ale jakby co to tej pierwszej mi nie licytować, bo sam na nią poluję ;PJ.A. pisze:Taką
Lepsza jest we wszystkim.
Praca nad ostrością
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
-
- -#
Można odwrócić na drugą stronę .krzysiek413 pisze:Treningowa kartka to dobry pomysł tylko chyba najlepiej gdyby nie był to błyszczący papier tylko matowy?
[ Dodano: Pią 24 Sty, 2014 ]
Myślałem nad czymś takim tylko jest to strasznie drogie http://www.czarno-biale.pl/sklep/produc ... ts_id=1220
Chodzi o to żeby lupa stała na papierze , ze względu na grubość papieru.
Bardzie to ma znaczenie przy bardzo grubych barytach.
Ale to jest takie rozwiązanie dla perfekcjonistów albo raczej fetyszystów.
Chociaż sam to stosuję , zwłaszcza przy dużych formatach , bo mam maskownice swoje roboty z czarnym pulpitem , więc tak czy siak muszę się posługiwać papierem
ta lupka o której myślałeś drogie to jest w tej firmie , nie od dzisiaj wiadomo że Czarno białe to mają ceny bardzo wysokie .
To samo dostaniesz gdzie indziej taniej .
ta lupka kaisera na A ... chodzi po kilkadziesiąt zł .. Ale to nie jest zbyt dobre urządzenie .
lepsze lupy są na A... za 120 zł jeśli się nie mylę , niezła jest patersona , ale lepsza jest firmy hama
ju_87
No, bo głębia ostrości przy powiększeniu 13x18 z małego obrazka to więcej niż grubość nawet papieru o gramaturze 340, a przy większych powiększeniach, jeszcze bardziej rośnie.junkers_ju-87 pisze:Ale to jest takie rozwiązanie dla perfekcjonistów albo raczej fetyszystów.
Ja też, bo tak jakoś się nauczyłem.junkers_ju-87 pisze:Chociaż sam to stosuję
Różnica między nią a Patersonem jest taka jak między Zenitem E, a Olympusem OM-1LD pisze:a można tak chcociaż dwa konkrety?
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
- krzysiek413
- -#
junkers_ju-87 A mógłbyś wstawić zdjęcie swojej własnoręcznie robionej maskownicy? Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem i szukam pomysłów.
Myślałem jeszcze o prowizorycznym zastosowaniu zestawu pierścieni makro które posiadam i zenita ttl z obiektywem helios 50mm. To pewnie było by takie czasowe rozwiązanie problemu.
Czarno-białe to drogi sklep- fakt, jednak tylko ich znam w Warszawie pomijając giełdę fotograficzną na której jeszcze niczego do ciemni nie kupowałem jednak jeden sprzedawca ceny papierów których ja używam miał o ok 1-1,50 tańsze. Nie jest to straszna różnica...Jak się przychodzi tylko po papier to do wszystkiego trzeba doliczyć 5 zł za wstęp.
Myślałem jeszcze o prowizorycznym zastosowaniu zestawu pierścieni makro które posiadam i zenita ttl z obiektywem helios 50mm. To pewnie było by takie czasowe rozwiązanie problemu.
Czarno-białe to drogi sklep- fakt, jednak tylko ich znam w Warszawie pomijając giełdę fotograficzną na której jeszcze niczego do ciemni nie kupowałem jednak jeden sprzedawca ceny papierów których ja używam miał o ok 1-1,50 tańsze. Nie jest to straszna różnica...Jak się przychodzi tylko po papier to do wszystkiego trzeba doliczyć 5 zł za wstęp.
A jak niby miałoby to rozwiązać problem?krzysiek413 pisze:Myślałem jeszcze o prowizorycznym zastosowaniu zestawu pierścieni makro które posiadam i zenita ttl z obiektywem helios 50mm. To pewnie było by takie czasowe rozwiązanie problemu.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
- krzysiek413
- -#
-
- -#
Co do maskownicy to żadna filozofia .krzysiek413 pisze:junkers_ju-87 A mógłbyś wstawić zdjęcie swojej własnoręcznie robionej maskownicy? Też się zastanawiam nad takim rozwiązaniem i szukam pomysłów.
