Dobry i stosunkowo tanio obiektyw powiększalnikowy 50mm
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Witam . Skoro to wolontariat ... Wlasnie wymieniam mojego Nikora 2,8/50 , na nastepnego Nikora 2,8/50 ; tyle ze nowszego . Jest sprawny i wymieniam go tylko dla psychicznego komfortu ( ma malutkiego pajaczka przy krawedzi ) . Spokojnie robie na nim 40x50 z ostrym ziarnem na 5,6.
Jesli chcesz - jest Twoj , podaj tylko adres do wysylki . A! Zasady sa takie - jak cos dostajesz za darmo - oddajesz za darmo ... Gwoli scislosci , bo nie wszyscy to wiedza .Pozdrawiam .
Oddano.
Jesli chcesz - jest Twoj , podaj tylko adres do wysylki . A! Zasady sa takie - jak cos dostajesz za darmo - oddajesz za darmo ... Gwoli scislosci , bo nie wszyscy to wiedza .Pozdrawiam .
Oddano.
No to mnie zaskoczyłeś.Nigdy tego nie zauważyłem.Wiem tylko i nawet tego doświadczyłem ,że w obiektywach niepowiększalnikowych mogą się rozkleić soczewki i tak miałem właśnie z jednym jupiterem,który po robieniu w powiększalniku chyba został przegrzany i jedna strona jest nieostra przy zdjęciach.Może przy dużych powiększeniach??Ja do 18x24cm nic nie dostrzegam.Masz na ten temat jakieś informację??
jacek
Wiesz co na korexie albo na a.t.pl była dyskusja na ten temat. Nie za bardzo mam teraz czas, żeby ją dla Ciebie odszukać. Ktoś właśnie jako kontrargument do takiego procederu przedstawił niezdolność zwykłego obiektywu do tworzenia obrazu na płaszczyźnie, robią to podobno po jakiejś krzywiźnie. Ja w moim magnitarusie mam przejsciówkę z m70 coś na m42 właśnie bo na takim bagnecie meopary były. Jakby mi się udało zdjąć przejściówkę jakoś z tego obiektywu a nie bardzo ma ochotę zejść to bym sprawdził na starym poczciwym heliosie nawet na dużych powiększeniach z lupką jak to wygląda.
Rayman, daj znać jak wystawisz takie duże powiększenia na sprzedaż z tego obiektywu. Kupię raz by pomóc, a dwa by sobie zobaczyć i porównać jakość z moim, ciemniejszym nikkorem :)
Rayman, daj znać jak wystawisz takie duże powiększenia na sprzedaż z tego obiektywu. Kupię raz by pomóc, a dwa by sobie zobaczyć i porównać jakość z moim, ciemniejszym nikkorem :)
- figureliusz
- -#
Przeznaczenie obiektywu do aparatu i do powiększalnika jest inne. Pierwszy ma odwzorować na płaskiej powierzchni możliwie ostry obraz z różnych odległości; drugi ma odwzorować obraz z jednej płaskiej powierzchni na drugą płaską powierzchnię przy bardzo małej (w porównaniu z obiektywem aparatowym) odległości.flonidan pisze:No to mnie zaskoczyłeś.Nigdy tego nie zauważyłem.Wiem tylko i nawet tego doświadczyłem ,że w obiektywach niepowiększalnikowych mogą się rozkleić soczewki i tak miałem właśnie z jednym jupiterem,który po robieniu w powiększalniku chyba został przegrzany i jedna strona jest nieostra przy zdjęciach.Może przy dużych powiększeniach??Ja do 18x24cm nic nie dostrzegam.Masz na ten temat jakieś informację??
Najlepiej porównać to sobie ze zwykłą soczewką wypukłą. Punkty z powierzchni płaskiej po jednej stronie soczewki są odwzorowywane na ostre punkty po jej drugiej stronie, ale te po drugiej stronie nie będą już na płaskiej powierzchni, ale na wycinku sfery. Teoretycznie ostry będzie tylko punkt odwzorowany na osi optycznej soczewki. Im dalej od środka soczewki, tym mniej ostro.
Dlatego obiektyw powiększalnikowy składa się z kilku soczewek korygujących ten efekt. Obiektyw od aparatu nie odwzorowuje płaskiego na płaski, ale to nie znaczy, że nie da się z niego korzystać. Po pierwsze często na brzegach obrazu ostrość jest Ci niepotrzebna, a wręcz pewna nieostrość jest pożądana. Po drugie, kiedy mocno kadrujesz, ten niepożądany efekt przestaje być tak bardzo zauważalny. Zresztą większe problemy powodują często nierównoległe ułożenie negatywu względem papieru, nieco przekoszony obiektyw, itp. -- tutaj możesz zgubić ostrość np. na połowie odbitki, a nie na obrzeżach.
Tym niemniej w powiększalnikach najlepiej stosować obiektywy do powiększalników.
Dużo na ten temat + długą listę obiektywów do powiększalników można znaleźć w książce "Laboratorium fotograficzne" Wiesława Śmigielskiego.
-
- -#
- Kontakt:
litosci Panowie....obiektywy od aparatow sa do aparatow...
jest jedna rzecz ktora tak naprawde dyskwalifikuje je do powiekszalnikow - sa zoptymalizowane na calkowicie inne skale powiekszen czy tez odleglosci ostrzenia mowiac inaczej. powiekszalnikowe sa zoptymalizowane np na powiekszenia 5-15krotne, te od aparatow na 50 i wiecej...
dlatego obiektywy powiekszalnikowe to doskonale szkla do reprodukcji...
jest jedna rzecz ktora tak naprawde dyskwalifikuje je do powiekszalnikow - sa zoptymalizowane na calkowicie inne skale powiekszen czy tez odleglosci ostrzenia mowiac inaczej. powiekszalnikowe sa zoptymalizowane np na powiekszenia 5-15krotne, te od aparatow na 50 i wiecej...
dlatego obiektywy powiekszalnikowe to doskonale szkla do reprodukcji...