Powiększalnik i skaner do dużego formatu

Powiększalniki, zegary, kuwety, oświetlenie w Waszej ciemni

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

majster
-#

Powiększalnik i skaner do dużego formatu

Post autor: majster »

Czy ktoś z Szanownych Forumowiczów mógłby doradzić mi w co warto zainwestować przy wykonywaniu zdjęć w formacie 9x12. Nad moim starym powiększalnikiem nawet nie mam ochoty pracować z racji średniej jakości wykonania itd. więc przeróbki mu w żaden sposób nie pomogą. ;-)

Co więc warto kupić, ew. z czym połączyć żeby móc z czystym sumieniem robić odbitki w tym formacie?

Taka sama sprawa ze skanerem, kiedyś gdzieś widziałem dosyć stary już skaner bodajże Agfy mogący obsłużyć ten format, co dzisiaj jest godne uwagi?
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Na temat powiększalnika to zagadaj do powalosa --- on nie tak dawno miał Magnitariusa na sprzedaż --- ale czy sprzedał to nie wiem --- a nawet jak sprzedał to będzie wiedział komu i jak to się spisywało .
zatwardziały analogowiec
Awatar użytkownika
nord
-#
Kontakt:

Post autor: nord »

skaner.. Epson V700
Awatar użytkownika
powalos
-#

Post autor: powalos »

wienczyslaw5, chyba coś się Tobie "pokićkało". Ja nigdy nie miałem powiększalnika na tak duży format. Mój Krokus 69S przyjmie najwięcej 6x9. Pzdr. :-)
Ostatnio zmieniony 24 wrz 2011, 20:27 przez powalos, łącznie zmieniany 1 raz.
Fan Pentax'a.
junkers_ju-87
-#

Post autor: junkers_ju-87 »

powalos pisze:wienczyslaw5, chyba coś się Tobie "pokićkało". Ja nigdy nie miałem powiększalnika na tak duży format. Mój Krokus 69S przyjmie najwięcej 6x9. Pzdr. :-)
Ale jego można przerobić na 9x12 mam w gazecie artykuł na ten temat , ale po niemiecku.

Podobno bardzo dobry jest Laborator 1200

Ale jeśli masz stary 9x12 to może zainwestuj w dobry obiektyw.?
Ja używam sobie zabytek Teufel 1200 i jedynie co dostał nowego to obiektyw.
Do celów amatorskich w zupełności wystarczy.
Ostatnio zmieniony 01 sty 1970, 01:00 przez junkers_ju-87, łącznie zmieniany 1 raz.
ju_87
Joan
-#

Post autor: Joan »

junkers_ju-87 pisze:Ale jego można przerobić na 9x12 mam w gazecie artykuł na ten temat , ale po niemiecku.
Chyba tylko na jakiś bezkondensorowy.
Awatar użytkownika
janykiel
-#
Kontakt:

Post autor: janykiel »

wienczyslaw5 pisze:Na temat powiększalnika to zagadaj do powalosa --- on nie tak dawno miał Magnitariusa na sprzedaż --- ale czy sprzedał to nie wiem --- a nawet jak sprzedał to będzie wiedział komu i jak to się spisywało .
Magnitariusa miał skrystos, ale nie widziałem go już dawno tutaj.
stereo
-#

Post autor: stereo »

Plustek st64+ obsługuje do 5x7 cala :) i przy tym jest tani, a w takim formacie daje radę (czego nie można powiedzieć o małym obrazku)
junkers_ju-87
-#

Joan pisze:
junkers_ju-87 pisze:Ale jego można przerobić na 9x12 mam w gazecie artykuł na ten temat , ale po niemiecku.
Chyba tylko na jakiś bezkondensorowy.
Nie wgłębiałem się w treść artykułu , ze zdjęć i szkiców wynika ze bez kondensorowy.
Nie znam tego powiększalnika ale autor zwraca uwagę że jego głowica ma wymiary jak powiększalnik 9x12 a nawet 4x5"
Jeśli tak jest to osoby z uzdolnieniami do majsterkowania i bez zasobów finansowych pozwalających na kupno większego powiększalniki , mają jakąś alternatywę.
ju_87
piday
-#

Post autor: piday »

A czy mógłbyś jakoś podzielić się tym artykułem? Chciałem przetestować taką opcję... W ramach rekompensaty dla społeczeństwa podejmuję się opisać potem ze szczegółami wyniłki próby którą podejmę :-).
wienczyslaw5
-#

Post autor: wienczyslaw5 »

Faktycznie --- to był Skrytos --- pomyliło mi się z Powalosem { podobne nicki } ---- przepraszam za zamieszanie .
zatwardziały analogowiec
Awatar użytkownika
trumil9
-#

Post autor: trumil9 »

epson 700 umozliwia skanowanie 5x7 i 8x10, trzeba tylko dorobic ramki, bo w zestawiw przychodzi tylko 4x5
pozdrowienia, wojtek
przepraszam, nie mam polskich znakow
http://70fahrenheit.wordpress.com
junkers_ju-87
-#

piday pisze:A czy mógłbyś jakoś podzielić się tym artykułem? Chciałem przetestować taką opcję... W ramach rekompensaty dla społeczeństwa podejmuję się opisać potem ze szczegółami wyniłki próby którą podejmę :-).
mie mam skanera ale w najblizszych dniach postaram się o zrobienie zdjęć i zamieszczę w tym poście
ju_87
czaad
-#

Post autor: czaad »

Magnifaxa nie tak trudno przerobić.
Trzeba:
- zmienić mieszek albo lepiej do istniejącego dołożyć od góry szerszy. Można zrobić samemu. Pełno jest poradników w sieci.
- poszerzyć otwory w stelarzu, (wyrzynarka i pilnik - godzina roboty.
- dorobić źródło światła - panel diodowy jest ok. Mocna podświetlarka też się sprawdzi. Oryginalna głowica Color 3 jest za mała i winietuje. Można też zrobić mieszacz taki jak w Omegach prawie za darmo - skrzynka z blachy lub pleksi wyłożona w odpowiedni sposób np. cieniutkim styropianem
- dorobić karetkę na negatyw.
W sumie trzeba wydać maks. 300zł no i zniszczyć stelarz Magnifaxa.
Zacząłem to robić ale udało mi się kupić Laboratora 1200, rewelacja.
Pozdrawiam
A.
Awatar użytkownika
Basil
-#

Post autor: Basil »

albo można zajrzeć tutaj:
DIY 4x5

i na bogów czaad stelaż
ODPOWIEDZ