Czarno-białe to drogi sklep- fakt, jednak tylko ich znam w Warszawie
Miąłem problem z nabyciem maskownicy do formatu 40 x 50 i 50 x 60 cm
ich ceny są astronomiczne .
Więc zamówiłem w stolarni płytę meblową na wymiar papieru a w zakładzie
który oprawia obrazy zamówiłem do tej płyty ramkę .
i tak mam prostą i tanią maskownicę 50x60 cm kosztowało mnie to
kilkadziesiąt zł.
A co do sklepu Cz-B . Bez wychodzenia z domu kupisz sobie w necie
wszystko co potrzebujesz i to często taniej , nawet z dostawą .
Ja akurat nie mam z tym problemu bo sam handluję na Allegro .
ju_87
pierwszy konkret: można ustawić lupę w dowolnym miejscu kadru, a nie tylko bezpośrednio pod obiektywem.LD pisze: a można tak chcociaż dwa konkrety?
drugi konkret: ma większe powiększenie niż paterson.
trzeci konkret: nie można używać z kiepskimi obiektywami, na przykład czeskimi, bo one odpowiednią dla tej lupy ostrość mają tylko w centrum kadru (sprawdzane doświadczalnie).
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
Podplukovník William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Dziękuję, to rozumiem a nie stwierdzenie lepsza bo lepsza.rbit9n pisze:pierwszy konkret: można ustawić lupę w dowolnym miejscu kadru, a nie tylko bezpośrednio pod obiektywem.LD pisze: a można tak chcociaż dwa konkrety?
drugi konkret: ma większe powiększenie niż paterson.
trzeci konkret: nie można używać z kiepskimi obiektywami, na przykład czeskimi, bo one odpowiednią dla tej lupy ostrość mają tylko w centrum kadru (sprawdzane doświadczalnie).
Ja ma lupkę Scoponet, czyli zasada jak w Patresonie. Z tego co piszesz mam rozumieć że ostrość Scoponetem można ustawiać tylko pod obiektywem? Fakt, nie przypominam sobie ostrzenia gdzieś na skrajach ale wydawało mi się że to nie ma znaczenia. Ostrość to ostrość.
1. Tak, o ile Twój powiększalnik jest idealnie ustawiony (karetka, miseczka obiektywowa i jej otoczenie itp), a maskownica idealnie do niego równoległa.LD pisze:Ostrość to ostrość.
2. Za pomocą takiej lupy można sprawdzić, czy obiektyw lepiej pracuje przymknięty o jedną, dwie czy też może o trzy przesłony. W centrum ma to mniejsze znaczenie, ale w rogach już większe.
Nie neguję tego że w praktyce Micromega jest lepsza od Scoponeta tylko staram się dojść dlaczego. Zasada w obu jest taka sama, obraz rzucany jest na lustro więc gdzie jest istota tego że Micromega jest lepsza. Różnica w cenie między nimi jest też ogromna.Jerzy pisze:1. Tak, o ile Twój powiększalnik jest idealnie ustawiony (karetka, miseczka obiektywowa i jej otoczenie itp), a maskownica idealnie do niego równoległa.LD pisze:Ostrość to ostrość.
2. Za pomocą takiej lupy można sprawdzić, czy obiektyw lepiej pracuje przymknięty o jedną, dwie czy też może o trzy przesłony. W centrum ma to mniejsze znaczenie, ale w rogach już większe.
ad.1 jeżeli coś jest rozjechane z tego zestawu to nic nie pomoże w ustawieniu ostrości
ad.2 Scoponetem też mogę sprawdzić (powiększenie 20x) i w wielu wypadkach 2 max. 3 działki wystraczą w moim sprzęcie bo dalej ziarno rozmywa się.
LD, jak zauważysz w micromedze lusterko jest długie, a do tego sama lupka ma możliwość ruchu (zmiana kąta odbicia). w patersonie lusterko jest małe, a cała konstrukcja jest sztywna. dlatego micromegę można używać w dowolnym miejscu kadru, a patersona nie.
"Cítíte to? Cítíte to? Fenidon, synku. Nic jinýho na světě takhle nevoní. Zbožňuju vůni fenidonu po ránu."
- krzysiek413
- -#