawiłeś. W trybie "auto" jak nieco przysłonisz obiektyw powinien dobrać dłuższy czas i to się da wysłuchać. Jeśli na każdym ustawieniu gada tak samo, to niestety - zaślepka na obiektyw. A jak w manualu? Też jednakowy czas? Właściwie B100 jest tym samym co EE 3 - zmieniono dylko design i mocowanie obiektywów oraz zacilanie z 4,5V na 6V. Naprawa to raczej skórka za wyprawkę. Dobrze, że to tylko 50 złotych, chociaż i tak szkoda, bo miałbyś kilka filmów za to.
B100 nie ma w ogóle manuala. Ma tylko jeden czas manualny. EE3 ma pełen zakres automatyki, i manual także w pełnym zakresie. EE2 ma manual od 1/30 do 1/1000.
drawa pisze:dobrze bybyłoby gdy byłby czas X. zapni lampe błyskowa otwórz tylną ścianke i zobacz.
I co niby ma zobaczyć? Nic nie zobaczy dopóki nie naświetli filmu.
IMHO, aparat jest walnięty.
Ostatnio zmieniony 07 kwie 2012, 11:39 przez J.A., łącznie zmieniany 1 raz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
Awatar użytkownika
drawa
-#

światło odbite od sciany nie znasz tego sposobu ?
dugi1985
-#

drawa pisze:światło odbite od sciany nie znasz tego sposobu ?
Może i w Zenicie by to coś dało gdzie synchronizacja z lampą była chyba 1/30 tutaj jest 1/90 to raczej ludzkie oko niezbyt wiele zobaczy. Chyba że się mylę to mnie poprawcie.
Awatar użytkownika
drawa
-#

Zenity te z płócienna migawka, gdzie lampa błyska z każdym ustawionym czasem [poza B]. Są najlepsze to obserwacji tego zjawiska. Kto ma niech zobaczy jaki jest obraz na migawce przy czasie synchro 1/30 i przy innych. Prosze niech podzieli się z nami swoimi spostrzeżeniami. ustawiamy aparat z lampa z maksymalnie otwartą przysłoną w odległości metr dwa od jasnej sciany spogladamy na migawke i błysk.
Awatar użytkownika
technik219
-#

J.A. pisze:B100 nie ma w ogóle manuala. Ma tylko jeden czas manualny.
No to na co komu taki aparat?
Lux mea lex
dugi1985
-#

technik219 pisze:
Na przykład do streeta jest mały lekki w porównaniu z innymi aparatami z tych czasów. Zresztą kupiłem go za grosze. Jak ktoś chciałby się zamienić za jakieś body m42 niezbyt ciężkie to chętnie zrobimy interes. W zestawie jest aparat z tytułu wątku :P obiektyw prakticar 50/1,8 skórzany pokrowiec w prawie idealnym stanie Obiektyw jest czysty działa normalnie. Body zresztą też jest w stanie prawie jak z fabryki. Bateria ma kilka dni :P
Ogólnie fajny zestaw tylko jakby te body było sprawne.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

technik219 pisze:
Na co komu nie wiem, ale lata 80-te i 90-te uw, obfitowały w takie konstrukcje. Aparaty bez ustawień ręcznych były bardzo popularne. Wręcz te z kompletem ustawień były w mniejszości i były raczej ze średniej półki w górę.
Awatar użytkownika
technik219
-#

dugi1985 pisze:Na przykład do streeta jest mały lekki w porównaniu z innymi aparatami z tych czasów.
W tym temacie można dyskutować o tej "małości" i "lekkości". Proponowałbym proste porównanie z takim np. Olympusem OM 10 lub jego rozwinięciem: OM 20 (OM G) o w ogóle OM dwucyfrowych. Nie mówiąc już o precyzji działania i niezawodności jak i możliwości systemowych. To tak jakby porównywać dzień z nocą. Albo jakiś Pentax serii MX, MV. Praktica (jaki by to nie był model) to przy nich dzieło wiejskiego kowala. Nie darzę szczególnymi względami elektroniki wschodnioniemieckiej ani tym bardziej radzieckiej. Niemcy w mechanice byli i są perfekcjonistami, ale w elektronice są tak mocni jak Cygan w samochodach (chociaż na koniach znali się jak mało kto).
Dlatego, kolego dugi1985 proponuję pozbyć się tego sprzętu, co będzie trudne, albo postawić na półce w charakterze eksponatu i rozejrzeć się za prawdziwym aparatem. Wybacz mi obcesowość, ale tu nie ma się nad czym rozczulać - ani to zabytek, ani sprzęt użytkowy.
dugi1985
-#

Chyba masz rację. Kolega z pracy lubi naprawiać precyzyjne mechanizmy zaniosę mu może spadła jakaś zapadka albo coś. Jak nic z tego nie będzie to mam fajny eksponat :P
Awatar użytkownika
J.A.
-#

Zapadka działa, bo migawka się otwiera. Nie działa, albo system odmierzania czasów, albo wykonywania tych czasów - elektromagnes. Na to drugie by wskazywało działanie aparatu z jednym czasem - mechanicznym i działanie światłomierza.
Awatar użytkownika
drawa
-#

O ZAKŁAD NIE PÓJDE ale ten czas mechaniczny jest również czasem x
ODPOWIEDZ