Ostatnio postanowiłem zająć się starymi rodzinnymi negatywami. Niestety były przechowywane zwinięte. Niektóre nawet o zgrozo luzem przez co się zakurzyły i co gorsze porysowały.
Moje odświeżenie polega na ich odkurzeniu, następnie oczyszczeniu izopropanolem, a na końcu 5 min kąpiel w zwilżaczu, aby się wyprostowały. Po wysuszeniu pocięte paski wkładam w pergaminowe koszulki. Wszystko ładnie pięknie dopóki nie trafiłem na żółte ORWO S. Po wysuszeniu zrobił się w rynienkę. Czy znacie jakiś sposób na wyprostowanie negatywu? A może jest lepszy, bezpieczniejszy sposób na obchodzenie się ze starymi negatywami?
Czyszczenie starych negatywów
Moderatorzy: rbit9n, zladygin, Michał Kowalski, Jerzy
Instagram
Hasselblad: 500C/M, 553ELX, XPAN
Durst: M70, M805, L1200 z Heiland LED i Splitgrade system
-
- -#
Co za przypadek! Właśnie siadałem do cięcia i wkładania do koszulek archiwum z lat 90. Wszystko to negatywy kolorowe (Kodak Gold, Fuji, to co było wtedy na każdym rogu) wywoływane głównie w Foto-jokerze, ale właśnie zwinięte w rolki :( Później już cięli do skanowania.
Dlatego dołączam się do pytania Ozimina - jak obchodzić się z negatywami kolorowymi? Pocięcie i włożenie pod 4 tomową encyklopedię PWN na dwa miesiące nic nie dało :( Wilgotność w pomieszczeniu w miarę normalna ok. 50%.
Dlatego dołączam się do pytania Ozimina - jak obchodzić się z negatywami kolorowymi? Pocięcie i włożenie pod 4 tomową encyklopedię PWN na dwa miesiące nic nie dało :( Wilgotność w pomieszczeniu w miarę normalna ok. 50%.
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23
Zwijasz emulsją do góry i czekasz. Ja tak robię np. TMY400. Po kilku dniach są w prawie płaskie. Czy to się u Ciebie sprawdzi nie wiem.Bocianowski pisze: ↑08 sty 2023, 12:54 Co za przypadek! Właśnie siadałem do cięcia i wkładania do koszulek archiwum z lat 90. Wszystko to negatywy kolorowe (Kodak Gold, Fuji, to co było wtedy na każdym rogu) wywoływane głównie w Foto-jokerze, ale właśnie zwinięte w rolki :( Później już cięli do skanowania.
-
- -#
O kurczę, no rzeczywiście, dzięki LD! Nie pomyślałem o takim sposobie. Spróbuję testowo na kilku mniej ważnych, uważnie, by nie porysować. Jakoś nie chce mi się ich moczyć
Edyta: Zwijanie emulsją do góry nie jest takie proste. Da się, ale to niemal "zwijanie niszczące" negatywu, który miał kilkadziesiąt lat na zapamiętanie kształtu Chyba jednak moczenie. -> Ozmin nawilżasz w kuwecie?
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23
Tak w małej
Instagram
-
- -#
Dokładnie po czterech dniach (prorok jakiś, czy co? ) przebywania w plastikowym pojemniku po filmie (kiedyś sprzedawano w takich) czarno-biały negatyw (jakiś stary FOTON, testowy, bez wartości jakiejkolwiek), zwinięty emulsją do wierzchu wyglada tak:
Trochę jeszcze łódkuje, ale co tam.
No cud po prostu, dzięki LD!
A żeby nie było tak słodko, to kolorowe negatywy trochę bardziej opierają się takiemu prostowaniu Dam im jeszcze kilka dni ...
Trochę jeszcze łódkuje, ale co tam.
No cud po prostu, dzięki LD!
A żeby nie było tak słodko, to kolorowe negatywy trochę bardziej opierają się takiemu prostowaniu Dam im jeszcze kilka dni ...
Bronica GS-1
Mamiya Super 23
Mamiya Super 23