XTOL - awaria

Ciemnia fotograficzna - Wszystko o procesie wywoływania negatywów czarno-białych

Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski

aka
-#
Posty: 5590
Rejestracja: 11 maja 2017, 09:36
Lokalizacja: Warszawa

XTOL - awaria

Post autor: aka »

oKuba pisze: 19 mar 2023, 08:58
J.A. pisze: 19 mar 2023, 08:52 Ja mam takie podejrzenie.
Nie kwestionuje, ale wolany zdecydowanie za krotko
2.5 minuty za krótko, a film blady jak dupa młynarza ;-)
oKuba
-#
Posty: 3187
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

XTOL - awaria

Post autor: oKuba »

aka pisze: 19 mar 2023, 09:01 2.5 minuty za krótko, a film blady jak dupa młynarza
Fakt. Nie wierze w te 2.5 minuty
krzychu128
-#
Posty: 259
Rejestracja: 31 gru 2010, 02:54
Lokalizacja: Rzeszów

XTOL - awaria

Post autor: krzychu128 »

oKuba pisze: 19 mar 2023, 08:58 Nie kwestionuje, ale wolany zdecydowanie za krotko
Może i za krótko ale mimo wszystko powinno coś wyjść, to jest czterysetka! Dla 1+1 jest 17 minut, dla 1+2 21minut, na początek dla 1+3 przyjąłem 25 minut. Obraz jest ledwo widoczny.
Xtola robiłem dawniej, tego pomarańczu nie pamietam. Pamietam tylko fiolet po wołaniu trixa. Jako zwykły stok trzymałem w petach zalanych pod korek, stał rok i działał.
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10063
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

XTOL - awaria

Post autor: J.A. »

oKuba, zgoda, problem polega na tym, że by wyciągnąć normalny kontrast to trzeba RR wywoływać znacznie dłużej niż by się wydawało, niż by wynikało z czasu dla D-76
Opiszę Ci jak to robię.
1. Sprawdzam czas dla D-76 podany przez producenta filmu.
2. Potem sprawdzam czas dla D-76 (podany przez producenta filmu) innego znanego mi i wielokrotnie wywoływanego w XTolu filmu.
3. Z proporcji 1 do 2 wychodzi mi k.

4. Biorę mój czas dla XTola filmu 2 mnożę przez k z punktu 3.
5. Mam czas dla XTola filmu 1, którego nigdy w nim nie wywoływałem i nigdzie tego czasu znaleźć nie mogę. Błąd jest w granicach 10% na pierwsze wywoływania pomijalny.

W przypadku RR400S parametr "k" musiałem podnieść 3 krotnie by obraz nadawał się do czegokolwiek. Dlatego uznałem, że nie ma się co napinać.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
oKuba
-#
Posty: 3187
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

XTOL - awaria

Post autor: oKuba »

J.A. pisze: 19 mar 2023, 09:25 Dlatego uznałem, że nie ma się co napinać.
I zupelnie slusznie

J.A. pisze: 19 mar 2023, 09:25 Może i za krótko ale mimo wszystko powinno coś wyjść, to jest czterysetka!
No to cos tam wyszlo, jak widac. Czterysetka.. taa.. trzeba miec mocna wiare..
oKuba
-#
Posty: 3187
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

XTOL - awaria

Post autor: oKuba »

krzychu128 pisze: 19 mar 2023, 09:08 Xtola robiłem dawniej, tego pomarańczu nie pamietam
To nie problem Xtola a negatywu. Tak po prawdzie, to nie wiadomo do konca, czy ten material nagle nie jest juz innym materialem, niz ten, ktorego wczesniej uzywales. W przypadku Rolleia, ktory nie jest producentem, zdarzalo sie to niestety wielokrotnie
krzychu128
-#
Posty: 259
Rejestracja: 31 gru 2010, 02:54
Lokalizacja: Rzeszów

XTOL - awaria

Post autor: krzychu128 »

