90 mm do 4x5
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
90 mm do 4x5
I tu jest pytanie. Na potrzeby watku umowmy sie ze cena nie gra roli. Co byscie Panowie kupili. Z tego co jest dostepne na ebay a nie z tego co wyprodukowano. Albo tak. Co byscie kupili gdyby bylo do kupienia a co z tego co jest.
Nagrod nie przewiduje ale chce sobie kupic i ogarnac sie nie moge a jakos darze zaufaniem tutejsze grono.
Nagrod nie przewiduje ale chce sobie kupic i ogarnac sie nie moge a jakos darze zaufaniem tutejsze grono.
90 mm do 4x5
Mam Fujinon SW 90/8 . Bardzo go lubię. Nie miałem innych 90tek, i nie wiem czego oczekujesz. Ale jeden parametr jest łatwy do porównania - ostrość. I Fujinon jest porównywalny z moimi Sironarami 135 oraz 180 a także z Nikkorem 210. To ta sama bardzo wysoka liga.
90 mm do 4x5
Zastanawiam sie nad :szable pisze:Mam Fujinon 90/8 . Bardzo go lubię. Nie miałem innych 90tek, i nie wiem czego oczekujesz. Ale jeden parametr jest łatwy do porównania - ostrość. I Fujinon jest porównywalny z moimi Sironarami 135 oraz 180 a także z Nikkorem 210. To ta sama bardzo wysoka liga.
SUPER ANGULON SCHNEIDER KREUZNACH
Caltar II-N (Rodenstock Grandagon)
SINAR GRANDAGON-N RODENSTOCK
-
- -# mod
- Kontakt:
90 mm do 4x5
Najbardziej praktycznym parametrem do porównania 90tek jest jednak średnica pola krycia dla f/22 i ostrości w nieskończoności dla obiektywów o identycznej ogniskowej.
1 miejsce zajmuje Super Angulon 90/5,6 XL ze średnicą pola krycia aż 259mm kosztem wysokiej masy 665g i średnicy filtra 95mm,
2.miejsce dzięki średnicy pola krycia 235mm zajmują Nikkor SW 90/4,5 (600g), Nikkor SW 90/8 (360g), Super Angulon 90/5,6 (570g), Grandagon 90/4,5 (700g) oraz Fujinon SW 90/5,6,
3.miejsce ze średnicą pola krycia 221mm zajmuje Grandagon 90/6,8 (460g)
4.miejsce ze średnicą pola krycia 216mm należy do Super Angulona 90/8 (390g) i Fujinona SW 90/8.
To są obiektywy 90mm z wyższej półki i zasadniczo zwiększenie pola krycia i jasność są osiągane kosztem wagi, średnicy filtra oraz .... ceny.
90 mm do 4x5
Krycie półmetrowego kółka, jak ktoś potrzebuje 4,5x6 jest bezwartościowe. To jest akurat chyba najmniej praktyczny parametr, byle nie było na styk z przekątną klatki.
90 mm do 4x5
Masz rację pisząc, że bezwartościowe jest stosowanie ww. obiektywów do 4,5x6. Ale założyciel tego wątku wyraźnie zawęził tematykę pt."90 mm do 4x5".
90 mm do 4x5
skiper75, przepadł gdzieś albo się obraził albo co...
90 mm do 4x5
Jest jeszcze jedno istotne kryterium obiektywów o ogniskowej 90mm dla kamer formatu 4x5. Jest nim średnica tylnego członu obiektywu. Kryterium to nie odgrywa żadnej roli przy kamerach mających płytę obiektywu o boku 10x10cm i większym. Ale już dla mniejszych płytek obiektywowych zaczyna pojawiać się problem.
Jeśli w aparacie mocowanie płyty obiektywu ma otwór o średnicy:
1.>>>80mm to już nie wchodzi Fujinon SWD 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 80mm,
2.>>>75mm, to odpada Super Angulon MC 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 77mm,
3.>>>70mm, to nie możemy używać Nikkora SW 90/4,5 i Grandagona N 90/4,5, bo średnica tylnego członu tych obiektywów liczy dokładnie 70mm,
4.>>>65mm, to nie stosujemy Fujinona SWD 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 65mm.
Również nie powinniśmy wkładać Topcora LF 90/5,6 na płytce 8x8cm do kamer technicznych Horsemana HD, HF, FA mogących pomieścić obiektywy o średnicy tylnego członu obiektywu poniżej 65mm, ale konstruktorzy tego obiektywu poradzili sobie w ten sposób, że osłona tylnej soczewki ma odkręcany pierścień i wtedy obiektyw wchodzi do kamery Horsemana.
Z tego co mi wiadomo, mniejszych płytek obiektywowych od Horsemana nikt nie stosuje, więc w przypadku pozostałych trzech obiektywów nie trzeba być ostrożnym.
Podium przydatności obiektywów 90mm dla kamer 4x5 zajmują Nikkor SW90/8 i Grandagon N 90/6,8 każdy o średnicy tylnego członu obiektywu wynoszącej 60mm. Pierwsze miejsce i złoty medal dla konstruktorów Schneidera zdobywa Super Angulon MC 90/8, mający 57mm średnicy tylnego członu obiektywu.
W rozważaniach tych chodzi nie tylko o to, czy fizycznie da się konkretny obiektyw wsadzić/wepchnąć do kamery, ale również o pewien margines luzu dla przesuwania płytki z obiektywem do góry lub na bok. W przeciwnym razie osłona tylnego członu obiektywu napiera na delikatny z natury mieszek i go deformuje.
Jeśli w aparacie mocowanie płyty obiektywu ma otwór o średnicy:
1.>>>80mm to już nie wchodzi Fujinon SWD 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 80mm,
2.>>>75mm, to odpada Super Angulon MC 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 77mm,
3.>>>70mm, to nie możemy używać Nikkora SW 90/4,5 i Grandagona N 90/4,5, bo średnica tylnego członu tych obiektywów liczy dokładnie 70mm,
4.>>>65mm, to nie stosujemy Fujinona SWD 90/5,6, bo średnica tylnego członu tego obiektywu liczy dokładnie 65mm.
Również nie powinniśmy wkładać Topcora LF 90/5,6 na płytce 8x8cm do kamer technicznych Horsemana HD, HF, FA mogących pomieścić obiektywy o średnicy tylnego członu obiektywu poniżej 65mm, ale konstruktorzy tego obiektywu poradzili sobie w ten sposób, że osłona tylnej soczewki ma odkręcany pierścień i wtedy obiektyw wchodzi do kamery Horsemana.
Z tego co mi wiadomo, mniejszych płytek obiektywowych od Horsemana nikt nie stosuje, więc w przypadku pozostałych trzech obiektywów nie trzeba być ostrożnym.
Podium przydatności obiektywów 90mm dla kamer 4x5 zajmują Nikkor SW90/8 i Grandagon N 90/6,8 każdy o średnicy tylnego członu obiektywu wynoszącej 60mm. Pierwsze miejsce i złoty medal dla konstruktorów Schneidera zdobywa Super Angulon MC 90/8, mający 57mm średnicy tylnego członu obiektywu.
W rozważaniach tych chodzi nie tylko o to, czy fizycznie da się konkretny obiektyw wsadzić/wepchnąć do kamery, ale również o pewien margines luzu dla przesuwania płytki z obiektywem do góry lub na bok. W przeciwnym razie osłona tylnego członu obiektywu napiera na delikatny z natury mieszek i go deformuje.