Powiększalnik mało czy średnioformatowy

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

pandora_
-#

Powiększalnik mało czy średnioformatowy

Post autor: pandora_ »

Witam, zakupiłam od pewnego dziadka powiększalnik, z tego co widzę to największa ostra odbitka przy największym oddaleniu powiększlanika od maskownicy jaką mogę zrobić to 18 cm, mogę oddalać go wprawdzie jeszcze bardziej ale pokrętło ostrości w miarę doboru ostrości zmniejsza obszar odbitki. Bardzo zależy mi aby robić odbitki o wielkości przynajmniej 20x30. Czy muszę mieć inny powiększalnik? z może to kwestia kupna innego obiektywu? ten który mam to standardowy jakiś amar. Czy mój powiększlanik może być powiększlanikiem średnioformatowym? Zapłaciłam temu dziadkowi za tą maszynę dwie stówy, mam nadzieję że to pieniądze nie wyrzucone w błoto :)

Nie znalazłam na obudowie informacji o modelu, ale być może wam jest on dość opatrzony bo jest dość stary:)

Poproszę o radę czy kupno obiektywu innego załatwi sprawę, jeśli tak to jakiego.
jeśli będę zmuszona kupić inny powiększalnik to również proszę o konkretne modele, TANIE - nie na wyrost

Dziękuję:)
Załączniki
IMG_9879.JPG
IMG_9881.JPG
IMG_9882.JPG
IMG_9883.JPG
Marek Marecki
-#

Post autor: Marek Marecki »

Jakby to ująć... Ja bym za takiego zabytkowego krokusa dał 200zł jedynie, gdyby łączył mnie z nim jakiś mega głęboki sentyment ;p

W kwestii obiektywu jest tak, jak Ci się wydaje - amar ma ogniskową, chyba, 105mm i jest przeznaczony do formatu negatywu 6x9. Przy powiększaniu nim z małego obrazka nie uzyskasz większej skali powiększenia i kropka. Do powiększeń z małego obrazka są obiektywy o ogniskowej w okolicach 50mm.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

Wystarczy dorzucić obiektyw 50mm, na początek dowolny, koszt będzie niewielki.
pandora_
-#

sprawdziłam, mój obiektyw to faktycznie AMAR PZO 1:4,5/105 mm. Czyli żeby móc robić odbitki o wielkości przyznajmniej 20x30 to muszę kupić taki obiektyw? http://allegro.pl/schneider-componar-1- ... 62642.html, nie ma tam napisane jaki to gwint ale powinien pasować co? :)

podziękuję za odpowiedź:)
Marek Marecki
-#

Niekoniecznie będzie pasować. Możliwe, że masz w powiększalniku mocowanie m42, a większość obiektywów ma m39. Musisz sprawdzić.
Awatar użytkownika
zieloo
-#
Kontakt:

Post autor: zieloo »

a jeśli tak, to dokupić przejściówkę m39-m42.
schneider to niezłe szkło ;-)
pandora_
-#

W moim zenicie mam obiektyw Industar-50-2 3.5/50mm. Czytałam że obiektywy z aparatów nie nadają się do powiększalników ze względu na wykonanie, możę jednak z tymi starszymi jest inaczej? Czasami widzę na google wątki że ludzie używają industara z powiększalnikiem. Może po prostu nie muszę kupować:) Dzisiaj sprawdzę czy chociaż to ten sam gwint
Marek Marecki
-#

Nie zagłębiając się w szczegóły, to obraz będzie to dawać. Niestety tutaj szczegóły są ważne. Po pierwsze sterowanie przysłoną w tym obiektywie. Powinien mieć całkowicie manualną, albo przełącznik auto/manual. Jeśli nie ma, to powinnaś czymś zablokować popychacz. Jest to o tyle ważne, że aparatowe obiektywy mają inaczej korygowane wady optyczne i rzucany przez nie obraz będzie w dużo większym stopniu tracił ostrość w kierunku brzegów kadru, więc trzeba mocno przymknąć przysłonę aby się poratować większą głębią ostrości.

Na próbę i z ciekawości warto się tak pobawić, no ale żeby na dłuższą metę... Bez sensu, bo najtańsze polskie i czeskie obiektywy powiększalnikowe można dorwać za darmo/piwo/uśmiech/psi grosz, a na te lepsze też nie zawsze trzeba wyładować astronomicznych pieniędzy jeśli się cierpliwie pogrzebie po ofertach.
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

Witam również.

Tak jest. Amar służy do 6x9 i więcej z niego nie wyciśniesz przy powiększaniu małego obrazka na deskę.
Do Krokusów jest jeszcze Emitar 80mm (do klatki 6x6) i Mikar (do małego obrazka). Na allegro takie szkiełka chodzą po 5-15zł.

Z braku laku można zamontować mu jeszcze Janpola Color o odpowiedniej ogniskowej.

Dwie stówy za Krokusa I? Nie chcę się wymądrzać, ale uważam że przepłaciłaś i to sporo. Powiększalnik może i ma jakąś wartość kolekcjonerską, ale osobiście nie dałbym za niego więcej niż 50-75zł.

Lepiej byłoby poczekać i wyczaić na allegro jakiegoś Krokusa 35SL (jeżeli interesuje Cię tylko mały obrazek), Krokusa 66 (moim zdaniem najbardziej udany model z naszych krajowych powiększalników) za 50zł :)

Ewentualnie możnaby dozbierać parę złotych do tych 200zł i zakupić czeski Axomat 4a/5a, Miałem Axomat 4a i komfort pracy na tym urządzeniu jest nieporównywalnie większy niż w przypadku Krokusa. Niestety musiałem się go pozbyć, ponieważ Axomaty obsługują tylko 24x36. Przy odrobinie szczęścia dostaniesz go w bdb stanie za mniej niż 200zł.

Na przyszłość można pomyśleć także o Opemusie 5a/6 (mały obrazek i średni format) czy Magnifaxie 3/3a (tego mam obecnie). Obsługują zarówno mały obrazek jak i średni format. Na allegro takie zabawki chodzą po 200-300zł. O wiele lepszy i solidniejszy sprzęt....na lata.

(Choć na Krokusach zjadłem zęby i wciąż je uwielbiam -przy odrobinie cierpliwości można z nich zrobić całkiem fajne maszyny - grunt to wymienić optykę i ustawić światło tak by równomiernie oświetlało kadr)

P.S. Odradzam montowanie obiektywów aparacianych do powiększalników. Mogą nie wytrzymać ciepła które bije od żarówki 100-150W.
A niech mnie TSS pokąsa!
pandora_
-#

ok:) przyznam ze obiektyw industar nie sprawdzil sie, nie potrafilam dobrac ostrosci:)

więc tak:

MIKAR 4,5/55 czy
JANPOL COLOR 1:5,6/55

ten schneider okazało się że ma inny gwint potrzebaby przejściówki a wolę póki co nie inwestować za dużo :)

z tym janpolem to fajna sprawa sa w nim fitry ale rozne rzeczy czytałam
Awatar użytkownika
rayman
-#
Kontakt:

Post autor: rayman »

W Janpolu ciężko tą filtrację ustawić. Nie wiadomo ile czego odpowiada poszczególnym gradacjom papieru. Poza tym...jeżeli się nie mylę to filtracja działa w nim tylko na f5.6.

Nie wiem jaka jest jakość tego obiektywu, ale Mikar/S (to wiem z doświadczenia) cudem techniki nie jest.
A niech mnie TSS pokąsa!
ODPOWIEDZ