Ms. Robot pisze: ↑24 cze 2022, 19:00
Wiem różne są standardy, ...
Co tam tektura!
Pewnie to dla ciebie szokujące, ale standardem w budowie sprzętu fotograficznego jest nawet wykorzystanie papieru jako materiału konstrukcyjnego!
Z_photo pisze: ↑24 cze 2022, 19:47
budowie sprzętu fotograficznego jest nawet wykorzystanie papieru jako materiału konstrukcyjnego!
Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
ale to jak początkowa nauka inżynierii za pomocą klocków drewnianych w przedszkolu.
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła? FEAR - F*** Everyone And Run
Ms. Robot pisze: ↑24 cze 2022, 19:56
Owszem na lekcjach dla dzieci pokazywałam jak zbudować camera obscura z różnych pudełek,
ale to jak początkowa nauka inżynierii za pomocą klocków drewnianych w przedszkolu.
No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Papier jest wykorzystywany od grubo ponad stu lat jako "szkielet" miechów - nawet w ekstremalnie profesjonalnych, wielkoformatowych aparatach fotograficznych.
Mieszki w nie mniej profesjonalnych, średnioformatowych Mamiyach są wykonane z laminowanego kartonu.
Ale tak się składa, że używam aparatów a nie buduję ich.
Różne Mamiye też mamy w domu, ale nie prujemy im miechów,
nawet nie wiem z jakiego stopu te metalowe części - no skandaliczna ignorancja.
A Mamije mamy różne, możesz pozawiścić oczywiście, bo wydaje się że widziałeś je jedynie w internecie,
no może kolega dał ci na chwilę swój aparat pomacać?
Zabawne że prowokujesz tą dziecinną przepychankę, bo wieczór gorący i nudno trochę.
I naprawdę jesteś śmieszny w tej swojej złości, niby ja trolinka, a i tak nie umiesz się powstrzymać, może role się odwracają
i mam prawo na zasadzie wzajemności nazwać cię karakanem ze szkieletem z laminowanej chityny?
Po co mi stopy, skoro mam skrzydła? FEAR - F*** Everyone And Run
Ms. Robot pisze: ↑24 cze 2022, 19:56
No i dałaś trollu dowód swojej technicznej ignorancji.
Papier jest wykorzystywany od grubo ponad stu lat jako "szkielet" miechów - nawet w ekstremalnie profesjonalnych, wielkoformatowych aparatach fotograficznych.
Mieszki w nie mniej profesjonalnych, średnioformatowych Mamiyach są wykonane z laminowanego kartonu.
Odpuść, jak sam do siebie zacznie Kubuś pisać, to finalnie zdechnie z głodu i będzie w końcu spokój.
českotěšínský pisze: ↑09 sty 2022, 19:32
Słuchajcie, a czy ktoś z Was zna jakieś fajne sposoby, domowe na uzyskanie światła punktowego, chodzi mi o to aby wiązka światła się ne rozpraszała ale tworzyła okrąg,
coś takiego jak w teatrze czy koncercie czy tu już trzeba zastosować profesjonalny reflektor punktowy?
dzięki Ct
W idealnym modelu do opisanego efektu stosuje się światło o bardzo wysokiej kierunkowości to znaczy : puszczone przez soczewkę fresnela, plaster miodu w tubie ( dużo kartonu i czarnej farby ) lub poświecone przez otwór o możliwie idealnej krawędzi ( coś a la camera obscura, w pratyce trudna sprawa ponieważ potrzebujemy sporo miejsca i naprawdę silnego źródła światła )
Ja na poczatek polecam tanie i reporterskie lampy yn 685 Sam używam w swoich mini sesjach fotograficznych a i przydają się do reportaży fotografii ślubnej.