perspektywa
Moderatorzy: rbit9n, Jerzy, zladygin, Michał Kowalski
perspektywa
Pogubiłem się w systematyzowaniu Perspektywy. Do tej pory z grubsza w teorii orientowałem się. Bardziej instynktownie używałem jej. Dziś kliknąłem na opracowania na youtube.
Okazało się że nazwę perspektywa można użyć tez z pojęciem "punktu widzenia" żabi, naturalny, ptasi. Na przykład "żabia perspektywa". Czy to jest poprawne?
Okazało się że nazwę perspektywa można użyć tez z pojęciem "punktu widzenia" żabi, naturalny, ptasi. Na przykład "żabia perspektywa". Czy to jest poprawne?
perspektywa
Dla żaby czy też ptaka jest to naturalna perspektywa widzenia. I oczywiście perspektywa kojarzyła mi się zawsze z punktem widzenia.
Fan Pentax'a.
perspektywa
Tak. Jak wyżej kolega powalos, napisał. I dosłownie i w przenośni. W zasadzie zawsze perspektywa oznacza punkt widzenia. Z punktu widzenia (nomen omen) fotografa, twórcy obrazu, perspektywa jest pewną geometrią, ale znowu geometrią związaną z punktem widzenia.
M7 + 4,5/50 + 4/80 + 4,5/150
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
"Mędrzec uczy się nawet od głupca, głupiec nie uczy się wcale"
perspektywa
No przecież "żabią" wykorzystuje się często w celu "wydłużenia" nóg modelek. A "ptasia" to teraz panuje na ściankach z vip-ami, gdzie widzimy nienaturalnie duże głowy w stosunku do całego ciała. Mnie ta maniera bardzo denerwuje. Często jeszcze fotografowane szerokim kątem.
Fan Pentax'a.
- technik219
- -#
perspektywa
Dawniej perspektywą nazywali lunetę. Proponuję dla odróżnienie punkt widzenia nazywać "aspektem" 

Lux mea lex
perspektywa
Chyba za poważnie traktuję tego rodzaju "opracowania" na youtube. Raczej za dosłownie. Jednakże jeżeli coś tłumaczymy musimy pilnować przekazu, by definicja była ścisła. Na przykład w samolocie na wysokości dziesięciu tys. metrów nie krzyczymy do znajomego anglika o Hi Jack. Niektórzy odbiorą to jak hijack! W sądzie nie krzyczymy do dziecka, które śmieci papierkami po cukierkach "zabije Cie"...
perspektywa
Nigdzie tak nie krzyczymy do dziecka. Bo to jest zwyczajny debilizm.
Na YT, oczywiście, jest masa szajsu. Tym niemniej, jeżeli usłyszałeś tam określenia "żabia perspektywa" i "ptasia perspektywa", to dobrze usłyszałeś.
perspektywa
Chciałem uściślić ten przekaz ponieważ mam wytłumaczyć młodemu człowiekowi dokładnie według definicji. Potem wytłumaczę potoczne formuły tak by się latorośle nie pogubiło.
Jak usystematyzować perspektywę. Co źródło to jak by własna interpretacja. Czy jest dostępne wiarygodne źródło z Internetu czy podręcznik?
Jak usystematyzować perspektywę. Co źródło to jak by własna interpretacja. Czy jest dostępne wiarygodne źródło z Internetu czy podręcznik?
perspektywa
Filmik ten jest bardzo ciekawy. Podoba się. Można polubić tego fotografa. Zapisałem link. Czy jest naukowe opracowanie o perspektywie? Może jakiś podręcznik akademicki?
perspektywa
ale historia! mnie o rodzajach perspektywy uczyli na plastyce w szkole podstawowej.ArtekJ pisze:Pogubiłem się w systematyzowaniu Perspektywy. Do tej pory z grubsza w teorii orientowałem się. Bardziej instynktownie używałem jej. Dziś kliknąłem na opracowania na youtube.
"You smell that? Do you smell that? Phenidone, son. Nothing else in the world smells like that. I love the smell of phenidone in the morning."
Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
Lieutenant Colonel William "Bill" Kilgore
zemsta toxycznego fotomutanta flickr
perspektywa
Sprawdziłem na reprezentatywnej próbie społecznej - teraz nie uczą.