Bo Sonnar 180/2,8 to cudowne szkło portretowe. Jako takie, warto je używać na otwartej przysłonie. No i wtedy potwierdzenie ostrości, przy małej matówce aparatu małoobrazkowego, przydaje się jak najbardziej. Co innego na większej matówce 6x4,5 czy 6x6. Tam już musisz (z)ręcznie ostrzyć.
Pożyczę adapter Mamiya 645 <- Pentacon Six
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Janis, bo wtedy aparat potwierdzi też ustawienie ostrości a nie polegasz tylko na swoim wzroku. Przydatne też przy gorszej widoczności no i od pewnego wieku.

Fan Pentax'a.
Ach, tak... w moim przypadku okulista wciąż idzie w zaparte, że wzrok tip-top, choć ja już zaczynam mocno wątpić
Na szczęście zarówno Mamiya645 jak i F100 mają doprawdy duże, jasne matówki.
Co innego Nikon D70s (jeszcze taki zabytek mi się ostał), tam "ciemność widzę, ciemność".

Na szczęście zarówno Mamiya645 jak i F100 mają doprawdy duże, jasne matówki.
Co innego Nikon D70s (jeszcze taki zabytek mi się ostał), tam "ciemność widzę, ciemność".
Tak to wygląda w praktyce.Nikona + Sonnar180 lepiej trzyma się w dłoni z pojemnikiem MB-15,albo statyw.
A Mamiya u mnie 645 1000s to dobrze dać na statyw,lub inne konfiguracje.
A Mamiya u mnie 645 1000s to dobrze dać na statyw,lub inne konfiguracje.
Uzależniony od fotociemni .
Potwierdzam. Sonnar 180 pomimo sporego ciężaru dobrze się trzyma na dłoni, jeśli do stopki przykręci się płytkę statywową, która rozłoży ciężar na dłoni. Wyważenie zestawu obiektyw + aparat jest wtedy idealne, a lewą dłonią spokojnie obsługuje się pierścień ostrości i przysłony.
W mieście używam Sonnara z ręki na małym obrazku i także z m645.
A patrz miałem kiedyś MB-15, ale sprzedałem, nie był mi potrzebny :D
Ogółem mam teraz dwa sonnary 180mm 2.8
Niestety stary już z grzybem na soczewkach, ale za to z adapterem do mamiya645. Problem w tym, że za chiny ludowe nie mogę tego odkręcić. Kombinowałem na wszelkie sposoby i niestety bez szans! Nie wiem czy ktoś/ja tak to dokręcił, dokleił... czy może jest gdzieś magiczna blokada hehe

JanisSpecjalnej blokady nie ma chyba że ktoś kiedyś jakimś klejem pociągną to już będzie trochę kłopot,ale na tym bagnecie obiektywu też lubi się tak jakoś mocniej zacisnąć.
Obejmij pierścień paskiem z rzemyka czy smyczą i kręć. Tylko w dobrym kierunku!!!
Te zamknięcia w SIX'ach zamykają się dość mocno. Też z jednym adapterem muszę sie mocować z innym mniej.