POSZUKUJĘ Meopta Magnifax 1
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
Czołem.
Poszukuję starej Meopty z lat 50-60 na format 6x9. Wg strony Meopty to pierwsza wersja Magnifaxa (pomijając identycznie wyglądającą wersję przedwojenną). Tak, wiem, że są lepsze konstrukcje, ale w tej chwili nie widzę potrzeby wchodzić w koszta bo startuję z analogiem, to raz, a dwa potrzeba mi powiększalnika do technik specjalnych.
Poszukuję starej Meopty z lat 50-60 na format 6x9. Wg strony Meopty to pierwsza wersja Magnifaxa (pomijając identycznie wyglądającą wersję przedwojenną). Tak, wiem, że są lepsze konstrukcje, ale w tej chwili nie widzę potrzeby wchodzić w koszta bo startuję z analogiem, to raz, a dwa potrzeba mi powiększalnika do technik specjalnych.
Magnifaxa 4 albo 3 łatwiej będzie Ci znaleźć
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Terry Pratchett – Maskarada
Pewnie, że tak, ale to nie ten budżet i nie te potrzeby.
E, czy ja wiem...
Ja mojego 4 zanabyłem za 4 stówki
Ja mojego 4 zanabyłem za 4 stówki
"Ludzie, którzy nie potrzebują innych ludzi, potrzebują innych ludzi, by im okazywać, że są ludźmi, którzy nie potrzebują innych ludzi."
Kazet, Magnifax 1 w stanie „działający” wcale nie musi kosztować więcej niż 3a, lub 4.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
J.A., chciałeś powiedzieć "mniej" 

Tak, nie musi kosztować mniej niż sprawny 3/4
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
J.A., nie wiem czy dobrze mi się zdaje, ale 1-2 są chyba nawet droższe ze względów kolekcjonerskich. Jedynkę widziałem w internecie może 2 razy, a 3/4 ciągle się gdzieś przewijają
budżetowy, 6x9? to ja zasugeruję Krokusa 69s.
Bardzo nie doceniony sprzęt. Miałem długo oba, Magnifaxa 4 i Krokusa 69s, zostawiłem sobie Krokusa.
Bardzo nie doceniony sprzęt. Miałem długo oba, Magnifaxa 4 i Krokusa 69s, zostawiłem sobie Krokusa.
Miałem też Magnifaxa, a potem Krokusa 69s, także go mocno polecam.
od 24x36 po 18x24 + szkiełko i oko
Co do Krokusa to ponownie nadmienie że chętnie kupię pierwsza wersję w stanie nienagannym, Krokus typu "Grucha" czarny mlotkowy też jest 6x9, ale w nazwie tylko Krokus.
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
galería -> https://www.flickr.com/photos/4rider <- fsociety -> yelp 2000 -> ∞ homo homini lupus est
Fakt, nie wziąłem pod uwagę ewentualnej wartości kolekcjonerskiej Pierwszych edycji Magnifaxa.
Czytałem wątki dotyczące powiększalników 6x9 i ogólna teza była taka, że w Krokusa lepiej się nie pakować i warto poszukać czeskiego sprzętu. Stąd wybór padł na wczesną wersję Magnifaxa. Na moje potrzeby by zupełnie wystarczył. Jestem na początku budowania ciemni i niespecjalnie widzę potrzebę zakupu powiększalnika z wyższej półki. Jednakże mam zasadę nie zaczynać od sprzętu, nazwijmy to, niskiej jakości, bo jeśli mi "nie pyknie", to nic z takim tanim sprzętem nie zrobię i szukałem czegoś pośrodku. Wczesne Krokusy (łącznie ze wspomnianą wyżej trójką) jakoś nie cieszą się dobrymi opiniami.
Czytałem wątki dotyczące powiększalników 6x9 i ogólna teza była taka, że w Krokusa lepiej się nie pakować i warto poszukać czeskiego sprzętu. Stąd wybór padł na wczesną wersję Magnifaxa. Na moje potrzeby by zupełnie wystarczył. Jestem na początku budowania ciemni i niespecjalnie widzę potrzebę zakupu powiększalnika z wyższej półki. Jednakże mam zasadę nie zaczynać od sprzętu, nazwijmy to, niskiej jakości, bo jeśli mi "nie pyknie", to nic z takim tanim sprzętem nie zrobię i szukałem czegoś pośrodku. Wczesne Krokusy (łącznie ze wspomnianą wyżej trójką) jakoś nie cieszą się dobrymi opiniami.
O dokładnie taki. wygląda bardzo dobrze, Dzięki. Jak przyjdzie przelew za aparacik zadzwonię tam

Tylko ciekawe czy wyśle taki gabaryt...?
Napisałem wiadomość - się zobaczy/
... porque las tribus condenadas a cien años de soledad ya no tienen una segunda oportunidad en la tierra.