oświetlenie na początek

Praca w studio fotograficznym - problemy i wasze doswiadczenia

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

Z_photo
-#

oświetlenie na początek

Post autor: Z_photo »

Ms. Robot pisze: 24 cze 2022, 19:00 Wiem różne są standardy, ...
Co tam tektura!
Pewnie to dla ciebie szokujące, ale standardem w budowie sprzętu fotograficznego jest nawet wykorzystanie papieru jako materiału konstrukcyjnego! :-D
Awatar użytkownika
Ms. Robot
-#

oświetlenie na początek

Post autor: Ms. Robot »

Z_photo pisze: 24 cze 2022, 19:47 budowie sprzętu fotograficznego jest nawet wykorzystanie papieru jako materiału konstrukcyjnego!
Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
ale to jak początkowa nauka inżynierii za pomocą klocków drewnianych w przedszkolu.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
Z_photo
-#

oświetlenie na początek

Post autor: Z_photo »

Ms. Robot pisze: 24 cze 2022, 19:56 Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
ale to jak początkowa nauka inżynierii za pomocą klocków drewnianych w przedszkolu.
No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Papier jest wykorzystywany od grubo ponad stu lat jako "szkielet" miechów - nawet w ekstremalnie profesjonalnych, wielkoformatowych aparatach fotograficznych.
Mieszki w nie mniej profesjonalnych, średnioformatowych Mamiyach są wykonane z laminowanego kartonu.
Awatar użytkownika
Ms. Robot
-#

oświetlenie na początek

Post autor: Ms. Robot »

Z_photo i niby czego to dowodzi?

Ale tak się składa, że używam aparatów a nie buduję ich.
Różne Mamiye też mamy w domu, ale nie prujemy im miechów,
nawet nie wiem z jakiego stopu te metalowe części - no skandaliczna ignorancja.
A Mamije mamy różne, możesz pozawiścić oczywiście, bo wydaje się że widziałeś je jedynie w internecie,
no może kolega dał ci na chwilę swój aparat pomacać?

Zabawne że prowokujesz tą dziecinną przepychankę, bo wieczór gorący i nudno trochę.

I naprawdę jesteś śmieszny w tej swojej złości, niby ja trolinka, a i tak nie umiesz się powstrzymać, może role się odwracają
i mam prawo na zasadzie wzajemności nazwać cię karakanem ze szkieletem z laminowanej chityny?
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła?
FEAR - F*** Everyone And Run
shredderr
-#

oświetlenie na początek

Post autor: shredderr »

Z_photo pisze: 24 cze 2022, 20:15
Ms. Robot pisze: 24 cze 2022, 19:56 Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Papier jest wykorzystywany od grubo ponad stu lat jako "szkielet" miechów - nawet w ekstremalnie profesjonalnych, wielkoformatowych aparatach fotograficznych.
Mieszki w nie mniej profesjonalnych, średnioformatowych Mamiyach są wykonane z laminowanego kartonu.
Odpuść, jak sam do siebie zacznie Kubuś pisać, to finalnie zdechnie z głodu i będzie w końcu spokój.
Awatar użytkownika
J.A.
-#

oświetlenie na początek

Post autor: J.A. »

Howgh
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
miki11
-#

oświetlenie na początek

Post autor: miki11 »

shredderr pisze: 25 cze 2022, 20:59 Odpuść, jak sam do siebie zacznie Kubuś pisać, to finalnie zdechnie z głodu i będzie w końcu spokój
O, to, to !
Kontakt:

oświetlenie na początek

Post autor: Smiter »

českotěšínský pisze: 09 sty 2022, 19:32 Słuchajcie, a czy ktoś z Was zna jakieś fajne sposoby, domowe na uzyskanie światła punktowego, chodzi mi o to aby wiązka światła się ne rozpraszała ale tworzyła okrąg,
coś takiego jak w teatrze czy koncercie czy tu już trzeba zastosować profesjonalny reflektor punktowy?
dzięki Ct
W idealnym modelu do opisanego efektu stosuje się światło o bardzo wysokiej kierunkowości to znaczy : puszczone przez soczewkę fresnela, plaster miodu w tubie ( dużo kartonu i czarnej farby ) lub poświecone przez otwór o możliwie idealnej krawędzi ( coś a la camera obscura, w pratyce trudna sprawa ponieważ potrzebujemy sporo miejsca i naprawdę silnego źródła światła )
klapkowscy.com
-#

oświetlenie na początek

Post autor: klapkowscy.com »

Ja na poczatek polecam tanie i reporterskie lampy yn 685 Sam używam w swoich mini sesjach fotograficznych a i przydają się do reportaży fotografii ślubnej.
ODPOWIEDZ