Przy okazji pierwszego logowania witam i pozdrawiam wszystkich forumowiczow. A teraz do rzeczy. Czy obiektyw w czasie podlaczania do body, a wiec z napieta migawka (jak wg instrukcji - przeciecie wskazuje na punkt) ma otwarta migawke, tak jak np w Bronica SQ?
Pozdrawia Jedrek
Obiektyw do Hasselblad
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Dzieki rybka.
To mam niestety problem. Obiektyw ktory dzisiaj przyszedl poczta (Planar 2,8/80 CF - nota bene moj pierwszy do Hasselblad) da sie przylaczyc do korpusu, ale niestety pozostaje zamkniety i nie da sie takze wyzwolic. Zeby go odlaczyc, trzeba posluzyc sie srubka dostepna od strony magazynku. Wyglada na to, ze Planar musi wrocic do sprzedawcy .
Pozdrawiam
To mam niestety problem. Obiektyw ktory dzisiaj przyszedl poczta (Planar 2,8/80 CF - nota bene moj pierwszy do Hasselblad) da sie przylaczyc do korpusu, ale niestety pozostaje zamkniety i nie da sie takze wyzwolic. Zeby go odlaczyc, trzeba posluzyc sie srubka dostepna od strony magazynku. Wyglada na to, ze Planar musi wrocic do sprzedawcy .
Pozdrawiam
Pozdrawia Jedrek
Nie wiem jak w haśkach, ale w mamkach RB, RZ na zdjętym obiektywie da się naciągnąć i wyzwolić migawkę. Bardzo możliwe, że ktoś po zdjęciu obiektywu właśnie wyzwolił migawkę. Naciągnięcie jej ponowne powinno rozwiązać problem.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"