Mam rozwiązanie problemu - wstępne płukanie. Najwyraźniej ten rollei ma jakiś syf który niszczy wywolywacz.
Zrobiłem kolejną rolkę wywołując dokładnie tak samo, z tą różnicą że zastosowałem wstępne płukanie.
600ml wody destylowanej wlałem do koreksu na 3 minuty, między czasie mieszałem, wypłynął czarny węgiel. Dla pewności jeszcze raz przepłukałem, ale za drugim razem już tylko lekko fioletowy był zafarb.
Na zdjęciu po lewej negatyw po wstępnym płukaniu, a po prawej bez.
Załączniki
B0732870-65B1-418D-B3A4-D7823BCB7A23.jpeg
F424D6E1-9D60-49A1-9691-9C2DC46AE7B6.jpeg
oKuba
-#
Posty: 3187
Rejestracja: 02 lis 2020, 00:55
Lokalizacja: Monachium

XTOL - awaria

Post autor: oKuba »

krzychu128, Ciekawa sprawa! Zasadniczo warstwa anty-halo, odpowiedzialna za zafarb, nie powinna miec wplywu na wywolywacz. Ale skoro ma i po problemie, to jeszcze lepiej.
krzychu128
-#
Posty: 259
Rejestracja: 31 gru 2010, 02:54
Lokalizacja: Rzeszów

XTOL - awaria

Post autor: krzychu128 »

Nie wiadomo jakie halo w tym filmie siedzi :-)
Wołam trzecią rolke, wydłużę czas do pół godziny.
Taki muł wypływa po wstępnym płukaniu:
Załączniki
3169F85A-FB9C-4DE7-A781-FC2B015F493E.jpeg
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10063
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

XTOL - awaria

Post autor: J.A. »

krzychu128, gratulacje.
Jeżeli to jest powtarzalne (co przy Rollei nie jest takie pewne), oznaczałoby że ten "syf" ma spory odczyn kwaśny, bo XTol praktycznie przestaje wywoływać poniżej pH 7,8.
Będzie okazja to sprawdzę.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
krzychu128
-#
Posty: 259
Rejestracja: 31 gru 2010, 02:54
Lokalizacja: Rzeszów

XTOL - awaria

Post autor: krzychu128 »

Trzecia rolka rollei retro 400s i kolejna fomapan 400 w xtol wyszły bardzo dobrze.
XTOL = WSTĘPNE PŁUKANIE.
Załączniki
B0B9D5B8-FAA8-4501-9FEE-16BCD853BD90.jpeg
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10063
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

XTOL - awaria

Post autor: J.A. »

I Super, warte zapamiętania.👍
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
krzychu128
-#
Posty: 259
Rejestracja: 31 gru 2010, 02:54
Lokalizacja: Rzeszów

XTOL - awaria

Post autor: krzychu128 »

Gdybym wiedział o tym PH to bym sprawdził :-) Fomapana tez wstępnie przepłukałem i to co zlałem miało PH około 7,2. Czyli podobnie jak moja kranówa, bo dla fomy szkoda mi było wlać destylowanej- wlałem na wstępne płukanie przegotowaną kranówkę.
Załączniki
BD08CA1C-3CE2-456C-A0E4-5ADAA24F50DE.jpeg
Awatar użytkownika
J.A.
-#
Posty: 10063
Rejestracja: 11 maja 2011, 14:02
Lokalizacja: Bielsko-Biała

XTOL - awaria

Post autor: J.A. »

Czyli jak woda, bez wpływu na wywoływacz.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
mirek_mi
-#
Posty: 30
Rejestracja: 06 lis 2015, 17:16

XTOL - awaria

Post autor: mirek_mi »

XTOL = WSTĘPNE PŁUKANIE
Zaryzykowałbym twierdzenie R.R. 400s = płukanie. Miałem to samo (opis kilka postów wyżej) i wyczytałem, że ten materiał trzeba płukać zawsze. Nawet producent w instrukcji podaje ostrożnie i mało logicznie „Jeśli jest taka potrzeba to zaleca się wstępne płukanie”.
ODPOWIEDZ